Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Apetyczne piersi z kurczaka

Tekst i foto Turboponton 27-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
417 złśredni40 min.?

Składniki:

- dwie podwójne piersi z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- 15 dag tartego sera zółtego (najlepiej morski)
- 2 jajka
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- mąka
- olej

Jak przyrządzić:


Piersi podzielić na pojedyncze, stłuc młotem przez folię (aby nie narobić w nich dziur).
Farsz:
Pokroić pieczarki na ósemki, wymieszać z tartym serem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną natką z pietruszki. Popieprzyć do smaku. Można równiaż dodać do farszu nieco masła (nie margaryny!!!!) - wtedy całość będzie bardziej soczysta ;)
Na roztłuczone, posolone piersi nakładamy farsz i zawijamy spinając wykałaczką. Jaja wbijamy do naczynia możliwie jak najmniejszego takiego aby zmieściły się pojedynczo nasze klekoty. Chodzi o to aby stworzyć szczelną panierkę przez którą ser nie wydostanie się na patelnię. Objajcowane kotlety obtaczamy szczelnie w mące i jeszcze raz w jaju i jeszcze raz w mące. Przed smażeniem polecam wstawienie opanierowanych kotletów na 20 minut do zamrażarki - dzięki temu jest większa szansa, że nie rozlecą się na patelni. Smażymy w głębokim oleju na patelni lub we frytkownicy ok. 10 minut.Pycha!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2006 MARKO

POLECAM BARDZO PYSZNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 05.08.2005 karo

a te pieczarki nie będą surowe? bo ja się tak zastanawiam, czy nie trzeba ich przypadkiem najpierw podsmażyć zanim się je włoży na kurczaka...

Zgłoś 07.08.2005 Karo

Własnie mam tego kurczaczka na patelni. Zobaczymy jak wyjdzie :) Jednak wrzuciłam surowe pieczarki, wiec zobaczymy.

Zgłoś 11.08.2005 Turboponton

Ja dodaję surowe pieczarki , bo wtedy lepiej je czuć w potrawie. Usmażone mają już zdecydowanie mniej pieczarkowego aromatu

Zgłoś 24.08.2005 edytek

ja zamiast rozbijać pierś, nacinam w najgrubszym miejscu cienkim nożykiem i robiętzw. kieszkonkę, upycham tak farsz - polecam

Zgłoś 13.12.2005 rolja

Podoba mi się określenie "obajajcowane kotlety". Złote Usta!

Zgłoś 22.12.2005 macio

właśnie zabieram się do robienia farszu postanowilem podsmarzyć pieczarki i zrobiłem kieszonkę w pierśiach ale bardzo dziekuję za pomysły wszystkich puzniej pisnę czy wyszło tak dobrze ?

... Pokaż więcej

właśnie zabieram się do robienia farszu postanowilem podsmarzyć pieczarki i zrobiłem kieszonkę w pierśiach ale bardzo dziekuję za pomysły wszystkich puzniej pisnę czy wyszło tak dobrze ?

Zgłoś 22.03.2006 Martana

Smaczne i proste, polecam:) (cholera, czy ja tak malo gadam, czy tylko mi sie tak wydaje)?

Zgłoś 25.03.2006 Adi

Co do rozpadania się takich kotlecików na patelni to taka drobna uwaga techniczna: ważne jest miejsce od którego zaczynamy smażyć - najlepiej jest zacząć od miejsca w którym kończy się zawijane ... Pokaż więcej

Co do rozpadania się takich kotlecików na patelni to taka drobna uwaga techniczna: ważne jest miejsce od którego zaczynamy smażyć - najlepiej jest zacząć od miejsca w którym kończy się zawijane mięso, jeżeli zaczniemy od innego może się zdarzyć że smażone kotleciki po prostu się otworzą.

Zgłoś 04.04.2006 monaura

bardzo smaczne, robie to dzis na obiad po raz kolejny :)

proste smaczne, po prostu paluchy lizac :) moj facet szaleje za tym daniem

Zgłoś 28.02.2007 Natala

Pycha! Dawno nie jadłam nic równie smacznego! Bardzo fajny przepis, polecam wszystkim smakoszom. Pozdrawiam.

Zgłoś 02.12.2007 Kutaflet

Turboponton robisz jeden podstawowy blad - Gotujesz!!! Prosze przestan nim kogos zabijesz!! To jest apel, mam nadzieje ze zrozumiesz, to dlatwojego dobra!!!!!

Zgłoś 25.01.2008 Asia

Pychota smaczne i proste. Wrzuć więcej przepisów

Zgłoś 04.05.2008 aaa

przeciez to sa zwykle "dewolaje" chyba ze pomylilem pisownie

Zgłoś 01.06.2008 turboponton

Tak pomyliłeś pisownię i potrawę. Ta o której piszesz w wersji klasycznej składa się z kurczaka, masła, natki pietruszki i panierki.

Zgłoś 26.06.2008 monikk

Muszę przyznać, że smaczne są te piersi z kurczaka, choć na drugi raz pieczarki pokroje bardzo drobno lub potarkuje, bo ledwo mogłam pozawijać ruloniki. No i nie dam czosnku, bo wyszły bardzo cz... Pokaż więcej

Muszę przyznać, że smaczne są te piersi z kurczaka, choć na drugi raz pieczarki pokroje bardzo drobno lub potarkuje, bo ledwo mogłam pozawijać ruloniki. No i nie dam czosnku, bo wyszły bardzo czosnkowe. Pozdrawiam

Zgłoś 04.11.2009 Rookie

jestem poczatkujacym kucharzem a i tak wiem ze trzeba drobniej pokroic pieczarki... ty najchetniej wsadzilbys je cale zeby oszczedzic sobie roboty... ale po drobnych modyfikacjach danie ujdzie w... Pokaż więcej

jestem poczatkujacym kucharzem a i tak wiem ze trzeba drobniej pokroic pieczarki... ty najchetniej wsadzilbys je cale zeby oszczedzic sobie roboty... ale po drobnych modyfikacjach danie ujdzie w tloku:)

Zgłoś 05.04.2010 emine

ja wole obtaczac w bulce tartej pycha

Zgłoś 22.12.2011 KKKAA

Lepiej jednak usmażyć pieczarki. W sumie takie piersi z kurczaka można robić z czym się lubi, z szynką, z serem, z marchewką, pychotka