Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasowy tort

Tekst i foto kaka 23-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek,
3 łyżki gorącej wody,
300 g cukru (drobnego),
utarta skórka z 1 cytryny,
220 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

250 g masła,
195 g cukru,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
200 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych,
300 ml mleka z puszki (10%).

Ok. 500 g ananasa z puszki w kawałkach,
marmolada z czerwonej borówki lub inna kwaśna marmolada

Jak przyrządzić:

Jajka ubić bardzo dobrze.
Dodać wodę, dalej ubijać, dodać powoli cukier ze skórką z cytryny. Na końcu dodać mąkę i szybko wymieszać.
Wylać do foremki, piec w temp. 175-200 stopni ok. 40 min.


Masa:
Ananasy odcedzić.

Masło utrzeć bardzo dobrze, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka (po jednym) i migdały. Na końcu dodać mleko i rum.
Uważać, żeby się nie zwarzyło (ale zwarzone też smakuje i najwyżej można dodać trochę więcej migdałów).

Tort upieczony i wystygnięty przekroić dwa razy,
nasączyć sokiem z ananasów z dodatkiem rumu (nie za dużo).

Posmarować najpierw marmoladą z borówek, potem dać masę i na to poukładać ciasno kawałki ananasów. Drugi krążek posmarować też masą i położyć na ananasy.
I to samo powtórzyć z drugim krążkiem.
Górę tortu udekorować masą, a reszta według uznania.

Tort jest bardzo dobry i ze spokojnym sumieniem mogę go polecić. Ten tort piekę (i nie tylko ja) od lat i dalej nam smakuje,
więc życzę wam, żeby wam się dobrze udał i smacznego!

Jak nie mam czasu piec biszkopta, to kupuję gotowy i też smakuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.