Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromatyczne kotleciki sojowe z sałatką energetyczną

Tekst i foto Mario Callino 14-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty20 min.średnia

Składniki:

8 kotlecików sojowych suchych (można kupić w każdym sklepie), 1 jajko, 1 sałata (zwykła lub lodowa), 1 ogórek długi, 100 g czarnych oliwek, 1 szklanka bułki tartej, 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki węgierskiej, szczypta tymianku, szczypta rozmarynu, szczypta curry, 4 łyżki stołowe płatków owsianych, pieprz, sól, oliwa z drugiego tłoczenia (do samżenia), 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin,(do sałatki), łyżeczka octu balsamicznego,
pół pęczka świeżego kopru lub sos koperkowy do sałatek.

Jak przyrządzić:

Kotleciki: Zalewamy gorącą wodą, solimy i odstawiamy na ok 7 min do nasiąknięcia, następnie odcedzamy wodę i pozostawiamy na chwilę. Mamy teraz czas na zrobienie panierki: do miseczki lub innego naczynia wsypujemy bułkę tartą wraz z papryką, curry, tymiankiem, rozmarynem i płatkami owsianymi. W drugim naczyniu rozbijamy jajko, solimy i roztrzepujemy widelcem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę (z drugiego tłoczenia).
Kotleciki najpierw obtaczamy w jajku, a następnie w panierce i umieszczamy na patelni. Smażymy z obu stron, aż będą złociste, i gotowe. Teraz sałatka:
Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i rwiemy na kawałki. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy na malutkie plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na pół. Do naszych składników przygotowujemy sos: do szklanki wrzucamy posiekany koperek, pieprz i tymianek oraz ocet balsamiczny. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy i gotowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2008 pływak

Ja kotleciki gotowałem przed panierowaniem przez 15 minut.

Obawiam się czy bez gotowania nie będą za twarde.

Zgłoś 21.04.2008 jarosz

Kotleciki sojowe owszem można gotować, ale jak dla mnie to najlepiej smakują gdy przed ich usmażeniem zalejemy je gorącym bulionem np z kostki warzywnej i odstawimy na kilka minut. Na pewno rozm... Pokaż więcej

Kotleciki sojowe owszem można gotować, ale jak dla mnie to najlepiej smakują gdy przed ich usmażeniem zalejemy je gorącym bulionem np z kostki warzywnej i odstawimy na kilka minut. Na pewno rozmiękną.

Smacznego.