Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Awokado jako pasta

Tekst i foto Bianka 22-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

- awokado,
- sok z cytryny,
- czosnek,
- łyżka stołowa gęstej śmietany,
- sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Awokado musi być miękkie; jak jest mocno dojrzałe to idealnie schodzi skórka.
Albo je obieramy albo kroimy na pół i łyżeczką wyciągamy miąższ.
Miąższ przekładamy do miseczki, od razu musimy skropić sokiem z cytryny {żeby nie ściemniało)ucieramy, dodajemy wyciśnięty czonek (ilość w/g smaku}, solimy.
Na końcu dajemy śmietanę i gotowe!

Jak podawać?

do mięs z grilla, do kanapek i innych...

Czas przygotowania:

1 awocado to ilość dla 2-3 osób.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.01.2005 dona

zdrowiutkie ale ohyda lepiej zrobić maseczke haha

Zgłoś 06.05.2005 Martana

Ja dzieki mojej mamie mam bzika na punkcie avocado, wiec smiem uwazac sie za eksperta. Ten przepis jest swietny, trzeba tylko pamietac, by dodac duuuuzo czosnku i cytryny. Inny wariant z tymi sa... Pokaż więcej

Ja dzieki mojej mamie mam bzika na punkcie avocado, wiec smiem uwazac sie za eksperta. Ten przepis jest swietny, trzeba tylko pamietac, by dodac duuuuzo czosnku i cytryny. Inny wariant z tymi samymi skladnikami to poprostu polowki avocado w calosci i do tego sos, ktorym polewamy owoc i wyjadamy drazac jak z miseczki, pozdrawiam.

Zgłoś 18.05.2005 ashka

hej, na pewno pyszne,ale smietana slodka czy kwasna?

Zgłoś 01.06.2005 Joan

a jajko!!!

jeszcze jajko powinno sie dodać !:)

polecam.ugotowane na twardo.

najlepiej od szczęśliwej kury!

Zgłoś 31.10.2005 yasmine

a ja proponuje zamiast ze śmietanką, dodac dużo szczypiorku i dużo soli - w takim połączeniu jest boskie :)

Zgłoś 02.03.2006 Agnieszka Włodarczyk

awokado i czosnek no kto to wymyśla takie wstrętne i ochydne zarcie!

Zgłoś 23.03.2006 Martana

Agnieszko Wlodarczyk, czy ty kiedykolwiek jadlas awocado? Moze myslisz, ze to kiszki starego jelenia albo ogonki myszek laboratoryjnych? Ulatwie ci zadanie, ktorym powinno byc studiowanie wiedzy... Pokaż więcej

Agnieszko Wlodarczyk, czy ty kiedykolwiek jadlas awocado? Moze myslisz, ze to kiszki starego jelenia albo ogonki myszek laboratoryjnych? Ulatwie ci zadanie, ktorym powinno byc studiowanie wiedzy na ten temat - avocado to zielony owoc o konsystencji twardego masla, troche mdly i bez ostrych przypraw czy sosow sie nie obejdzie, proponuje przestac paplac na rowni z Agnieszka Wlodarczyk z TV i poprostu sporbowac potrawy.

Zgłoś 12.03.2007 kasia

ja w lodówce nie znalazłam śmietany, ale dodałam almette śmietankowy i jest cudne . . .

Zgłoś 31.01.2007 kama

haha, super komentarz co do 'eksperta do spraw zywieniowych' agnieszki wlodarczyk ;)

przepis jest rzeczywiscie niezly!!! a probowalas tego (bardzo proste ale przepyszne): przekr... Pokaż więcej

haha, super komentarz co do 'eksperta do spraw zywieniowych' agnieszki wlodarczyk ;)

przepis jest rzeczywiscie niezly!!! a probowalas tego (bardzo proste ale przepyszne): przekroic awokado na pol, wywalic pestke i w zaglebienia wlac olej z oliwek a na wierzch ocet balsamiczny. troche posolic i popieprzyc. pyyyszotka! idealna przystawka

Zgłoś 21.05.2008 misiek

do grilla najlepszy jest sosik nastepujący: avocado dojrzale utrzec z sola pieprzem bazylia 1 lyzka oliwy ok 3 lyzek smietany 3 zabki czosnku troszke drobnego szczypioru i natki pietruszki dopra... Pokaż więcej

do grilla najlepszy jest sosik nastepujący: avocado dojrzale utrzec z sola pieprzem bazylia 1 lyzka oliwy ok 3 lyzek smietany 3 zabki czosnku troszke drobnego szczypioru i natki pietruszki doprawic odrobina soku z cytryny w razie potrzeby. najlepsze do karkoweczki

Zgłoś 11.07.2008 :-)

A moze tak po meksykansku:

zmiksowac awokado, dodac drobno pokrojone pomidory, czerwona cebule, mozna dodac czosnek, koniecznie sok z limonki (moze byc cytryna) i duzo cilantro (wyglada j... Pokaż więcej

A moze tak po meksykansku:

zmiksowac awokado, dodac drobno pokrojone pomidory, czerwona cebule, mozna dodac czosnek, koniecznie sok z limonki (moze byc cytryna) i duzo cilantro (wyglada jak natka pietruszki, ale ma o wiele bardziej intensywny zapach i smak).

Dla dbajacych o linie : dodac pol na pol awokado i zmiksowana biala fasole

Smacznego