Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasowa marchewka

Tekst i foto Agacica 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-510-15 złprosty20-25 min.niska

Składniki:

ok. 500 g obranej i pokrojonej w dość cienkie plastry marchwi, 2 łyżki masła lub margaryny, łyżka oleju, duża obrana i pokrojona cebula (najlepiej czerwona), rozgnieciony ząbek czosnku, ok. 200 g pokrojonego ananasa z puszki, kilka łyżek soku z ananasa, sól i pieprz, zioła prowansalskie, majeranek lub świeże zioła, np. bazylia

Jak przyrządzić:

Marchew blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić. Masło rozgrzać na patelni z grubym dnem, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i smażyć na dużym ogniu przez dwie minuty, aż zaczną się lekko złocić, po czym odstawić. Marchew podgotować nieco na parze. Wyłożyć na półmisek, następnie cebulę z przyprawami i sok z ananasa. Tuż przed podaniem można posypać świeżymi ziołami.

Jak podawać?

najlepiej na podgrzanym półmisku
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2008 kasia

ananas marchewka i cebula razem - to nie ma racji bytu

Zgłoś 07.02.2008 moi

dziwne