Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańskie kanapki!!

Tekst i foto Kuba1991 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

2 jajka, 6 kromek chleba (obojętnie jakiego, byle się nie rozpadał), pieprz, sól, vegeta, papryka w proszku, mleko

Jak przyrządzić:

Rozbijamy 2 jaja do miski, wlewamy troszkę mleka, roztrzepujemy dokładnie, przyprawiamy. Ja zazwyczaj przyprawiam mocno, żeby te kanapki były słone, ale to zależy, jak kto lubi! Maczamy kromki w jajku, wlewamy olej na patelnię, rozgrzewamy i kładziemy na goracą patelnię i smażymy! I jemy.

Potrzebne przybory:

patelnia, miska

Uwagi:

Można też w bułce tartej maczać, ale uważam, że lepsze są bez bułki tartej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2006 andzia

jakie one amerykańskie to poprostu nasz polski chleb obtaczany w jajku i smażony z ulubionymi przyprawami. przepis stary jak świat i tak samo dobry

Zgłoś 11.06.2006 a wlasnie ze amerykanskie

andzia - tak w zasadzie to sie nazywa tosty fransuskie, ale w stanach sa tak powszechne jak u nas jajecznica na sniadanie, wiec chyba przysluguje im nazwa amerykanskich ;)

Zgłoś 15.06.2006 lanya

ja znam wersję na słodko - do jajek dodaje się cukier i cynamon. Też dobre, szczególnie jako deser ;)

Zgłoś 05.08.2006 Armi

właśnie zjadłem kilka, są super, ja dodaje do jajek dodatkowo czosnkową kosteczkę knora. polecam :)

Zgłoś 17.08.2006 kropka

a ja znam to jako danie ukraińskie:)

Zgłoś 18.08.2006 iza

Ja dodatkowo zamaczam w jajku plasterki wędliny i przysmażam razem z chlebkiem

Zgłoś 06.09.2006 jomalek

A dla mnie to przepis akademicki....:) hehehe jak był tylko hclebuś i jajka to sie właśnei to jadło. Ale ja polecam pokrojona bułke....o niebo lepsza

Zgłoś 08.09.2006 DZR87

Jomalek, popieram :) z bułeczki są 31597135 razy lepsze :) najlepiej pokroić bułkę na parę kromeczek i jechana :)

a poza tym polecam jeszcze jak jush jedną stronę podsmażycie i przewrócic... Pokaż więcej

Jomalek, popieram :) z bułeczki są 31597135 razy lepsze :) najlepiej pokroić bułkę na parę kromeczek i jechana :)

a poza tym polecam jeszcze jak jush jedną stronę podsmażycie i przewrócicie na drugą stronę to wrzućcie na górę troszkę wyciśniętego czosnku i na to wrzućcie plasterek sera i przykryjcie czymś patelnię by ser się ładnie roztopił :) mega pycha :)

Zgłoś 10.09.2006 aniaa

pycha!!!!! polecam

Zgłoś 01.10.2006 PRAWDZIWA Martana

To sie nazywa grzanki wiedenskie odkrywco przepisu.

Zgłoś 08.10.2006 maxcik

Mozna tez zmoczyc jajkiem tylko jedna strone a druga podpiec na chrupiaco i polozyc cienki plasterek sera zoltego :P:P:P Tez pycha :D

Zgłoś 09.10.2008

tak chyba wszyscy znaja ten przepis.a zamiast bułki trtej polecam odrobine zoltego seka i pieczarki: zreszta sami wiecie:P

Zgłoś 11.02.2007 MlodaMamusia

Co wy sie tak czepiacie tej nazwy, niech sie tam nazywa jak chce :)

Ja to robie tak ( czasami na przegryzkę): obmaczam 2 kromki chleba w jajku rozrtrzepanym z odrobina mleka i sola (mozn... Pokaż więcej

Co wy sie tak czepiacie tej nazwy, niech sie tam nazywa jak chce :)

Ja to robie tak ( czasami na przegryzkę): obmaczam 2 kromki chleba w jajku rozrtrzepanym z odrobina mleka i sola (mozna tez dodac np. ziół itp), wrzucam na patelnie, czekam az sie zrumieni i w trakcie smaruje wierzch obu kromek wycisnietymi 2ma zabkami czosnku, potem na jadna kromke klade 2 cienkie plasterki sera zoltego i łacze 2 kromki strona niezrumieniona, zmniejszam ogien do minimum, przykrywam pokrywka i czekam az sie ser calk,iem rozpusci.

Dzieci lubia takie proste ale zarazem przekombinowane danka :) no i do studentów: DO PIWA JAK ZNALAZŁ! :)

Zgłoś 05.02.2007 Smakosz

Chlebek obsmarzany w jajku dobry ale tosty po francusku pychota.

Zgłoś 20.01.2007 pychotka

najlepszym dodatkiem jest syrop klonowy, spróbujecie- pokochacie, rewelacja

Zgłoś 29.01.2007 LudwiK

uwielbiam te kanapki:P

Zgłoś 25.03.2007 Kim

w Niemczech ta potrawa nazywa sie "Armer Ritter" czyli "Biedny Rycerz"

Zgłoś 03.04.2007 grazia

A ja nazywam to chleb smażony , dzieci to uwielbiają

pozdrawiam

Zgłoś 12.04.2007 zlosnica1dna

Faktycznie,to popularny przysmak sniadaniowy amerkanow.Nazywaja to toastem francuskim i do tego czesto polewa sie go,po usmazeniu oczywiscie,syropem Maple,wtedy maja ciekawy slodko-slony smak...... Pokaż więcej

Faktycznie,to popularny przysmak sniadaniowy amerkanow.Nazywaja to toastem francuskim i do tego czesto polewa sie go,po usmazeniu oczywiscie,syropem Maple,wtedy maja ciekawy slodko-slony smak....pycha :)

Zgłoś 16.04.2007 Ewka

a mnie tak średnio smakowało.............:/

Zgłoś 28.04.2007 szamunek

grzany sa w pyte. amerykanskie bo tluste, francuskie, bo ELEGANCKO smakują:) i polskie zarazem, bo je wcinałem za małolata jak z wedlina i swieza paryska byl problem a ukrainskie bo tanie, moga ... Pokaż więcej

grzany sa w pyte. amerykanskie bo tluste, francuskie, bo ELEGANCKO smakują:) i polskie zarazem, bo je wcinałem za małolata jak z wedlina i swieza paryska byl problem a ukrainskie bo tanie, moga byc i niemieckie, bo dla przecietnej niemieckiej gospodyni domowej to nie lada wyzwanie obtoczyc bulke w roztrzepanym jajku i podsmazyc na masle :)

Grzana to grzana, skad by nie pochodzila jest zajebista na kaca:) a to czyni ja międzynarodową, hehe smacznego!

Zgłoś 04.05.2007 Emilia

Andzia---> Gdybyś Ty wymyśliła jakiś przepis i nazwała go np. "Kanapka hiszpańska" to ktoś tak samo mógłby Ci zarzucić, że to polski chleb i polskie składniki :P Więcej fantazji lud... Pokaż więcej

Andzia---> Gdybyś Ty wymyśliła jakiś przepis i nazwała go np. "Kanapka hiszpańska" to ktoś tak samo mógłby Ci zarzucić, że to polski chleb i polskie składniki :P Więcej fantazji ludzie!

Zgłoś 11.06.2007 arielle

w stanach te kanapki są znane jako french tosty i przyrządzane zazwyczj z bułeczki robionej na słodko a do tego miodek. mniam :) ja osobiście robię je z chałki lum drożdzówki bez rodzynek.

... Pokaż więcej

w stanach te kanapki są znane jako french tosty i przyrządzane zazwyczj z bułeczki robionej na słodko a do tego miodek. mniam :) ja osobiście robię je z chałki lum drożdzówki bez rodzynek.

Zgłoś 02.11.2007 Kruczek

Ja w swojej wersji nie dodaję przypraw, tylko zaraz po zdjęciu z patelni kładę na nie biały serek i miód - pychota

Zgłoś 12.10.2008 jw73

Ja znam ten przepis jako chlebojaje. Pycha.

Zgłoś 12.12.2007 Jajcara

Ja myślę że lepiej jest tak:kromkę chleba obtaczam w jajku smarze i na koniec posypuje cukrem. PYSZOTKA !

Zgłoś 17.01.2008 ag

u mnie w domu sie to je odkad pamietam, tyle ze pod malo trendi dzezi czy jak tam sie teraz mowi nazwa "chleb w jajku" : O

i taka filozofia

Zgłoś 08.06.2008 agabr

w latach osiemdziesiatych był program prowadzony prze Pijanowskiego (i jeszcze dwie osoby) chyba "Jarmark"... i tam ogłosili konkurs na nazwę dla tych kanpek. Wygrał "chlebojaj sa... Pokaż więcej

w latach osiemdziesiatych był program prowadzony prze Pijanowskiego (i jeszcze dwie osoby) chyba "Jarmark"... i tam ogłosili konkurs na nazwę dla tych kanpek. Wygrał "chlebojaj sadzony" :-) moim zdaniem trafne ;-)

Zgłoś 21.09.2009 Marych

uwiebiam te kanapki ; ]

już od dawna je robie, ale nie wiedzialam ze sa to ameryknaske xD