Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aniołek

Tekst i foto Sonia:) 12-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki ziemiaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Masa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka śmietany
3 jaja
kostka margaryny
2 łyżki maki ziemiaczanej

Dodotkowo galaretka o dowolnym smaku.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
ubijamy białka na sztywna piane. Nastepnie dodajemy po trochy cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtki i na koniec wsypujemy makę wynmieszana z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszujemy i wylewamy ciasto na prostokątna blache wysmarowana tłuszczem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na na 2 części.

Masa:
Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukre waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowe gorącej masy polć na jedną częśc placka, na to położyć druga połowe ciasta i polac reszta masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką.

Uwagi:

SMACZNEGO!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2003 Wiki

Ciasto jest naprawde dobre. Dzięki za przepis

Zgłoś 29.11.2003 miska

naprawde pyszne

Zgłoś 26.12.2003 .m.o.

fuuuuuuuuuuuuuu niedobre to jest z mąką ziemniaczaną kto wymyślił taki przepis!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 28.12.2003 niki

.m.o jak nie chcesz to nie jedz, a ja uważam że ciasto jest naprawde smaczne

Zgłoś 11.02.2004 melka

Znam ten przepis od wiekow i z ta maka ziem. to musi myc okropne. Radze taka wersje: 2 jaja, 1/2szkl. smietany 1/2 szkl. cukru, 2 szkl. maki pszennej, 1 lyzka maki ziem., 1/2 kostki margaryny, 1... Pokaż więcej

Znam ten przepis od wiekow i z ta maka ziem. to musi myc okropne. Radze taka wersje: 2 jaja, 1/2szkl. smietany 1/2 szkl. cukru, 2 szkl. maki pszennej, 1 lyzka maki ziem., 1/2 kostki margaryny, 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Dziele to na cztery placki, ktore pieka sie blyskawicznie i gdy przejda masa sa na prawde anielskie (ciasto musi sie po wyrobieniu odklejac od rak, wiec moze bedzie trzeba dodac jeszcze troche maki)

Zgłoś 30.06.2004 Dora

Jaka ma być śmietana do ciasta słodka czy kwaśna??????????????Bo to jest

różnica!!!!!!!

Zgłoś 09.07.2004 DUDZI

PYCHA. Warto zrobić to ciasto.

Dziękuję za przepis.

Smacznego życzę tym,którzy spróbują.

Zgłoś 09.07.2004 DUDZI

DO DORY.

Ja robiłam ze słodką śmietaną i jest bardzo dobre. Spróbuj. Pozdrawiam

Zgłoś 11.03.2005 MaŁa

ja nie umiem go zrobić ....czarna magia....sprubuje moze jakos wyjdzie :)

Zgłoś 31.03.2005 glucik

właśnie szkukam pomysłu na dobry deser.widząc opinię innych zaczyna mi się podobać

Zgłoś 06.07.2005 aga

jest świetny...nawe dla początkujących gorąco polecam...pychotka:)

Zgłoś 01.08.2005 kama

czy to maja byc cale jajka

Zgłoś 01.08.2005 kama

chodzi mi o jajka do masy

Zgłoś 03.08.2005 Sonia:)

Tak jajka do masy mają być całe

Zgłoś 28.09.2005 alifia

Wasze krytyki dotyczące mąki ziemniaczanej odnoszą się do mąki w cieście czy w masie?

Zgłoś 11.10.2005 alifia

Zgłoś 11.10.2005 alifia

Mnie mąka ziemniaczana w masie nie dziwi, jest wiele przepisów w których kisiel stanowi składnik masy , a to przecież to samo.

Natomiast nigdy nie widziałam ani nie słyszałam o cieście na... Pokaż więcej

Mnie mąka ziemniaczana w masie nie dziwi, jest wiele przepisów w których kisiel stanowi składnik masy , a to przecież to samo.

Natomiast nigdy nie widziałam ani nie słyszałam o cieście na bazie wyłącznie mąki ziemniaczanej. Czy to w ogóle może się udać ?

Zgłoś 26.11.2005 Justyna

Jest to wspaniały przepis. DZIĘKUJĘ.

Jeśli komuś wychodzi rzadka masa niech zwiększy sobie ilość mąki ziemniaczanej (tylko bez przesady).

Pozdrawiam

Zgłoś 02.12.2005 amka

mmmmmmmm pyszne tylko dlaczego nazywa się aniołek?

Zgłoś 28.01.2006 BAŚKA

ZNAM TEN PRZEPIS I GO CZASEM ROBIĘ NP DZIŚ TYLKO Ż JA DO CIASTA DODAJĘ 2ŁYŻECZKI AMONIAKU I WIERZCH CIASTA SMARUJĘ MASĄ I POSYPUJĘ UPIECZONYM I STARTYM PLACKIEM JEŚLI CHCESZ ZOBACZ CIASTO SZEFO... Pokaż więcej

ZNAM TEN PRZEPIS I GO CZASEM ROBIĘ NP DZIŚ TYLKO Ż JA DO CIASTA DODAJĘ 2ŁYŻECZKI AMONIAKU I WIERZCH CIASTA SMARUJĘ MASĄ I POSYPUJĘ UPIECZONYM I STARTYM PLACKIEM JEŚLI CHCESZ ZOBACZ CIASTO SZEFOWEJ SZUKAJ PRZEPISÓW BAŚKI POZDRAWIAM

Zgłoś 02.05.2006 Kinia

patrząc na przepis i na komentarze bardzo nabrałam apetytu aby zrobić te ciasto tylko sie zastanawiam czy bardzo rzadka wyjdzie ta masa??

Zgłoś 25.07.2006 basia

ciasto po prostu pyszne ale do kremu trzeba dodać trochę więcej mąki bo jest za rzadki Jednak warto upiec!!!

Zgłoś 27.07.2006 Kundzia

co za przepis to jest straszne jak możnacośtakiego publikować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.08.2006 Ewa

Czemu taka nazwa Aniołek

Zgłoś 18.10.2006 ewa

ciasto jest niedobre

Zgłoś 08.01.2007 gabi

M.O.ales czlowieku nie wychowany {lub wychowana}jestes zoltodziobem skoro nie slyszales o ciescie z maczka ziemiaczana

Zgłoś 01.06.2007 paloma

Sonia - jak długo to ma się piec?!

Ciast do których dodaje się mąki ziemniaczanej jest masa, ale na samej mące ziemniaczanej - bardzo podejrzany przepis.

I nie trzeba nikomu ubliża... Pokaż więcej

Sonia - jak długo to ma się piec?!

Ciast do których dodaje się mąki ziemniaczanej jest masa, ale na samej mące ziemniaczanej - bardzo podejrzany przepis.

I nie trzeba nikomu ubliżać - każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie - takie chyba są założenia komentarza! A jeśli to funkcjonuje tylko po to, żeby wychwalać pod niebiosa, to nie warto tu zaglądać. Dla kogoś, kto tu zagląda czasami, czytanie samych pochwał nasuwa podejrzenie, że tak naprawdę tego nikt nie piecze, jedynie że stronka funkcjonuje jako towarzystwo wzajemnej adoracji.

Dlaczego autorka nie odpowiada tak długo na pytanie ILE TO PIEC????

Zgłoś 12.05.2007 zg1

jak długo ma się piec ciasto?

Zgłoś 22.10.2007 .rst

Ja to ciasto nazywam Gargamel =] Pozdrawiam i smacznego!

Zgłoś 30.11.2007 psyk

Popieram to co napisała PALOMA. Autorka nie odpowiada na pytania, tak jakby zafundowała nam przepis z "zeszycika babuni" nie mając osobiście pojecia jak dokładnie sporządzić to ciasto.... Pokaż więcej

Popieram to co napisała PALOMA. Autorka nie odpowiada na pytania, tak jakby zafundowała nam przepis z "zeszycika babuni" nie mając osobiście pojecia jak dokładnie sporządzić to ciasto.

Ważne jest jakiej śmietany użyć ( wiadomo, że nie kwaśnej bo

podczas gotowania zrobi się z niej ser), ponieważ śmietana słodka

jak wszystkim wiadomo może być bardziej lub mniej tłusta.

Pewnie ta tłusta bardziej, a chudsza mniej zagęści masę i od tego zależy ilość mąki jaką trzeba dodać. Moim zdaniem dobry przepis nie polega jednak na tym, żeby zgadywać. Na marginesie - nie wyobrażam sobie dodawania mąki ziemniaczanej do gorącej masy, przecież powstaną "kluski".

Zgłoś 20.09.2008 boozenKaa

ciasteczkoo naprawde przepysznee,polecam!

Zgłoś 30.06.2010 gusia

ciastko jest naprawde pyszneeeeee!!!!!!polecam!!!!