Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Anchois z brokułami

Tekst i foto Agata 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprosty30 min.średnia

Składniki:

brokuły mrożone lub świeże, oliwki zielone, opakowanie śledzików anchois (lepsze są śledzie a la anchois), czosnek, makaron rurki proste, ser żółty i trochę parmezanu

Jak przyrządzić:

Brokuły przygotowujemy na parze (lekko twarde), w międzyczasie śledzie kroimy w paseczki, gotujemy makaron, trzemy ser, rozgniatamy czosnek i odsączamy oliwki. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy brokuły i resztę składników, zostawiając trochę sera żółtego i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy, równo rozkładamy i posypujemy resztą serów. Zapiekamy około 20 minut.

Jak podawać?

W naczyniu, w którym się piekło, na gorąco.

Uwagi:

Nie ma potrzeby używania innych przypraw, smakuje wyśmienicie polecam smakoszom ryb. Koniecznie białe winko. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.02.2007 andrzej

Żebyś jeszcze mogła wyjaśnić co śledzie mają wspólnego z anchois? Chyba tylko to , że pływają w dużych ławicach1

Zgłoś 10.07.2007 Ariadna

Śledziki anchois? Chyba chodzi o koreczki helskie zwane "polskimi anchois". To jednak nie to samo co sardela, mała tłusta rybka, zwana z fr. anchois. I tę polecam do powyższego przepis... Pokaż więcej

Śledziki anchois? Chyba chodzi o koreczki helskie zwane "polskimi anchois". To jednak nie to samo co sardela, mała tłusta rybka, zwana z fr. anchois. I tę polecam do powyższego przepisu.

Zgłoś 02.12.2008

siedziałem w hiszpani rok i zwijałem ze sklepów anchois kilogramami takie było dobre. pod wódkę najlepsze

Zgłoś 15.01.2008 rita

Z sardynkami również niezłe i sporo oliwek i czosnku! Polecam ten przepis.

Zgłoś 21.12.2009 Do Andrzeja

Wiesz, jeżeli nie masz wiedzy na dany temat to się nie wypowiadaj

Anchois to Sardela która jest bardzo blisko spokrewniona ze śledziem