Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromatyczna zupa z soczewicy z sokiem pomidorowym

Tekst i foto Magda 28-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 45 min.100 g - 85 kcal

Składniki:

1-1,5 szklanki zielonej soczewicy,
2 cebule,
3 marchewki,
pół małego selera,
1 pietruszka,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki przyprawy do zup - najlepiej vegety,
3 ząbki czosnku,
2-3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka cząbru,
pieprz, sól,
1 l soku pomidorowego bez cukru

Jak przyrządzić:

Soczewicę opłukać, a następnie zalać dwoma litrami wrzącej wody. Dodać 2 łyżki vegety i gotować na małym ogniu.
Posiekać cebulę, poddusić na oliwie i połączyć z gotującą się soczewicą. Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołączyć do gotującej się soczewicy.
Gdy soczewica będzie prawie miękka, stopniowo, by nie przerywać wrzenia, dolać do niej sok pomidorowy, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, cząber i natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5-10 minut, na końcu doprawić pieprzem. Smacznego :)

Uwagi:

Uwaga: Jeśli ktoś woli mocno gęste zupy - sok pomidorowy może zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2006 gabsel

Zupa jest pyszna, po prostu rewelacja.

dzieki za przepis, na pewno jeszcze ją zrobię :)

Zgłoś 13.01.2007 bunia

naprawdę aromatyczna zupka

Zgłoś 17.10.2007 lila

potwierdzam - bardzo smaczna zupa i do tego szybka do przygotowania - dzięki za przepis

Zgłoś 17.10.2008 Emberiza

Świetny przepis, u mnie w kuchni juz wypróbowany :) Co prawda tylko ja jestem zwolenniczką soczewicy, ale mężowi też bardzo smakowało ! :)

Zgłoś 04.12.2007 Al

Zupa pewnie pyszna

moja wariacja na temat zupy z soczewicy jest odmienna od Twojego przepisu, ciut bardziej czasochłonna ale efekt powala:

1. kawałek wołowiny rosołowej z włoszczyz... Pokaż więcej

Zupa pewnie pyszna

moja wariacja na temat zupy z soczewicy jest odmienna od Twojego przepisu, ciut bardziej czasochłonna ale efekt powala:

1. kawałek wołowiny rosołowej z włoszczyzną ugotować z dodatkiem soli liści laurowych i ziela angielskiego - bez użycia Vegety odciskającej się piętnem sztucznych witamin

2. w osobnym garnku roztopić masło i dodać posiekaną cebulę, poddusić chwilę

3. do duszonej cebuli wsypać ok 25 dag soczewicy (gatunek w zależności od upodobania może byc mieszana)

4. dokładnie mieszać i dodać przyprawy zawierającej kumin i kolendrę - najlepiej Garam Masala (100 gramowa paczka kosztuje 6-7 pln - starcza na 10 zup)

5. podlewać soczewicę gorącym wywarem z wołowiny i włoszczyzny (ok. 1 kubka) i dusić pod przykryciem - mieszać i dolewać tak by soczewica zmiękła

6. kiedy soczewica będzie miękka przełożyć zawartość garnka do miksera i dodając wywar i część ugotowanych warzyw oraz łyżkę koncentratu pomidorowego - całość zmiksować - można zostawić część soczewicy niezmiksowanej do urozmaicenia zupy

7. zmiksowaną soczewicę z włoszczyzną przelać do naczynia, uzupełnić wywarem - na oko i na smak

Podawać z natką pietruszki, suszoną miętą, można dodać kwaśną śmietanę do talerza - zależy od smaku.

Smacznego!

Zgłoś 14.12.2007 lencia

DO AL..... ale Ty masz pojecie o witaminach heheheeh, a kto mowi ze w vegecie sa jakiekolwiek witaminy hmmmm.?...jak Ty masz takie wyobrazenie to sorry...a poza tym vegeta jest przyprawa napra... Pokaż więcej

DO AL..... ale Ty masz pojecie o witaminach heheheeh, a kto mowi ze w vegecie sa jakiekolwiek witaminy hmmmm.?...jak Ty masz takie wyobrazenie to sorry...a poza tym vegeta jest przyprawa naprawde rewelacyjna a szczegolnie te nazwane "porami roku"...i polecam

jeszzce jedno jak gotujesz warzywa w tak wysokiej temperaturze witaminy tez traca na wartosci bo nie m ich w 100% tylko zaledwie w 1/20....wiec o czym ty mowisz???????????????????????????...podrawiam serdecznie

Zgłoś 25.08.2010 betka

z czerwoną soczewicą też wychodzi świetna. cała rodzina ją uwielbia:))

Zgłoś 17.10.2011 aniawi83

Ja wersje poczatkowa Pani magdy wzbogacilam o pora, ziemniaki w kostke, zielony koperek, warzywa zamiast zetrzec na tarce, pokroilam w kostke, sos pomidorowy okazal sie rewelacja ( ja dodalam ty... Pokaż więcej

Ja wersje poczatkowa Pani magdy wzbogacilam o pora, ziemniaki w kostke, zielony koperek, warzywa zamiast zetrzec na tarce, pokroilam w kostke, sos pomidorowy okazal sie rewelacja ( ja dodalam tymbark pikantny), zupka jest boska, wlasnie sie nia zajadam :)