Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Atrakcyjna babka

Tekst i foto maxina 01-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dla 4 osób? złprosty30 min.średnia

Składniki:

1/2 kg owoców jagodowych (jeżyn, porzeczek, truskawek, malin, mogą być mrożone), 6 łyżek żelatyny, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka likieru porzeczkowego, cukier do smaku, 1/2 szklanki śmietany kremówki, cukier puder

Jak przyrządzić:

Owoce przebrać i opłukać, jeśli są zamrożone - rozmrozić.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wina. Resztę wina zagotować, wlać żelatynę, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku cukrem i likierem porzeczkowym (niech będzie słodko, ale bez przesady).
Formę na babkę (z kominem, o pojemności 1,5 l) wypłukać zimną wodą. Wlać trochę galaretki (żeby utowrzył się czubek) i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Po stężeniu ułożyć owoce i zalać resztą płynnej galaretki, wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Gdy wszystko stężeje, przełożyć babkę na talerz i udekorować bitą śmietaną.

Potrzebne przybory:

miseczka na owoce, garnek, łyżka, forma na babkę z kominem o pojemności 1,5 l

Jak podawać?

Podawać pokrojoną w plastry i udekorowaną bitą śmietaną. Smacznego :)

Uwagi:

Przepis został znaleziony w pewnej gazetce i wypróbowany - wyszło super. Świetnie wygląda na stole. Fajny deser do kawy, na babskie pogaduchy ;)

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie tej babki trwa 30 min, a 4-5 godz. schładzanie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.