Aniołek
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | średni | ? min. | ? |
Składniki:
Ciasto:5 jaj
1 szklanka mąki ziemiaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Masa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka śmietany
3 jaja
kostka margaryny
2 łyżki maki ziemiaczanej
Dodotkowo galaretka o dowolnym smaku.
Jak przyrządzić:
Ciasto:ubijamy białka na sztywna piane. Nastepnie dodajemy po trochy cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtki i na koniec wsypujemy makę wynmieszana z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszujemy i wylewamy ciasto na prostokątna blache wysmarowana tłuszczem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na na 2 części.
Masa:
Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukre waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowe gorącej masy polć na jedną częśc placka, na to położyć druga połowe ciasta i polac reszta masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką.
Uwagi:
SMACZNEGO!
Łosoś w cieście francuskim
Domowe imprezy to nie tylko przyjemności, ale dużo pracy i przygotowań. Żeby sobie ułatwić zadanie i ograniczyć wysiłek, możemy przygotować nieduże przystawki, które nie wymagają naczyń i sztućców. Jedynym utrudnieniem w przepisie jest upieczenie ciasta w piekarniku, a dużym ułatwieniem, że ciasto możemy kupić gotowe. Twarożek, warzywa, ciasto rozpływające się w ustach nadaje tej przystawce lekkości i delikatności, a wędzone brzuszki łososia, wyrafinowanego smaku.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Gdy zaczęliśmy interesować się kuchniami innych kultur i zwracać uwagę na zdrowe, lekkostrawne potrawy, ziemniak popadł w niełaskę, lub po prostu nam się znudził.
Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.
Komentarze
Zgłoś 14.11.2003 Wiki
Ciasto jest naprawde dobre. Dzięki za przepis
Zgłoś 29.11.2003 miska
naprawde pyszne
Zgłoś 26.12.2003 .m.o.
fuuuuuuuuuuuuuu niedobre to jest z mąką ziemniaczaną kto wymyślił taki przepis!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś 28.12.2003 niki
.m.o jak nie chcesz to nie jedz, a ja uważam że ciasto jest naprawde smaczne
Zgłoś 11.02.2004 melka
Znam ten przepis od wiekow i z ta maka ziem. to musi myc okropne. Radze taka wersje: 2 jaja, 1/2szkl. smietany 1/2 szkl. cukru, 2 szkl. maki pszennej, 1 lyzka maki ziem., 1/2 kostki margaryny, 1... Pokaż więcej
Znam ten przepis od wiekow i z ta maka ziem. to musi myc okropne. Radze taka wersje: 2 jaja, 1/2szkl. smietany 1/2 szkl. cukru, 2 szkl. maki pszennej, 1 lyzka maki ziem., 1/2 kostki margaryny, 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Dziele to na cztery placki, ktore pieka sie blyskawicznie i gdy przejda masa sa na prawde anielskie (ciasto musi sie po wyrobieniu odklejac od rak, wiec moze bedzie trzeba dodac jeszcze troche maki)
Zgłoś 30.06.2004 Dora
Jaka ma być śmietana do ciasta słodka czy kwaśna??????????????Bo to jest
różnica!!!!!!!
Zgłoś 09.07.2004 DUDZI
PYCHA. Warto zrobić to ciasto.
Dziękuję za przepis.
Smacznego życzę tym,którzy spróbują.
Zgłoś 09.07.2004 DUDZI
DO DORY.
Ja robiłam ze słodką śmietaną i jest bardzo dobre. Spróbuj. Pozdrawiam
Zgłoś 11.03.2005 MaŁa
ja nie umiem go zrobić ....czarna magia....sprubuje moze jakos wyjdzie :)
Zgłoś 31.03.2005 glucik
właśnie szkukam pomysłu na dobry deser.widząc opinię innych zaczyna mi się podobać
Zgłoś 06.07.2005 aga
jest świetny...nawe dla początkujących gorąco polecam...pychotka:)
Zgłoś 01.08.2005 kama
czy to maja byc cale jajka
Zgłoś 01.08.2005 kama
chodzi mi o jajka do masy
Zgłoś 03.08.2005 Sonia:)
Tak jajka do masy mają być całe
Zgłoś 28.09.2005 alifia
Wasze krytyki dotyczące mąki ziemniaczanej odnoszą się do mąki w cieście czy w masie?
Zgłoś 11.10.2005 alifia
Zgłoś 11.10.2005 alifia
Mnie mąka ziemniaczana w masie nie dziwi, jest wiele przepisów w których kisiel stanowi składnik masy , a to przecież to samo.
Natomiast nigdy nie widziałam ani nie słyszałam o cieście na... Pokaż więcej
Mnie mąka ziemniaczana w masie nie dziwi, jest wiele przepisów w których kisiel stanowi składnik masy , a to przecież to samo.
Natomiast nigdy nie widziałam ani nie słyszałam o cieście na bazie wyłącznie mąki ziemniaczanej. Czy to w ogóle może się udać ?
Zgłoś 26.11.2005 Justyna
Jest to wspaniały przepis. DZIĘKUJĘ.
Jeśli komuś wychodzi rzadka masa niech zwiększy sobie ilość mąki ziemniaczanej (tylko bez przesady).
Pozdrawiam
Zgłoś 02.12.2005 amka
mmmmmmmm pyszne tylko dlaczego nazywa się aniołek?
Zgłoś 28.01.2006 BAŚKA
ZNAM TEN PRZEPIS I GO CZASEM ROBIĘ NP DZIŚ TYLKO Ż JA DO CIASTA DODAJĘ 2ŁYŻECZKI AMONIAKU I WIERZCH CIASTA SMARUJĘ MASĄ I POSYPUJĘ UPIECZONYM I STARTYM PLACKIEM JEŚLI CHCESZ ZOBACZ CIASTO SZEFO... Pokaż więcej
ZNAM TEN PRZEPIS I GO CZASEM ROBIĘ NP DZIŚ TYLKO Ż JA DO CIASTA DODAJĘ 2ŁYŻECZKI AMONIAKU I WIERZCH CIASTA SMARUJĘ MASĄ I POSYPUJĘ UPIECZONYM I STARTYM PLACKIEM JEŚLI CHCESZ ZOBACZ CIASTO SZEFOWEJ SZUKAJ PRZEPISÓW BAŚKI POZDRAWIAM
Zgłoś 02.05.2006 Kinia
patrząc na przepis i na komentarze bardzo nabrałam apetytu aby zrobić te ciasto tylko sie zastanawiam czy bardzo rzadka wyjdzie ta masa??
Zgłoś 25.07.2006 basia
ciasto po prostu pyszne ale do kremu trzeba dodać trochę więcej mąki bo jest za rzadki Jednak warto upiec!!!
Zgłoś 27.07.2006 Kundzia
co za przepis to jest straszne jak możnacośtakiego publikować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś 03.08.2006 Ewa
Czemu taka nazwa Aniołek
Zgłoś 18.10.2006 ewa
ciasto jest niedobre
Zgłoś 08.01.2007 gabi
M.O.ales czlowieku nie wychowany {lub wychowana}jestes zoltodziobem skoro nie slyszales o ciescie z maczka ziemiaczana
Zgłoś 01.06.2007 paloma
Sonia - jak długo to ma się piec?!
Ciast do których dodaje się mąki ziemniaczanej jest masa, ale na samej mące ziemniaczanej - bardzo podejrzany przepis.
I nie trzeba nikomu ubliża... Pokaż więcej
Sonia - jak długo to ma się piec?!
Ciast do których dodaje się mąki ziemniaczanej jest masa, ale na samej mące ziemniaczanej - bardzo podejrzany przepis.
I nie trzeba nikomu ubliżać - każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie - takie chyba są założenia komentarza! A jeśli to funkcjonuje tylko po to, żeby wychwalać pod niebiosa, to nie warto tu zaglądać. Dla kogoś, kto tu zagląda czasami, czytanie samych pochwał nasuwa podejrzenie, że tak naprawdę tego nikt nie piecze, jedynie że stronka funkcjonuje jako towarzystwo wzajemnej adoracji.
Dlaczego autorka nie odpowiada tak długo na pytanie ILE TO PIEC????
Zgłoś 12.05.2007 zg1
jak długo ma się piec ciasto?
Zgłoś 22.10.2007 .rst
Ja to ciasto nazywam Gargamel =] Pozdrawiam i smacznego!
Zgłoś 30.11.2007 psyk
Popieram to co napisała PALOMA. Autorka nie odpowiada na pytania, tak jakby zafundowała nam przepis z "zeszycika babuni" nie mając osobiście pojecia jak dokładnie sporządzić to ciasto.... Pokaż więcej
Popieram to co napisała PALOMA. Autorka nie odpowiada na pytania, tak jakby zafundowała nam przepis z "zeszycika babuni" nie mając osobiście pojecia jak dokładnie sporządzić to ciasto.
Ważne jest jakiej śmietany użyć ( wiadomo, że nie kwaśnej bo
podczas gotowania zrobi się z niej ser), ponieważ śmietana słodka
jak wszystkim wiadomo może być bardziej lub mniej tłusta.
Pewnie ta tłusta bardziej, a chudsza mniej zagęści masę i od tego zależy ilość mąki jaką trzeba dodać. Moim zdaniem dobry przepis nie polega jednak na tym, żeby zgadywać. Na marginesie - nie wyobrażam sobie dodawania mąki ziemniaczanej do gorącej masy, przecież powstaną "kluski".
Zgłoś 20.09.2008 boozenKaa
ciasteczkoo naprawde przepysznee,polecam!
Zgłoś 30.06.2010 gusia
ciastko jest naprawde pyszneeeeee!!!!!!polecam!!!!