Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amoniaczki

Tekst i foto Gosia64 22-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 50 dkg mąki,
- 8 dkg margaryny,
- 12 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 1 białko do smarowania,
- pół szklanki mleka,
- 1 dkg amoniaku,
- ok. 5 dkg cukru kryształu grubego.

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, (część zostawić do podsypania) posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem pudrem ,dodać żółtka,jajo, cukier waniliowy i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski.Zostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać foremkami.Ciastka układać na posmarowanej blasze ,smarować białkiem ,posypać grubym cukrem kryształem można nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasnozłoty kolor w temp. 180-200 stopni Celsjusza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.05.2004 Andyk

Kiedyś była tzw. saletra amonowa, której używało się do peklowania mięsa oraz do wypieków takich ciasteczek. Obecnie nie wiem, czy nadal jest osiągalna pod tą nazwą, czy inną, ale takie ciastecz... Pokaż więcej

Kiedyś była tzw. saletra amonowa, której używało się do peklowania mięsa oraz do wypieków takich ciasteczek. Obecnie nie wiem, czy nadal jest osiągalna pod tą nazwą, czy inną, ale takie ciasteczka są pyszne, ponieważ saletra się wypiecze.

Zgłoś 25.05.2004 chemiczka

nic sie nie wypiecze, azotany sie nie rozkladaja tak latwo ;P

Zgłoś 26.05.2004 Gosia64

W sklepach spożywczych jest w sprzedaży"amoniak" na przykład firmy ATEX(to nie jest reklama firmy).w opisie czytamy;"Amoniak -kwaśny węglan amonu jest środkiem spulchniajacym.Służ... Pokaż więcej

W sklepach spożywczych jest w sprzedaży"amoniak" na przykład firmy ATEX(to nie jest reklama firmy).w opisie czytamy;"Amoniak -kwaśny węglan amonu jest środkiem spulchniajacym.Służy jako dodatek do wypieku ciast."

Chyba ktoś to dopuścił kiedyś do obrotu.Przepis ma już trochę lat co najmniej 20 a wpisałam go ,bo ciasteczka są dobre,a przepisu nie było w Czarnej oliwce.Smacznego

Zgłoś 26.05.2004 patryk

son, Andyk, chemiczka - z tym i azotanami przegięliście kompletnie, z chemii mieliście chyba pały .Gosia 64 ma kompletną rację,Kwaśny węglan amonu rozkłada się na dwutlenek węgla, amoniak i wodę... Pokaż więcej

son, Andyk, chemiczka - z tym i azotanami przegięliście kompletnie, z chemii mieliście chyba pały .Gosia 64 ma kompletną rację,Kwaśny węglan amonu rozkłada się na dwutlenek węgla, amoniak i wodę.Wydzielające się podczas pieczenia (temp.powyżej 60st.C)gazy spulchniają ciasto.Podobnie jak CO2 z kwaśnego węglanu sodu (sody)zawartego w proszku do pieczenia.

Zgłoś 26.05.2004 son

no to jak wszystko jest ok (chociaz zadne spulchniacze nie sa zdrowe, i przerazenie mnie bierze gdy widze, ze ktos do ciasta zamiast lyzeczki proszku do pieczenia wpisuje w tym serwisie 3 łyzki!... Pokaż więcej

no to jak wszystko jest ok (chociaz zadne spulchniacze nie sa zdrowe, i przerazenie mnie bierze gdy widze, ze ktos do ciasta zamiast lyzeczki proszku do pieczenia wpisuje w tym serwisie 3 łyzki!) to PRZEPRASZAM Gosie za moj przerazony komentarz :)

p.s. z chemi - 4 :))

Zgłoś 27.05.2004 dobrota

Witam,

Z wieloma z Was sie jeszcze nie znam i to nie tak moje przedstawienie sie mialo wygladac. Ale musze cos dodac koniecznie do Waszych rozwazan na temat ewentualnej szkodliwosci amoni... Pokaż więcej

Witam,

Z wieloma z Was sie jeszcze nie znam i to nie tak moje przedstawienie sie mialo wygladac. Ale musze cos dodac koniecznie do Waszych rozwazan na temat ewentualnej szkodliwosci amoniaczkow.

Nie mam pojecia po ile macie lat, ale wiekszosc z Was napewno pamieta czasy drozdzowek ze szkolnego sklepiku lata 80te, poczatek 90tych. Czasami byly tam i paczki, i bezy, i ...... amerykanki. Tak to sie nazywalo u mnie. Bardzo dobre. Pozniej zdobylam na nie przepis - spulchniane amoniakiem.

Zgłoś 28.05.2004 chemiczka

patryk: zmartwie Cie ;) z chemii w szkole mialam 6/5 a obecnie koncze chemie na UW ;) Naucz sie czytac dokladnie. Moja wypowiedz tyczyla sie saletry amonowej (azotanu amonu NH4NO3) a nie NH4HCO3... Pokaż więcej

patryk: zmartwie Cie ;) z chemii w szkole mialam 6/5 a obecnie koncze chemie na UW ;) Naucz sie czytac dokladnie. Moja wypowiedz tyczyla sie saletry amonowej (azotanu amonu NH4NO3) a nie NH4HCO3, ktory faktycznie sie rozklada. Producenci jednak zwykli wymyslac przerozne nazwy dla swoich produktow, ktore nie maja wiele wspolnego z zawartoscia faktyczna opakowania (amoniak NH3 to cos innego niz wodoroweglan amonowy)

Zgłoś 28.05.2004 Gosia64

Mogę Wam tylko życzyć smacznego skoro już wszystko się wyjaśniło.

Zgłoś 29.05.2004 Patryk

Do chemiczki - masz rację ,przepraszam.

Zgłoś 15.01.2011 Justyna

Witam serdecznie.Nawet się nie spodziewałam tylu komentarzy.amoniak jest ogólnie dostępny.upiekłam dzisiaj tzw.piaskowe z amoniakiem dodałam z myślą że będzie wilgotniejsze ale lekki zapaszek am... Pokaż więcej

Witam serdecznie.Nawet się nie spodziewałam tylu komentarzy.amoniak jest ogólnie dostępny.upiekłam dzisiaj tzw.piaskowe z amoniakiem dodałam z myślą że będzie wilgotniejsze ale lekki zapaszek amoniaku mi pozostał. co prawda dzieciom bardzo smakuje,amoniaczki jadłami są super.Jadłam kiedyś taką babkę piskową z amoniakim ,może ktoś ma przepis/?

Zgłoś 04.10.2004 Margołka

Dzięki za ten przepis ! Moja Babcia piekła wspaniałe amoniaczki, ale ja przepisu nie znam , a i kupić amoniak spożywczy graniczyło z cudem. Niedawno udało mi sie kupić amoniak , teraz mam też ... Pokaż więcej

Dzięki za ten przepis ! Moja Babcia piekła wspaniałe amoniaczki, ale ja przepisu nie znam , a i kupić amoniak spożywczy graniczyło z cudem. Niedawno udało mi sie kupić amoniak , teraz mam też przepis . W rewanżu podaję przepis na bardzo proste i bardzo tanie ciasto.

1,5 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1 szkl. mleka ( najlepiej kwaśnego lub maślanki )

3 łyżki ( duże) oleju

3 łyżki ( duże) dżemu ( najlepiej domowy, kwaśny )

1 płaska łyżeczka ( mała) sody oczyszczonej )

1 jajko

2 łyżki kakao

Wszystko wymieszć mikserem, wylać do foremki i piec ok. 1 godz. w piekarniku w temp. 180-200 stopni.

Można podawać z polewą kakaową lub przekładany masą, albo po prostu posypane cukrem pudrem.

Porcja na małą foremkę lub tortownicę. Na dużą blaszkę - wszystko razy 2.

SMACZNEGO !

Zgłoś 14.12.2004 Lucja

Do Doroty, do dzisiaj czuje ciasteczka o ktorych wspominasz a nazywaly sie Amerykanki. Jesli masz na nie przepis to prosze przyslij go do mnie. Beda bardzo szczesliwa

Zgłoś 14.12.2004 Lucja

Do Doroty, do dzisiaj czuje ciasteczka o ktorych wspominasz a nazywaly sie Amerykanki. Jesli masz na nie przepis to prosze przyslij go do mnie. Beda bardzo szczesliwa

Zgłoś 24.12.2004 kachna

Czesc..to chyba najdluzsza dywagacja na temat ciasteczek, jaka kiedykolwiek widzialam i czytalam..:)) Ja wlasnie zabieram sie za pieczenie amoniaczkow - przepis mam od mojej mamy, a ona z kolei ... Pokaż więcej

Czesc..to chyba najdluzsza dywagacja na temat ciasteczek, jaka kiedykolwiek widzialam i czytalam..:)) Ja wlasnie zabieram sie za pieczenie amoniaczkow - przepis mam od mojej mamy, a ona z kolei od babci...a skad babcia..to juz nie wiem. Do serwisu zagladnelam tylko po to, zeby sie upewnic co do tego nieszczesnego amoniaku (zdobylam go cudem!! ma etykietke w jezyku zza Buga, wiec okaze sie, czy to aby nie saletra..:)) ). Moj przepis mowi o 50 dkg maki i 15 dkg amoniaku - wydawalo mi sie to za duzo (mama mogla sie machnac miedzy gramami i dekagramami)-a teraz juz wiem, ze latwiej to na lyzeczki..:)).

Powiem tylko w sekrecie, ze w piecu siedzi juz sernik (mniami!). Wesolych Swiat dla wszystkich, udanych wypiekow i mnostwa prezentow!

Zgłoś 25.12.2004 gosia 64

dzięki za komentarze myślę że przepis jest potrzebny Wesołych świąt

Zgłoś 02.02.2005 Maja

Byłam przygotowana na trudności ze zdobyciem amoniaku, więc odpuściłam sobie amoniaczki, o których wiele słyszałam, ale ostatnio byłam w osiedlowym sklepie i na półce obok bakalii, kwasku cytryn... Pokaż więcej

Byłam przygotowana na trudności ze zdobyciem amoniaku, więc odpuściłam sobie amoniaczki, o których wiele słyszałam, ale ostatnio byłam w osiedlowym sklepie i na półce obok bakalii, kwasku cytrynowego i innych przypraw był amoniak...Dodam, że wyprodukowany przez Ziołopex (Appetita). Więc chyba nie jest nie do zdobycia. Pozdrawiam.

Zgłoś 19.08.2005 mądra_kobietka

chciałabym tylko dodac , że wy ludzie sie na kuchni nie znacie skoro mylsicie ze amoniaczki robi ze z AMONIAKU !! :d jadłam to są bardzo pyszne ciastka ( drożdżówki np. ) z ciasta biszkoptow... Pokaż więcej

chciałabym tylko dodac , że wy ludzie sie na kuchni nie znacie skoro mylsicie ze amoniaczki robi ze z AMONIAKU !! :d jadłam to są bardzo pyszne ciastka ( drożdżówki np. ) z ciasta biszkoptowego .......pozdrawiam ;]

Zgłoś 25.11.2005 katy

chemiczka może i masz z chemi 6/5 ,ale na ciastach i ich składnikach to ty się totalnie nieznasz! jeśli to kogoś interesuje to moge podać jeszcze 1 przepis na AMONIACZKI -są dobre i można je sp... Pokaż więcej

chemiczka może i masz z chemi 6/5 ,ale na ciastach i ich składnikach to ty się totalnie nieznasz! jeśli to kogoś interesuje to moge podać jeszcze 1 przepis na AMONIACZKI -są dobre i można je spokojnie przechować długooooo

Zgłoś 09.12.2005 kasjka

katy mnie interesuje jesli bys mogla podac ten przepis i o innych slodkosciach z amoniakiem tez chetnie uslysze

Zgłoś 21.12.2005 kasia

Właśnie szukałam przepisu na amoniaczki! widzę żę będą wspaniałe na wigilię! pozdrowienia! :)

Zgłoś 19.01.2006 Kaśka15

Dzięki Gośka....zycie mi uratowałas... moja babcia ciągle gada że zjadłaby sobie amoniaczki, a tu nie ma przepisu w żadnej książce kucharskiej. Hehe, no i mam dla niej prezent na dzień babci. Dz... Pokaż więcej

Dzięki Gośka....zycie mi uratowałas... moja babcia ciągle gada że zjadłaby sobie amoniaczki, a tu nie ma przepisu w żadnej książce kucharskiej. Hehe, no i mam dla niej prezent na dzień babci. Dzięki ;P

Zgłoś 22.01.2006 Kornel

A gdzie kupić amoniak????????????????????????????????

Zgłoś 26.02.2006 koraaaa

czy zamiast amoniaku można dać proszek do pieczenia? lub sode?

Zgłoś 11.03.2006 magik_21

Amoniak Spozywczy mozna kupic ale tylko w jakiejsc cukierni i on nie jest szkodliwy

Zgłoś 29.03.2006 dawid500

Proszek do pieczenia zawiera już w sobie "amoniak", a soda to wodorowęglan sodu (NaHCO3) i też spulchnia, ale smak będzie inny.

Zgłoś 26.04.2006 Jajo

Dajcie mi jakie kolwiek przepisy z saletrą do strzelania , składniki i jak to się miesza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 16.08.2006 Jasia_k

Chciałam dac tutaj przepis na amerykanki,ale tam też jest amoniak-a widze,że połowa z Was się otruła czytając ten przepis...Ludzie jak niewiżycie,że jest amoniak idźcie do najbliższego spożywcza... Pokaż więcej

Chciałam dac tutaj przepis na amerykanki,ale tam też jest amoniak-a widze,że połowa z Was się otruła czytając ten przepis...Ludzie jak niewiżycie,że jest amoniak idźcie do najbliższego spożywczaka!!!Pozdrowienia dlatych którzy przeżyli!!!

Zgłoś 21.12.2006 dawid

Zgłoś 21.12.2006 dawid

dobre te ciastka

Zgłoś 23.12.2006 Steles

A może ktoś ma przepis na ciasteczka z amoniakim, ale robione przez maszynke ze specjalnymi formami? a moze te też można kręcić przez maszynke? Pamiętam takie z dzieciństwa, były pyszne, ale prz... Pokaż więcej

A może ktoś ma przepis na ciasteczka z amoniakim, ale robione przez maszynke ze specjalnymi formami? a moze te też można kręcić przez maszynke? Pamiętam takie z dzieciństwa, były pyszne, ale przepisu niestety nie mam.

Zgłoś 20.01.2007 Dobryzięć:)

A może ktoś z was zna przepis na ciasteczka z arszenikiem - to dla teściowej, skoro amoniak nie jest taki szkodliwy:)...

Zgłoś 21.11.2008 basiako

Ludzie!!! czy Wy urwaliście się z choinki??? amoniak spożywczy to ogólno dostępny produkt i nie miałam nigdy problemu z jego kupnem. Aco do ciast z jego użyciem to piekę je i jem no i jakwidać j... Pokaż więcej

Ludzie!!! czy Wy urwaliście się z choinki??? amoniak spożywczy to ogólno dostępny produkt i nie miałam nigdy problemu z jego kupnem. Aco do ciast z jego użyciem to piekę je i jem no i jakwidać jeszcze żyję

Pozdrawiam wszystkich i Tych za i Tych przeciw :)

Zgłoś 03.07.2007 Glon

Amoniak jest gazem, roztwór bywa nazywany wodą amoniaklną. Nawet gdyby się ją dodało, to i tak nic by się nie stało, bo NH3 "uciekłby".

Zgłoś 14.11.2007 Jola

Nie zdradze swego wyksztalcenia, zeby mi tytulu nie odebrali ;-)

Ale mam pytanie: czy moze mi ktos krotko zwiezle i na temat (ale konkretnie i wyczerpujaco), napisac sklad:

1. pros... Pokaż więcej

Nie zdradze swego wyksztalcenia, zeby mi tytulu nie odebrali ;-)

Ale mam pytanie: czy moze mi ktos krotko zwiezle i na temat (ale konkretnie i wyczerpujaco), napisac sklad:

1. proszku do pieczenia.

2. sody oczyszczonej.

3. amoniaku spozywczego.

Zalezy mi na informacji:

a). co zostaje po poszczegolnych spulchniaczach w ciescie - nawet jesli w sladowych ilosciach, a co sie rozklada, jak i kiedy.

b). dlaczego wlasnie te trzy spulchniacze daja rozny smak, (i nie neutralny).

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Zgłoś 20.12.2007 Ola

Jolu

proszek do pieczenia zawiera w swoim składzie sodę oczyszczoną (wodorowęglan sodu) lub węglan amonu.

Soda oczyszczona w podwyższonej temperaturze (ok. 60st) rozkłada się na wę... Pokaż więcej

Jolu

proszek do pieczenia zawiera w swoim składzie sodę oczyszczoną (wodorowęglan sodu) lub węglan amonu.

Soda oczyszczona w podwyższonej temperaturze (ok. 60st) rozkłada się na węglan sodu (sodę kalcynowaną), wodę i dwutlenek węgla (który powoduje spulchnienie ciasta).

Więcej nie wiem :D

Pozdrowienia

Zgłoś 22.12.2007 Olka

Słuchajcie dziewczyny, pytałam sie już w wielu sklepach spożywczych, ale nigdzie nie mogę dostać amoniaku. Gdzie Wy go kupujecie?

Zgłoś 30.12.2007 Jola

Dziekuje za odpowiedz, Olu. Moze ktos sie znajdzie, kto odpowie w pelni na moje pytanie, nie bardzo wiem, gdzie takie pytanie najlepiej zadac.

Zgłoś 31.01.2008 Abhorsen

Heh- zaciekawiły mnie opinie o amoniaku...

Jest powszechnie stosowany w piekarnictwie/cukiernictwie...

Bez karmelu amoniakalnego- jak strasznie nie brzmi ta nazwa- nie ma dzis w za... Pokaż więcej

Heh- zaciekawiły mnie opinie o amoniaku...

Jest powszechnie stosowany w piekarnictwie/cukiernictwie...

Bez karmelu amoniakalnego- jak strasznie nie brzmi ta nazwa- nie ma dzis w zasadzie zadnego ciemnego pieczywa...

Zgłoś 05.02.2008 Jola

A potrafi Pan odpowiedziec na moje pytanie z posta:

Jola 2007-11-14 15:46:43

Szukam wlasnie w internecie odpowiedzi, a znajduje same "opinie".

Zgłoś 12.12.2008 Mirek

We Szwecji ow proszek do pieczenia na bazie amoniaku jest dostepny w wiekszosci sklepow spozywczych, nosi nazwe Hjorthornssalt, jezeli macie tam znajomych to mozna poprosic o zakup.

Zgłoś 28.10.2009 karola :)))

witam!!!! ostatnimi czasy moja teściowa piekła amoniaczki i niestety wszędzie czuć było tan bardzo nieprzyjemny zapach jak farba do włosów:)) przecież farba z amoniakiem silnie niszczy włosy a W... Pokaż więcej

witam!!!! ostatnimi czasy moja teściowa piekła amoniaczki i niestety wszędzie czuć było tan bardzo nieprzyjemny zapach jak farba do włosów:)) przecież farba z amoniakiem silnie niszczy włosy a Wy piszecie o tym ze nie jest szkodliwy//. a na dodatek po zjedzeniu ciasteczek wyszła mi tzw pokrzywka na twarzy i ręcach :((( pozdrawiam i zycze smacznego :)))

Zgłoś 10.11.2009 ela

Ja widzialam ostatnio amoniak w Kauflandzie, leżal obok proszku do pieczenia, cukru waniliowego i in.akcesoriów potrzebnych do wypieku ciast. Nie wiem jakiej firmy, bo nie bylam zainteresowana ... Pokaż więcej

Ja widzialam ostatnio amoniak w Kauflandzie, leżal obok proszku do pieczenia, cukru waniliowego i in.akcesoriów potrzebnych do wypieku ciast. Nie wiem jakiej firmy, bo nie bylam zainteresowana jego kupnem. Pozdrawiam wszystkich szukających amoniaku!!!

Zgłoś 30.11.2009 Urszula

W Ksiazce Kucharskiej z 1982 na str. 651 jest ten sam przepis na amoniaczki

Zgłoś 01.11.2009 szczerze

1. POLO - MARKET tam jest amoniak do pieczenia !!!!!!!!!!!!

2. skoro jest w sprzedaży jako środek spożywczy (od 50 lat) nie zabija !!!!!!!!!!!!!!!

3. specyficzny zapach - dodaje arom... Pokaż więcej

1. POLO - MARKET tam jest amoniak do pieczenia !!!!!!!!!!!!

2. skoro jest w sprzedaży jako środek spożywczy (od 50 lat) nie zabija !!!!!!!!!!!!!!!

3. specyficzny zapach - dodaje aromatu (tego typu) wypiekom - kto nie lubi nie musi piec, ani jeść - przecież to wolna wola!!!!

4. polecam przepis - dzięki - pozdrowienia

Zgłoś 21.12.2009 tola

amoniak kupiłam w kerfurze ( ) i upiekłam dobre pierniki, z małym dodatkiem sody. Podjadam, ale... mam raka i zastanawiam się czy mogę. Jak pomyślę, że to biała mąka, tłuszcz ( wprawdzie tylko ... Pokaż więcej

amoniak kupiłam w kerfurze ( ) i upiekłam dobre pierniki, z małym dodatkiem sody. Podjadam, ale... mam raka i zastanawiam się czy mogę. Jak pomyślę, że to biała mąka, tłuszcz ( wprawdzie tylko olej, żadnych margaryn!) i do tego te spulchniacze. Tylko miód jest na plusie, ale bez przesady. Chyba już koniec jedzenia pierniczków w tym roku.

Piszę, bo widzę, że się boicie tego, co ja już mam. Tak naprawdę, wszystkie ciasta, słodkości są be". Stanowczo lepiej wymyślać smakołyki z warzyw. To, że tak dyskutujecie znaczy, że uważacie na to, co jecie. Bo to jest walka z całym "przemysłem spożywczym".

To, że " coś jest w sprzedaży od lat", to bardzo słaby argument, żeby to jeść.

Wesołych świąt!. Nie komentujcie, jeśli możecie.

Zgłoś 28.01.2010 x

amoniak i azotany.. co za pseudonaukowiec.. niezła bakteria jesteś, skoro tak to potrafisz zrobić..

Zgłoś 24.04.2010 bea

czy w aptece też można kupić amoniak?

Zgłoś 07.09.2010 Ania81_Q

Amoniak - kwaśny węglan amonu kupiłam bez problemu w małym, osiedlowym Tesco [w Warszawie, ul. Czerska]

Zgłoś 12.09.2010 Lam

Sprawdziłam ten przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie - bardzo elastyczne, już dawno nie miałam czegoś tak fajnego pod wałkiem. Zapach w czasie pieczenia jest... eufemistycznie rzecz biorąc drażni... Pokaż więcej

Sprawdziłam ten przepis. Ciasto wyszło rewelacyjnie - bardzo elastyczne, już dawno nie miałam czegoś tak fajnego pod wałkiem. Zapach w czasie pieczenia jest... eufemistycznie rzecz biorąc drażniący, ale efekt końcowy - pychotka, wyrośnięte, ale kruche. Na pewno wrócę do tego przepisu.