Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromatyczne duszone żeberka

Tekst i foto Kaśka 24 15-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni70 min.496 kcal

Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych, 600 g cebuli,
1/2 l jasnego piwa (zamiast piwa może być wywar z rosołu z kostki), 1-2 ziarna angielskiego ziela,
goździk, łyżeczka majeranku, łyżeczka kminku, 5 łyżek oleju, 1-2 łyżki zagęstnika do sosów lub mąki, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje. Każdą porcję mięsa oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką lub zagęstnikiem do sosów. Połowę oleju mocno rozgrzać na patelni. Obsmażyć na nim żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Mięso wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w krążki. Podsmażyć na pozostałym oleju. Posypać wymieszanymi przyprawami (goździki i ziele angielskie należy uprzednio utłuc). Mięso dodać do cebuli. Zalać piwem, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 40 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Posypać natką. Smacznego!

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami - pieczonymi lub puree - i surówką z kiszonej kapusty.

Czas przygotowania:

Przygotowanie: 20 minut, smażenie i duszenie: 50 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2007

Zgłoś 21.01.2007 Krzysztof

Kaśka, Czesi mają genialną przyprawę pt. "Dabelska smes"... Kosztuje nie wiele, ale do zeberek jest super. Na opakowaniu podają przepis na potrawę z kurczaka. Kiedyś przywiozłem i tera... Pokaż więcej

Kaśka, Czesi mają genialną przyprawę pt. "Dabelska smes"... Kosztuje nie wiele, ale do zeberek jest super. Na opakowaniu podają przepis na potrawę z kurczaka. Kiedyś przywiozłem i teraz jak ktoś ze znajomych tam się wybiera, to mi przywozi...Jest b. pikantna i świetna jest do mięs z tłuszczem.

Zgłoś 19.03.2007 martusia

jutro mam zamiar przygotowac te zeberka w szkole.mam nadzieje ze wyjdzie super i ocena bedzie bardzo dobra.

Zgłoś 26.06.2011 maro

A co z tłuszczem od smażenia żeberek?..wywalić?

Zgłoś 26.06.2011 maro

A co z tłuszczem od smażenia żeberek?..wywalić?

Zgłoś 03.02.2010 sara

robie podobne zeberka, dodaje kminek.

NIEBO W GĘBIE, uwielbiam takie żebereczka, mniam