Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aniołek cudo

Tekst i foto elle 02-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:


Ciasto:
- ½ kg mąki
- 2 jajka
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- ¾ szkl śmietany
- 1 łyżeczka amoniaku
- ½ szkl cukru pudru

Masa:
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 1 szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy

Jak przyrządzić:


Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części. Upiec 5 placków. 1 na pokruszenie.
Masa: 2 szkl mleka, 1 szkl cukru, 1 margaryna Zagotować i lekko ostudzić. Dodać
2 jajka,
1 szkl. gęstej śmietany,
2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy.
Całość zagotować i gorącą masą przekładać placki.
Jeden placek pokruszyć i posypać nim ciasto.
placek-masa-placek-masa-placek-masa-placek-masa-pokruszony placek.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Koniecznie trzeba przełożyć gorącym budyniem! Pyszne na drugi dzień. Piec w blaszce prostokatnej. Temperatura zależy od piekarnika, ale placki pieką się kilkanaście minut. Więc szybciutko.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2006 elle

Do masy: Śmietana zwykła 18%

Zgłoś 04.09.2005 Martana

Przepis jest tak przejrzysty jak karimata babci a poza tym ten amoniak - co to ma byc?

Zgłoś 04.09.2005 nurthena

nie wiem co masz do przjrzystosci przepisu :P Wszystko jest jsne i zaloz sie ze bardzo smaczne. Ale o co chodzi z amoniakiem to nie wiem :///

Zgłoś 04.09.2005 doświadczona

amoniak dodaje się zamiast proszku do pieczenia wtedy ciasto kruche ma ciekawszy smak i jest bardzo delikatne

Zgłoś 05.09.2005 Andyk

Były kiedyś bardzo popularne i smaczne, pieczone przez moją Babcię, kruche ciasteczka, tzw. amoniaczki, właśnie z saletrą amonową (amoniakiem). :)

Zgłoś 05.09.2005 Krysia

amoniak służy jako srodek spulchniający, zamist proszku do pieczenia.

Zgłoś 06.09.2005 elle

przepis jest bardzo jasny ale, amoniak tak jak kilka osób wie spulchnia ciasto i dzięki niemu staje sie kruche.

Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Dziękuję za mił... Pokaż więcej

przepis jest bardzo jasny ale, amoniak tak jak kilka osób wie spulchnia ciasto i dzięki niemu staje sie kruche.

Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Dziękuję za miłe komentarze.

Zgłoś 12.09.2005 poziomka

dobra , ale gdzie kupic ten amoniak ?

Zgłoś 27.10.2005 doris

amoniak można dostać w każdym (myślę) sklepie spożywczym ;))

Zgłoś 11.11.2005 gosia

no co?

Zgłoś 15.11.2005 kasia

a śmietana do ciasta jaka ma być ?

Zgłoś 29.11.2005 gosia111111

A do masy ma być kwaśna śmietana?

Zgłoś 19.12.2005 olaaaaaaaa

to chyba nie te o które mi chodziło jaki budyń jak nie wiesz co to są amoniaczki to siedz cicho

Zgłoś 11.01.2006 aga

jakie te śmietany czy kwaśna się nie zważy?

Zgłoś 04.03.2006 Betii

wydaje mi sie ze smietana ma byc słodka :)

Zgłoś 01.05.2006 gosc

przydaloby sie foto

Zgłoś 01.05.2006 gosc

przydaloby sie foto ciasta,smaczny portret

Zgłoś 04.04.2007 irmina

śmietama ma być UHT 36% np. z Mlekowity

Zgłoś 03.05.2008 Martynka

hej troche sie zamotalam pol kilo monki czy mi sie wydaje?;/

Zgłoś 31.10.2010 ewelina

ja do tego ciasta dodaję 2 cukry waniliowe i kwaśną śmietanę 18%,nigdy mi się nie zważyła,placki piekę ok.8 min,muszą być jaśniutkie,dosłownie leciutko podrumienione i trzeba uważać bo łatwo się... Pokaż więcej

ja do tego ciasta dodaję 2 cukry waniliowe i kwaśną śmietanę 18%,nigdy mi się nie zważyła,placki piekę ok.8 min,muszą być jaśniutkie,dosłownie leciutko podrumienione i trzeba uważać bo łatwo się łamią a ciasto jest rewelacyjne,oczywiście na drugi dzień,delikatne i każdemu smakuje

Zgłoś 10.12.2010 aneta

ciasto jest pyszne, pieklam wiele razy i polecam