Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Australijski deser bezowy

Tekst i foto Lech 14-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10? złśredni120 min.dużo

Składniki:

Spód:
- 6 białek,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 krople octu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- aromat waniliowy,
- 250 ml bitej śmietany,
- 1 łyżka cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- 1/2 kg truskawek,
- według uznania: kiwi, ananas, jagody, rodzynki brazylijskie, melon i jeśli ktoś ma dostęp to wszelkie owoce tropikalne.

Jak przyrządzić:

Sezon truskawkowy w pełni. Polecam podanie tych nieco kwaśnych owoców na słodkim spodzie bezowym. Kombinacja słodko-kwaśna wypada zawsze korzystnie dla naszego zmysłu smaku. Deser oceniły dzieci w mojej rodzinie: REWELACJA!!!

1.) 6 białek ubijać mikserem i jak zacznie tworzyć się piana dodać 3 krople octu, 1/4 łyżeczki soli i dalej ubijać dodając cukier stopniowo. Tworzy się z tego bardzo sztywna piana.
2.) Pianę z białek wykładać na dwie duże blachy, wyłożone papierem i natłuszczone. Spód bezowy ma być nierówny (trochę przypomina karpatkę). Piec 2 godziny w słabo nagrznym piekarniku 100 st. do 120 st. Początkowo piekarnik musi być bardziej nagrzany (do 140 st.) Uważać aby białka nie spiekły się. Kolor musi być kremowy. Można eksperymentować z termoobiegiem. Nie jest to wszystko specjalnie trudne. Beza musi być puszysta i chrupka.
3.) Ubić śmietanę z łyżką cukru i aromatem waniliowym.
4.) Spód bezowy przykryć bitą śmietaną i truskawkami (wersja australijska) lub owocami tropikalnymi (wersja nowozelandzka).

Potrzebne przybory:

Mikser do ubijania, papier do pieczenia.

Uwagi:

Popularny deser w Australii i Nowej Zelandii. Po raz pierwszy przygotowano go dla uczczenia pobytu rosyjskiej primabaleriny Pawłowej w Australii.
Z tego co wiem, oryginał z truskawkami doczekał się wielu wersji z innymi owocami.
Będę wdzięczny jeśli odezwie się ktoś z Australii lub Nowej Zelandii z opisem swoich doświadczeń.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.06.2004 Lech

Nie wiem dlaczego moderator zdjął oryginalną nazwę deseru: PAVLOVA. Tak właśnie nazywa się ten deser i przez znajomych mi australijczyków jest natychmiast rozpoznawany.

Opisują go równie... Pokaż więcej

Nie wiem dlaczego moderator zdjął oryginalną nazwę deseru: PAVLOVA. Tak właśnie nazywa się ten deser i przez znajomych mi australijczyków jest natychmiast rozpoznawany.

Opisują go również przewodniki turystyczne.

Zgłoś 15.06.2004 tamagosi

ja z koleji znam ten deser ze szwecji- tam wystepuje pod nazwa marenaga tort- czyli inaczej tort bezowy

Zgłoś 16.06.2004 Blue7

Mi tez kiedys zmienili oryginalna nazwe salatki rosyjskiej "winiegriet" na salatka z kurczakiem... nie wiem czemu tak robia. Skoro mozna wymyslac zakrecone nazwy dla dan to czemu nie m... Pokaż więcej

Mi tez kiedys zmienili oryginalna nazwe salatki rosyjskiej "winiegriet" na salatka z kurczakiem... nie wiem czemu tak robia. Skoro mozna wymyslac zakrecone nazwy dla dan to czemu nie mozna zostawic nazwy, pod ktora dana potrawa jest rozpoznawana na calym swiecie? Pozdrawiam :)

P.S. deser zapowiada sie smakowicie :)

Zgłoś 16.06.2004 Soleil

Wiecie co... ci moderatorzy chyba nie mają zielonego pojecia o jedzieniu.... :///

Zgłoś 19.08.2005 ania z australii

Rzeczywscie deser jest wspanialy.Zajadamy sie nim cala rodzina.Niestety przygotowanie ciasta bezowego jest bardzo pracochlonne.Ja ide na latwizne i kupuje gotowa beze "swan Lake" w skl... Pokaż więcej

Rzeczywscie deser jest wspanialy.Zajadamy sie nim cala rodzina.Niestety przygotowanie ciasta bezowego jest bardzo pracochlonne.Ja ide na latwizne i kupuje gotowa beze "swan Lake" w sklepie , ubijam tylko smietane z cukrem waniliowym i odrobina cukru pudru. Ozdabiam dostepnymi owocami ; truskawki, kiwi. banay, mandarynki, maliny ,jagody wg upodobania.po wierzch polac kwasnym 'passionfruits"Pycha, az slinka cieknie.Smacznego

Zgłoś 01.04.2006 Lech

Aniu z Australii !

Dziękuję za komentarz.

Zgłoś 04.04.2006 Paź

Ten deser jest przepyszny!!! I jeszcze jak ładnie, kolorowo wygląda! Ślinka cieknie na sam widok;) Zjadłabym taki dzisiaj po południu...

Zgłoś 04.04.2006 Maciek

po prostu niebo w gębie !!!

Zgłoś 03.05.2006 nikke

TO JEST DESER PAVLOWEJ!

I ZADEN Z TRUSKAWKAMI.JEST Z OWOCAMI NAM CZASEM NIEDOSTEPNYMI. NO I POLANY Z GORY SOKIEM MALINOWYM DLA KOLORU.

Pozdrawiam wszystkich.

Zgłoś 10.05.2006 Lech

Nikke,

Toż właśnie napisałem w 1 komentarzu. TO DESER PAVLOVEJ.

Jeśli ktoś z obszaru AU lub NZ czuje niedosyt w moim przepisie to niech proszę doda swój.

Zgłoś 27.03.2007 MARTA

CO ZROBIC ZEBY NIE OPADALA BEZA?? CALY SRODEK MI OPADL!! WAZNE!!