Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aniołek z owocami

Tekst i foto psiok 18-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty100 min.-

Składniki:

CIASTO:
2 jaja, 1 szklanka kwaśniej śmietany, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół kg maki, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka amoniaku.
KREM:
3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 torebki cukru waniliowego, 1 szklanka kwaśnej śmietany; 2,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny oraz 2 czerwone galaretki i owoce sezonowe.

Jak przyrządzić:

Ciasto: jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczana ubić mikserem. Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z amoniakiem i łączymy ze zmiksowaną masą. Z tego robimy 3 jednakowe placki i wkładam na 30 min. do rozgrzanego piekarnika.
Kem: jajka miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i margaryną. mieszając, stopniowo dodajemy zmiksowane jaja, chwile gotujemy. Wystudzone placki przekładamy gorącą masa.
Rozpuszczamy galaretki w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie. Na cieście układamy umyte i osuszone owoce. Zalewamy tężejącymi galaretkami, ciasto stawiamy do lodówki.

Uwagi:

ciasto najlepiej smakuje, jeśli noc przeleży w lodówce. Najlepiej wychodzi z truskawkami, które kroje na ćwiartki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.