Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ananasy w ciescie

Tekst i foto liwia 22-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- ananasy z puszki,
- mleko,
- mąka,
- 1 jajo,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić:

Mleko wymieszac z maka i sola na mase bez grudek. Ciasto powinno byc troche gestsze niz na nalesniki. Nie podaje ilosci - kwestia wprawy, ale za pierwszym razem tez wyjdzie:). Wbic jajko, wymieszac. Plastry ananasow maczac w ciescie (widelcem jest wygodnie) i klasc na rozgrzana patelnie, smazyc z obu stron na zloty kolor.

Jak podawać?

Dla zglodnialych znajomych w ostatniej chwili zrobione bedzie smakowac nawet z patelni :)

Uwagi:

Zamiast ananasow moga byc jablka pokrojone jakkolwiek, ale nie za drobno, bo sie rozplyna. Najlepsza szara reneta.

To nie jest nowy przepis - pewnie go znacie, ale tym, co nie znaja moze sie przydac. Pierwsze danie, ktore zrobilam sama, jak mama kiedys zapomniala o obiedzie - zawsze wychodzi i zawsze smakuje :)

Czas przygotowania:

Przygotowanie 10 min., smazenie dosc dlugo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2004 shamrock

Brzmi smakowicie choć proponowałabym odrobinę piwa do ciasta będzie bardziej chrupiące.

Pozdrawiam.

Zgłoś 17.08.2005 karina

ja robię ananasy w cieście grysikowym. gotuję szklankę mleka i rozpuszczam w nim (mieszając) kaszę mannę ( 5dag). jajko rozstrzepuję z 3 łyżkami cukru. dodaję jajo z cukrem do lekko ostudzonego ... Pokaż więcej

ja robię ananasy w cieście grysikowym. gotuję szklankę mleka i rozpuszczam w nim (mieszając) kaszę mannę ( 5dag). jajko rozstrzepuję z 3 łyżkami cukru. dodaję jajo z cukrem do lekko ostudzonego mleka. krążki ananasa maczam w kaszy mannie i następnie w cieście grysikowym, no i smażę mniej więcej po 2 min z każdej strony. dobra rada: po obtoczeniu w kaszy i cieście odrazu smażyć. gdy chwilę dłużej pozostaną w kaszy czy w cieście ciasto nie trzyma sie tak dobrze.

Zgłoś 28.03.2006 Kathea

uwielbiam takie ananasy, często je robie. Dodaję do nich troszkę kwaśnej, gęstej śmietankii posypuję cukrem (też odrobinkę).

Zgłoś 22.12.2006 Eva-k

A ja wrzucam do frytkownicy i też są bardzo dobre i dokładnie się smażą. Robię również banany w cieście w ten sam sposób.

Pycha... Polecam... :-)

Zgłoś 27.03.2008 Motyl

Ekstra jedzonko ja jeszcze polałam to jogurtem truskawkowym i pychota,polecam.Smacznego.