Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Arrabbiata

16.07.2008

Włoski sos z arabską duszą. Zdominowana smakiem i aromatem chili zadowoli wielbicieli pikantnej kuchni. To sposób aby w pół godziny wyczarować danie prosto z włoskiej trattorii. Ze względu na ostry smak i prostotę w przygotowaniu Arrabbiata to ulubione danie mężczyzn. Idealny pomysł na kolację we dwoje przygotowaną przez niego. Czerwone wino jest świetnym dopełnieniem takiej kolacji. Gorąca atmosfera – murowana.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty30 min.-

Składniki:

30 dag makaronu,
45 dag dojrzałych pomidorów (lub 40 dag pomidorów z puszki),
10 dag boczku wędzonego,
1 ostra papryczka chili,
2 łyżki tartego parmezanu,
1 ząbek czosnku,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
sól.

Jak przyrządzić?

Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.



Boczek kroimy w drobne kawałki i podsmażamy. Odstawiamy go na chwilę.



Tymczasem oliwę podgrzewamy na patelni, rumienimy na niej pokrojony drobno czosnek przez kilka sekund, następnie dodajemy pomidory.



Papryczkę drobno kroimy i wrzucamy do pomidorów. Dodajemy boczek, solimy.



Dusimy wszystko pod przykryciem przez czas potrzebny do ugotowania makaronu. Może to być spaghetti lub penne, ważne, żeby odlać makaron w odpowiedniej chwili. Potrawa jest smaczna tylko, gdy makaron będzie półtwardy (al dente).



Im dłużej będziemy dusić sos, tym ostrzejszy nam wyjdzie.



Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem. Arrabbiatę podajemy bardzo gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.10.2008 Renata

Danie rewelacja, szybko smacznie. Polecam.

Zgłoś 13.12.2008 Oko

Faktycznie, co region to obyczaj no i sprawa gustu wiec boczek moze byc ale nie musi. Przepisu tego nauczyl mnie mistrz kucharski z Calabrii. On obowiazkowo dodaje posiekana Bazylie a gotowy sos... Pokaż więcej

Faktycznie, co region to obyczaj no i sprawa gustu wiec boczek moze byc ale nie musi. Przepisu tego nauczyl mnie mistrz kucharski z Calabrii. On obowiazkowo dodaje posiekana Bazylie a gotowy sos przyozdabia jeszcze posiekana drobno pietruszka. W restauracyjnej kuchni sos podawany jest w rozny sposob, z roznymi dodatkami i makaronami. Ja wole z tradycyjnym spagetti. Dodaje do sosu piers kurczaka pokrojona w kostke. Calosc posypana oczywiscie serem ...wiadomo jakim :) Polecam zimne piwo jako dodatek i malenkie korniszone ogoreczki. Smacznego.

Zgłoś 08.12.2008 Statek

Ania kocham Cie! jestes moja boginia!:******

Zgłoś 29.10.2008 peace8

to nie jest arrabbiata!!!!do arrabbiaty nie dodaje sie boczku!!! ludzie to nie jest wloska potrawa!!!tylko wymyslony makaron z wloska nazwa!!!

Zgłoś 16.07.2008 Purcel

Robie podobny, tylko dodaje szynkę i bez papryczki, ale ten przepis przypadł mi bardziej do gustu

Zgłoś 16.07.2008 ania85

dla mnie to wyglada bardziej wlosko niz arabsko

Zgłoś 16.07.2008 ja tam dodaje

jeszcze harrise,ale nie kazdy lubi hardcore.

Zgłoś 16.07.2008 Docent Krzysztof

a można to jeść z ziemniekami???bo ja bez ziemniaków nie mogę...

Zgłoś 16.07.2008 Marta młoda żona

Przepraszam,jak się rozplątuje ten makaron,rzeby go równo podzielić na porcję?

Zgłoś 16.07.2008 Zmęczona Życiem

a na cholerę tam ten surowy pomidor?

Zgłoś 16.07.2008 Kucharz w Niebiesiach

Mowie wam,ludzie!!!nie ma lepszej rzeczy niż czarne jagody!

w pierohu abo nallesniku!!!

Zgłoś 16.07.2008 Siostra Patrycja

No bójcie się Boga,żeby tu jakieś arabskie dania pokazywać

a mało to polskich mamy?

za niedługo tu nas te saraceny będa na swoje Kindżały nabijali!!!

Zgłoś 16.07.2008 An

nie slyszalam zeby boczek mial cos wspolnego z kuchnia arabska, ktos w nazwe nie trafil :)

Zgłoś 16.07.2008 dziwak

Dlaczego nuta arabska skoro stosowany jest boczek? poza tym przepis jest czystą kopią spaghetti robionego przez Oliviera.

Nie dość, że plagiat to jeszcze pomylenie z poplątaniem.

w... Pokaż więcej

Dlaczego nuta arabska skoro stosowany jest boczek? poza tym przepis jest czystą kopią spaghetti robionego przez Oliviera.

Nie dość, że plagiat to jeszcze pomylenie z poplątaniem.

wstyd szanowna Redakcjo

Zgłoś 16.07.2008 anusiak

mmmm tym razem za zadko jamiiii:):):) napewno wypróbuje tylko nie wiem czy rzadzina dzisaj bedzie z wieczora:(:(

Zgłoś 16.07.2008 jah

bardzo wyszukane, gratuluje...

Zgłoś 16.07.2008 jah

bardzo wyszukane, gratuluje...

Zgłoś 17.07.2008 KASIA84

Zacznijmy od tego ze to jest przepis na spagetti alla matriciana wiem bo mieszkam we wloszech i pracuje w restauracji gdzie podajemy to danie.A co do penne(z tym makaronem sie podaje)Arrabiata t... Pokaż więcej

Zacznijmy od tego ze to jest przepis na spagetti alla matriciana wiem bo mieszkam we wloszech i pracuje w restauracji gdzie podajemy to danie.A co do penne(z tym makaronem sie podaje)Arrabiata to sos sklada sie tylko z oliwy, pomidorow z puszki ,czosnku i peperoncino, soli do smaku i tyle , uwielbiam to danie takze robia drugi rodzaj z pieczarkami rownie dobry i latwy w przyrzadzeniu.pozdrawiam

Zgłoś 17.07.2008

arrabbiata to w dokładnym tłumaczeniu "wściekła" i nie ma to związku z arabskim smakiem- chodzi tu raczej o ostrość potrawy, zresztą podobnie jak "pizza alla puttanesca"...Pokaż więcej

arrabbiata to w dokładnym tłumaczeniu "wściekła" i nie ma to związku z arabskim smakiem- chodzi tu raczej o ostrość potrawy, zresztą podobnie jak "pizza alla puttanesca"...

Zgłoś 17.07.2008 kucharz

wymadrzacie sie tu wszyscy,a fakty sa takie,ze co region,to potrawa juz moze ulec zmianie.jedni wlosi oburza sie,gdy im sie sphagetti z malzami posypie serem,inii za tym przepadaja

danie ... Pokaż więcej

wymadrzacie sie tu wszyscy,a fakty sa takie,ze co region,to potrawa juz moze ulec zmianie.jedni wlosi oburza sie,gdy im sie sphagetti z malzami posypie serem,inii za tym przepadaja

danie jest jak opowiesc.purysci chca dotrzec do oryginalu,lecz wiekszosci zalezy,by byla dobrze opowiedziana.tak jest z zarciem

Boze!!

kocham włochy

pizze oliwe

parmezan sardynki achois i te male 13 letnie lolity z kwiatuszkiem we wlosach

Zgłoś 17.07.2008 Puszka781

Do Globtrotuar!!!

Wszystkie produkty przechowywane w otwartych puszkach, pomimo tego, że są w lodówce szybko łapią pleśń. Spróbuj przłożyć ją do plastkowego pojemnika na żywność, dodatkow... Pokaż więcej

Do Globtrotuar!!!

Wszystkie produkty przechowywane w otwartych puszkach, pomimo tego, że są w lodówce szybko łapią pleśń. Spróbuj przłożyć ją do plastkowego pojemnika na żywność, dodatkowo można też zalać Harrise na wierzchu cienką warstwą oleju roślinnego.

Ta metoda sprawdziła mi się w przypadku koncentratu pomidorowego!

Pozdrawiam.

Zgłoś 17.07.2008 PiotrJakzgumy

A ja po prostu lubię smalec.

Taak.........

po prostu

Zgłoś 17.07.2008 tssssssssssssss

Tak Boczek po arabsku moze jeszcze swinski, boczku w tym przepisie nie ma ,

Boczek jest w Bolognese.

Do tego dodaje sie Harissy lub Ayvar i pokrojona Cukinie, wiecej czosku i Czili... Pokaż więcej

Tak Boczek po arabsku moze jeszcze swinski, boczku w tym przepisie nie ma ,

Boczek jest w Bolognese.

Do tego dodaje sie Harissy lub Ayvar i pokrojona Cukinie, wiecej czosku i Czili lub oliwki czarne.

I po co Polakom takie przepisy jak faceci z Polski i tak wydlubuja tylko mieso z kazdego jedzenia, jak nie widza kupy kartofli to nie dotkna niczego a Spaghetti nawet jesc nie umieja i dlubia lyzkami lub kroja nozami.

Zgłoś 17.07.2008 lipki

Boczek w kuchni arabskiej??? A na koniec może popija się to wszystko setką zmrożonej wódzi:)

Zgłoś 17.07.2008 Zuza Gałuszka

Przepraszam

zapomniałam napisać

boczek uzyty w tym przepisie jest z wielbłąda

to danie arabskie,jak wzkazuje nazwa

pzdr

Zgłoś 17.07.2008 soso

Po pierwsze to nie jest arrabiata. Po drugie arrabiata nie pochodzi wogóle od arabów i arabskiego. Podro autor za takie brednie.

Zgłoś 18.07.2008 marcin

ja sie trzymam wegetariańskiej opcji papryka cebula bakłażan i na ostro

Zgłoś 19.07.2008 ich

arabskie z boczkiem??? a to ciekawostka....chyba, ze to boczek z barana.. ?

Zgłoś 21.07.2008 taki co

a niby z kad jest ta arabiata?? czy jakies nazewnictwo jest przypadkowe czy co sie chce to sie nazywa jak sie chce??

Zgłoś 23.07.2008 mk

arrabbiata z boczkiem, kto to wymyślił?!?!?!?

Zgłoś 12.12.2009 PKOWAL3

Do wszystkich co myślą(jak ja jeszcze niedawno),że potrawa ta ma coś wspólnego z arabskim jedzeniem :Arrabbiato znaczy po włosku zdenerwowany, wściekły, zezłoszczony. I dlatego właśnie Włosi naz... Pokaż więcej

Do wszystkich co myślą(jak ja jeszcze niedawno),że potrawa ta ma coś wspólnego z arabskim jedzeniem :Arrabbiato znaczy po włosku zdenerwowany, wściekły, zezłoszczony. I dlatego właśnie Włosi nazwali bardzo ostry pomidorowy makaron allarrabbiata!!!

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Zgłoś 12.12.2009 PKOWAL3

Do wszystkich co myślą(jak ja jeszcze niedawno),że potrawa ta ma coś wspólnego z arabskim jedzeniem :Arrabbiato znaczy po włosku zdenerwowany, wściekły, zezłoszczony. I dlatego właśnie Włosi naz... Pokaż więcej

Do wszystkich co myślą(jak ja jeszcze niedawno),że potrawa ta ma coś wspólnego z arabskim jedzeniem :Arrabbiato znaczy po włosku zdenerwowany, wściekły, zezłoszczony. I dlatego właśnie Włosi nazwali bardzo ostry pomidorowy makaron allarrabbiata!!!

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Zgłoś 24.01.2010 :-o

ale gdzie on ostry z tym jednym czosnkiem,

moj przepis jest z cebula, czosnkiem pare zabkow na drobno pokrojonych cukinia, rumieni sie to wszystko na drobno pokrojone na oleju z oliwek dol... Pokaż więcej

ale gdzie on ostry z tym jednym czosnkiem,

moj przepis jest z cebula, czosnkiem pare zabkow na drobno pokrojonych cukinia, rumieni sie to wszystko na drobno pokrojone na oleju z oliwek dolewa sie pomidorow z puszki lub z kartonu kto umie swieze bez skory mozna dodac lyzke przyprawy od turka z papryki Ajvar

lub 1 mala chili, do kazdej potrawy z pomidorow koniecznie oregano i bazylie najlepiej swieza , sol, pieprz, posypac parmezanem swiezym sttartym , swieze listki z bazyli jako dekoracja

przepis od Wlocha z Niemiec

Zgłoś 05.01.2011 ulcia

no i macie co chcieliście , zrzygałam się. A nazwa arrabbiata jest od włoskiego słowa wściekły, ze względu na ostry smak sosu a nie od arabii, a co do boczku, to czemu nie?? w kuchni trzeba eksp... Pokaż więcej

no i macie co chcieliście , zrzygałam się. A nazwa arrabbiata jest od włoskiego słowa wściekły, ze względu na ostry smak sosu a nie od arabii, a co do boczku, to czemu nie?? w kuchni trzeba eksperymentowac wy patafiany zapyziałe z wioch zabitych dechami!

Zgłoś 05.06.2016 kross

Można sobie ułatwić i kupić gotowy sos arrabbiata od primo gusto ;)