Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Andżelika

Tekst i foto Andżelika 07-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

1 torebka lub 1 szklanka ryżu, puszka kukurydzy, puszka ananasa 1 duża cebula, sól, pieprz, majonez

Jak przyrządzić:

Gotujemy ryż na sypko (najłatwiej do 2 szklanek gotującej się, lekko osolonej wody wsypać szklankę ryżu - pogotować na małym ogniu ok. 10 minut, potem wyłączyć i zostawić pod przykryciem. Sam dojdzie i będzie fantastycznie sypki). Do przestudzonego ryzu dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojonego ananasa i pokrojoną drobno cebulę. Całość mieszamy, dodajemy majonez - w ilości wg uznania, trochę soku ananasowego (nie za duzo, żeby sałatka nie zrobiła się płynna), pieprz i ew. sól. Ale może się okazać, że sól nie jest wcale potrzebna, to zależy od majonezu i naszego smaku :o) Sałatka niby banalna, ale bardzo smaczna, prosta i tania. Mozna również dodać do niej pokrojone grzybki z octu i kawałki pomarańczy - bez białych błonek. Ale w tej podstawowej wersji też jest bardzo smaczna i szybko się ją robi.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.03.2006 zuza

pppychhhhhhaaaaaaaaaa

Zgłoś 28.03.2006 josephin

jest jeszcze lepsza gdy dodasz jedna ugotowaną pierś z kurczaka pokrojona w kostke

Zgłoś 06.05.2006 ewcia

proste szybkie a co najwazniejsze smaczne- i o to chodzi

Zgłoś 10.06.2006 mada

ja do tej sałatki dodaję pokrojonego wedzonego kurczaka lub indyka, też smaczne :) przepis polecam!!

Zgłoś 29.07.2006 agata

jeszcze tunczyk od tego:)