Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasowiec

Tekst i foto mama Marty 12-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokos:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 deko wiórków kokosowych

Krem:
- 1 duża lub 2 mnejsze puszki ananasów
- 1 kostka masła roślinnego
- 5 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru

Jak przyrządzić:

Biszkopt:
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywno, dodawać po żółtku ciągle ubijając, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać olej i mleko, delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blaszkę i piec w średniogorącym piekarniku.

Kokos:
5 białek ubić na sztywno, dodać jedną szklankę cukru pudru, wsypać 20 deko wiórków kokosowych- wymieszać,przełożyć na blaszkę wyłożoną dobrze natłuszczonym pergaminem (ewentualnie folią aluminiową). Upiec na złoty kolor.

Krem:
Z ananasów odlać sok, uzupełnić wodą do 2 szklanek. Odlać pół szklanki na poncz. Z reszty ugotować budyń: w połowie szklanki soku roztrzepać 5 żółtek i budyń śmietankowy, szklankę soku zagotować dodając 3 łyżki cukru- wlać do gotującego się soku, zagotować mieszając, ostudzić. Masło roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem, dodać pokrojone w kawałeczki ananasy.

Na biszkopt nasączony sokiem z ananasów wyłożyć krem, na to placek kokosowy, delikatnie docisnąć.

Potrzebne przybory:

Mikser, typowe przybory kuchenne.

Jak podawać?

Z uśmiechem.

Uwagi:

Ciasto dla rodziny w której wszyscy lubią ananasy - w całym domu pachnie :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2004 Kambap

pyszne

Zgłoś 06.08.2004 Ala

Robiłam dziś to ciasto- nie pachnie w całym domu ananasami niestety:(. Ciasto piecze się dość długo (placek ok. 40 min, beza ok. godziny w 80 st.). Mało też czuć sam placek ananasami, masa lekko... Pokaż więcej

Robiłam dziś to ciasto- nie pachnie w całym domu ananasami niestety:(. Ciasto piecze się dość długo (placek ok. 40 min, beza ok. godziny w 80 st.). Mało też czuć sam placek ananasami, masa lekko mdława, nie wiem, może dodać aromat ananasowy?

Zgłoś 30.07.2005 marzena

Zgadzam się, że krem jest mdły, ale po dodaniu skórki i soku z cytryny oraz alkoholu - nabrał wyrazu. Polecam

Zgłoś 20.08.2005 7152

Zgłoś 20.08.2005 ZOSIA

ZAPROSZENIE MASZ ZOSIU KOCHANA:

Zgłoś 25.05.2006 Anula

Robie to ciasto od kilki lat i musze przyznać że jest bardzo smaczne =) Wszyscy się zajadają heh POLECAM!

Zgłoś 24.08.2008 reni

bardzo uwielbiam to ciasto