Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amore

Tekst i foto zuza 19-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złbardzo trudnyok. 60 min.duuuuuuuuża

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 jaja, 6 łyżek mąki, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 szkl. cukru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki suchego maku, 3 duże/400 ml/ śmietany 18 %

Jak przyrządzić:

Do miski wylać mleko, wsypać mąkę, sodę i wbić jaja. Całość zmiksować.Podzielić na trzy części- do dwóch dodać po 2 łyżki kakao, a do trzeciej mak. Upiec osobno na brązowym papierze. Zmiksować śmietany z cukrem i sokiem z cytryny. Na blachę położyć brązowy placek, zalać śmietaną, potem placek z makiem - zalać śmietaną. Na górę położyć drugi placek brązowy i zalać śmietaną. Wierzch dość grubo posypać wiórkami kokosowymi. Jeść następnego dnia.

Potrzebne przybory:

3 miski,mikser, blaszka średniej wielkości, nieprzywieralny papier do pieczenia, piekarnik

Uwagi:

Ciasto smakuje rewelacyjnie - nie znam osoby, która po zjedzeniu nie poprosiła mnie o przepis :))))
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2005 batoniks

czy śmietana ma być słodka czy kwaśna?

Zgłoś 22.05.2005 TOMEK

co to ma byc drink do jedzenia :)daj cos do picia

Zgłoś 11.07.2005 Doda

to jest drink do wymiotowania :P hehehee

Zgłoś 13.03.2006 Zefirka

boszesz, ale drink wchodzi miedzy zęby i zero odlotu tylko szczoteczka do zębów idzie w ruch, hehehehe;)

Zgłoś 17.07.2006 jurekk

Dość niekonwencjonalny drink. Niezauważalna ilość alkoholu a i konsystencja mało płynna. W każdym razie mi sie nieudało wypić z pokala. Pozdrawiam.

Zgłoś 25.04.2006 1987p@

No dobra a gdzie tutaj jest alkohol??

Zgłoś 21.03.2007 MER$!

To ma być drink??moshe nawet być smaczne,ale chyba stronki Ci się pomyliły..:P..jaka to ma być śmietana??

Zgłoś 21.03.2007 MER$!

Sorry..nie doczytałam..18%tłuszczu..jush wiem wsystko;D..

Zgłoś 31.03.2007 Orek

No właśnie gdzie alkohol?? :) A poza tym zawsze myślałem, że alkohol w wyższych temperaturach paruje... dlatego ciężko się "upić" plackiem pieczonym w 200 C =]