Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Anielsko delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem masełka;)

Tekst i foto Julita 01-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
310 złprosty25 min.średnia

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka,
1 duży por,
10 pieczarek,
szklanka bulionu (może być z kostki),
koper,
curry,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić:

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki wraz ze sporą ilością curry i pieprzu, zalewamy mlekiem i tak marynujemy przez przynajmniej godzinę (można też spokojnie marynować w oliwie, ale będzie mieć mniej delikatny smak). Później podsmażamy je chwilę i gdy przestanie być surowe, zalewamy bulionem. Dorzucamy też dowolnie pokrojone pieczarki i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie dokładnie myjemy por, kroimy w talarki i na niewielkim ogniu podsmażamy na masełku (warto dodać go dużo, aby por się nie przypalił), tak długo aż por się zeszkli (zrobi się miękki i będzie miał słodki smak). Gdy pieczarki zmiękną, dorzucamy do naczynia gotowy por oraz drobno pokrojony koperek i dusimy jeszcze chwilę, ewentualnie dodajemy więcej przypraw, wg uznania (soli nie dodajemy, bo bulion jest słony).

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z ryżem:)

Uwagi:

Jeśli ktoś woli gęste sosy, może potrawę zagęścić mąką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2008 myszysko,

Juz prawie zuje ten smak...

'Wyglada' pysznie

Zgłoś 29.08.2009 Agata,

baardzo smaczny :)

por pasuje tutaj idealnie!

POLECAM!