Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aromatyczne ziemniaczki

Tekst i foto Domika 22-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:


ziemniaki, oliwa, masło w kostce, czosnek , oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz

Jak przyrządzić:


Ziemniaczki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Następnie odlewamy wodę, układamy na blasze wysmarowanej oliwą (ja kładę na spód folię aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W rondelku rostapiamy masełko a jak będzie juz płynne dodajemy przepuszczony przez praskę czonek (ok 3,4 ząbki ale moze być więcej). Gdy ziemniaczki juz troszkę posiedza w piekarniku polewamy je czosnkowym masełkiem oprószamy odrobinką soli i posypujemy ziołami. Pieczemy do czasu aż się ślicznie zarumienią. Masełkiem z czosnkiem polewamy nieco póżniej ponieważ czosnek lubi sie przypalać.

Potrzebne przybory:


garnuszek do podgotowania ziemniaczków, blacha, praska do czosnku i piekarnik ;-). Czasami jak nie chce mi się nagrzewać piekarnika robię to samo na patelence.

Jak podawać?


A w tej kwestii panuje totalna dowolność.

Uwagi:


Danie jest super i stanowi extra dodatek do wszystkiego, taka alternatywa dla nudnych ziemniaków. Ja jako wegetarianka często jem je z samą sałatką bo są bardzo sycące. Świetnie tez smakują z zawijaskami cukiniowymi na które przepis równiez zamieściłam z Oliwce.

Czas przygotowania:


chilę w garnuszku i chwilę w piekarniku w sumie... dwie chwile ;-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.08.2005 ja

poco tyle zdrobnień, ciężko się czyta, ale przepis ciekawy, wypróbuję pozdrawiam;)

Zgłoś 11.09.2005 ja też ;-)

Moja mama robi podobnie ziemniaki z tym, że gotuje całe na półtwardo, następnie przekraja na pół, no chyba że są jakieś giganty :-D, potem kładzie na blasze, polewa roztopionym masłem i posypuje... Pokaż więcej

Moja mama robi podobnie ziemniaki z tym, że gotuje całe na półtwardo, następnie przekraja na pół, no chyba że są jakieś giganty :-D, potem kładzie na blasze, polewa roztopionym masłem i posypuje bułką tartą, mniam :-)

Zgłoś 01.03.2006 ziom2;)

witaj ja też jestem wegetarianką!

Zgłoś 09.03.2006 grażka

Te ubarwienia są super,kolorowo się czyta i przepis jest super.

Zgłoś 28.04.2006 Róża

przepis dobry, pani pisząca jest z pewnością przedszkolanką lub aktorką w teatrze lalek, więc nie ma sensu przyczepiać się do stylu wypowiedzi, stąd chyba te zdrobnienia ??

Zgłoś 14.05.2006 przedszkolanka

To, że przedszkolanka nie znaczy, że na poziomie dziecka przedszkolnego-dzieci zabiłyby mnie śmiechem, gdybym do nich takmówiła!!!A przepisik fajniutki. Wypróbowałam. Pozdrowionka.

Zgłoś 19.05.2006 Domika

Owszem trafione, jestem z wykształacenia nauczycielem wczesnoszkolnym (niestety nie praktykującym) a zdrobnienia same wyszły nie zastanawiałam się nad tym i chyba nie jest to najważniejsze w tym... Pokaż więcej

Owszem trafione, jestem z wykształacenia nauczycielem wczesnoszkolnym (niestety nie praktykującym) a zdrobnienia same wyszły nie zastanawiałam się nad tym i chyba nie jest to najważniejsze w tym przepisie, pozdrawiam wszystkie przedszkolanki ;-)

Zgłoś 07.07.2006 Mateusz

Bardzo dobre .

Zgłoś 13.08.2006 Jasia

Mi tam zdrobnienia wcale nieprzeszkadzały-normalnie się czytało :)

Przeepisu jeszcze niewypróbowałam,ale napewno to zrobię! Pozdrawiam

Zgłoś 12.03.2007 poligloten

ludzie wy tu po przepisy czy po lekcje polskiego wlazicie? trzeba osadzic bo przeciez nas nikt nie sadzi.. pozdro dla Pani wczesnoszkolnej ;)

Zgłoś 21.11.2006 evelyna

niebo w gębie...mmm...zrobiłam z innym przepisem na brokuły w sosie czosnkowym...idealne połączenie :)

Zgłoś 12.01.2007 Krzycho

Powinno być: Gdy ziemniaczki juz troszkę posiedza w piekarniczku... Zdrobnień używają osoby infantylne...

Ja z czosnkiem postępuję ostrożnie, bo go ciężko trawię. Najczęściej używam go w ... Pokaż więcej

Powinno być: Gdy ziemniaczki juz troszkę posiedza w piekarniczku... Zdrobnień używają osoby infantylne...

Ja z czosnkiem postępuję ostrożnie, bo go ciężko trawię. Najczęściej używam go w postaci soli czosnkowej.

Zgłoś 14.01.2007 filip

Zgłoś 14.01.2007 filip

czeeść jestem filip i mam 14 lat robiępodobne ziemniaki ale musiałem spróbować twojego przepisu i bardzo mi się smakował mamie tacie i siostrze również

Zgłoś 03.03.2008 xxx

praska,garnuszek, ziemniaczki, masełko i co jeszcze ??? dziwczyno opanuj sie bo od tych słóweczek źle sie człowiekowi robi ;/;/

Zgłoś 04.12.2008 Catrine

Czepiają się bez sensu.A przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu na pewno pyszne te ziemniaki :)