Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Andrut

Tekst i foto katherine 24-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.bardzo wysoka

Składniki:

Masa jajeczna:
- 10 żółtek
- 5 białek
- 1/2 cukru pudru
- cukier waniliowy

Masa czekoladowa:
- 2 czekolady gorzkie
- 3 łyżki kakao
- 1 masło

Masa kawowa:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki wody przegotowanej
- 1 masło

Masa waniliowa (lub orzechowa):
- 1 masło
- wanilia
- sok z cytryny (jeżeli masa orzechowa to zamiast soku dodać 20 dkg orzechów włoskich zmielonych)

- 2 opakowania wafli

Jak przyrządzić:

Masa jajeczna: wszystko ubić na parze aż do rozpuszczenia. Wystudzić i podzielić na 3 części (m. czekoladowa, kawowa, waniliowa)

Masa czekoladowa: czekoladę i kakako rozpuścić dodając troche wody i zmiksować z masłem, póżniej dodać wystudzone jajka i równiez zmiksować

Masa kawowa: kawę rozuścić w wodzie, utrzeć z masłem i dodać masę jajeczną

Masa waniliowa: wymieszać sok z wódką, dodać wanilię, utrzeć z masłem (jeżeli orzechowa wymieszać jeszcze z orzechami), dodac masę jajeczną

Wafle przekładać na zmianę

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Rarytas drogi i tłusty, ale smaczny :)

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2004 diar

Jak dla mnie za drogie i za tłuste. Ale pewnie smakuje nieżle.

Zgłoś 06.01.2005 ktos

pyszna bomba karolrczna!

Zgłoś 19.02.2005 kasi

co to ma być za wailia??

Zgłoś 09.04.2005 Sparrow

jeszcze nie słyszałem o cukrze waniliowym, mozesz powiedzieć co to jest? [moje pytanie jest bardzo serio]

Zgłoś 19.04.2005 aneko_san

sprzedaja w torebeczkach takich jak proszek do pieczenia

wyglada i smakuje jak cukier ale pachnie bardziej jak wanilia

Zgłoś 21.07.2005 Wojtas

Cukier w torebeczkach nazywa się wanilinowy (sic!)

Cukier waniliowy robi się samemu:

bierzymy słoik np litrowy wkładamy 2-3 laski wanili i zasypujemy cukrem. Dokładnie zakręcamy i ... Pokaż więcej

Cukier w torebeczkach nazywa się wanilinowy (sic!)

Cukier waniliowy robi się samemu:

bierzymy słoik np litrowy wkładamy 2-3 laski wanili i zasypujemy cukrem. Dokładnie zakręcamy i zostawiamy na pewien czas (ja mam zawsze kilka takich patentów i zawsze otwieram najstarszy, co daje do półroku aromatyzowania cukru), nie znam czasu minimalnego na jaki trzeba to zostawić, u mnie nigdy nie stoją krócej niż 2 miesiące.

Zgłoś 15.08.2005 awa

trzeba uważać z kupowaniem, trzeba czytac to co jest napisane na torebkach. Tanio mozna kupic cukier wanilinowy, ale firma kamis bodajze wyposciła cukier z prawdziwą wanilią _ tak jest napisane ... Pokaż więcej

trzeba uważać z kupowaniem, trzeba czytac to co jest napisane na torebkach. Tanio mozna kupic cukier wanilinowy, ale firma kamis bodajze wyposciła cukier z prawdziwą wanilią _ tak jest napisane na żółtej torebce. Wiem, bo potrzebowałam do ajerkoniaku zeszłam kilka sklepów, ale znalazłam.

Zgłoś 01.11.2005 poziomka

co to znaczy 1/2 cukru pudru ? ma to byc 0.5 kilograma czy polowa polkilowej torebki ?

Zgłoś 13.11.2006 kuchnik

zrobiłem to tak jek w przepisie i niestety "chewtowałem" 2 dni margaryma!!! ale zonie smakowało!!

Zgłoś 26.10.2006 Justa

Poziomka to musi być 0,5 kilo

Zgłoś 12.03.2008 Uzurpatorka1981

A SKĄD WÓDKA (NIE MA W PRZEPISIE) I W JAKIEJ ILOŚCI????

Zgłoś 21.01.2013 gość

I'm not worhty to be in the same forum. ROTFL

Zgłoś 21.01.2013 gość

IMHO you've got the right anwser!

Zgłoś 22.01.2013 gość

NX4ZuX <a href="http://saiagpouwjvm.com/">saiagpouwjvm</a>

Zgłoś 23.01.2013 gość

jDlt6H , [url=http://cziitzumvujh.com/]cziitzumvujh[/url], [link=http://bybcngakpqwq.com/]bybcngakpqwq[/link], http://xaowazisplol.com/

Zgłoś 24.01.2013 gość

JpJCrU <a href="http://ewcvdfmtlrma.com/">ewcvdfmtlrma</a>

Zgłoś 24.01.2013 gość

J0Zmtg , [url=http://ugupdzwkxygh.com/]ugupdzwkxygh[/url], [link=http://xpunbfsacjfr.com/]xpunbfsacjfr[/link], http://dywrkypkoajx.com/