Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

ananasowa prostota:)

Tekst i foto kat 18-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-1010 złprosty60 min.średnia/wysoka

Składniki:

2 jajka, szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/3 kostki masła, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, pół puszki ananasa, cukier, cynamon, 1/4 szklanki mleka

Jak przyrządzić:


Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić 2 jajka, dodać mleko i miksować. Dolać ok. 1/3 soku z puszki ananasa. Dosypać proszek oraz dodać "podtopione" masło (ważne, żeby było miękie i się dobrze miksowało). Następnie dodać pokrojone na kawałki 4-5 plasterków ananasa. Ciasto wylaC na formę (posmarowaną masłem) i włozyć do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni. Czubatą łyżeczkę cynamonu wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru. Po około 30 min pieczenia ciasta posypać je od góry uzyskaną cynamonową mieszanką i dalej piec aż cukier się rozpuści (uważajcie, żeby go nie zpalić!). Smacznego:)

Potrzebne przybory:


mikser, blacha bądź tortownica

Jak podawać?


Bardzo dobrze smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych i syropem czekoladowym:)

Uwagi:


Możecie dodać też inne owoce. Z cynamonem dobrze komponują się np. jabłka. Ciasto pod koniec pieczenia zamiast cynamonu możecie delikatnie posmarować jakimś dżemem i poczekać, aż trochę się skarmelizuje i utworzy polewę:)

Czas przygotowania:


Do tego ciasta używamy dokładnie tego, co mamy w domu pod ręką;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2006 zuza

Jeszcze nie zrobiłam ale może być pyszne

Zgłoś 29.03.2006 Atka

Ciasto wydaje sie proste w wykonaniu, zaraz zaczne je robic.

Zgłoś 24.05.2006 moon

ja też zaraz zrobie;))

Zgłoś 15.12.2006 Kola

och! Temperatura 200 stopni, po pol godzinie zbrazowila wierzch ciasta!

Posypalam cynamonem, ale nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie...

Zgłoś 11.06.2007 eva

Ktoś zrobił? i Jak ?

Zgłoś 05.03.2008 petroz_a

Bardzo mi przykro ciasto zrobiłam niestety wyszło zakalcowate Nie polecam

Zgłoś 26.01.2012 Ania

Właśnie upiekłam. Ciasto wyszło fantastyczne, mięciutkie, puszyste, absolutnie nie "zakalcowate", ze słodkim cynamonowym, chrupiącym wierzchem. Dziękuję za przepis.Jak najbardziej pole... Pokaż więcej

Właśnie upiekłam. Ciasto wyszło fantastyczne, mięciutkie, puszyste, absolutnie nie "zakalcowate", ze słodkim cynamonowym, chrupiącym wierzchem. Dziękuję za przepis.Jak najbardziej polecam!!!!!