Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Atomowa kremowa szarlotka

Tekst i foto Elusia 27-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni45 min.?

Składniki:

- 2 budynie o smaku waniliowym,
- 3 szklanki mleka,
- 1 kilogram jabłek,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- jajko,
- 2 żółtka,
- kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić:

Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Połowę schłodzić, drugą rozwałkować, nałożyć do tortownicy. Budynie ugotować na mleku. Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście, zalać budyniem. Zetrzeć schłodzone ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 200st.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.07.2004 YoGośka

podobny do przepisu pt.budyniowiec.zrobiłam go i nie polecam.

Zgłoś 02.07.2004 YoGośka

podobny do przepisu pt.budyniowiec.zrobiłam go i nie polecam.

Zgłoś 13.07.2004 Kundzia

Przykro mi , ale mojej rodzinie nie smakował.

Zgłoś 14.07.2005 Kamyk

Co to wogóle ma być??nie smakowało mi to!!

Zgłoś 08.09.2005 rozes

ja go pieke jako budyniowiec-moja rodzina go uwielbia.gorący budyn wylewamy na jabłka.

Zgłoś 16.09.2005 kristiana

Nieprawda ta szarlotka jest dobra,do tej pory piekłam tradycyjnie szarlotkę,ale skusiłam się na szarlotkę z budyniem,co prawda nie wg tego przepisu,ale podobnego i bardzo smakowała mi ta szarlot... Pokaż więcej

Nieprawda ta szarlotka jest dobra,do tej pory piekłam tradycyjnie szarlotkę,ale skusiłam się na szarlotkę z budyniem,co prawda nie wg tego przepisu,ale podobnego i bardzo smakowała mi ta szarlotka.Wg mnie jest delikatniejsza w smaku od tych tradycyjnych.

Zgłoś 11.01.2006 CCC

ROBIĘ TO CIASTO JUŻ OD KILKU LAT I ZAWSZE ZNIKA B. SZYBKO. JEST PYSZNE. NAJWAŻNIEJSZ JEST TO ŻEBY CIASTO BYŁO KRUCHE / nie dodawajcie więcej mąki - nawet jeżeli macie wrażenie że jest za "l... Pokaż więcej

ROBIĘ TO CIASTO JUŻ OD KILKU LAT I ZAWSZE ZNIKA B. SZYBKO. JEST PYSZNE. NAJWAŻNIEJSZ JEST TO ŻEBY CIASTO BYŁO KRUCHE / nie dodawajcie więcej mąki - nawet jeżeli macie wrażenie że jest za "luźne"/

Zgłoś 30.09.2006 Renata_3

Robie go czesto jest naprawde swietny bardziej delikatny od tradycyjnejszarlotki. ..Polecam.......

Zgłoś 09.05.2007 anna

bardzo dobre