Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

awokado z cebulką

Tekst i foto kola 08-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje5 złprosty10 min.?

Składniki:

Na dwie osoby: 1 dojrzałe awokado, 1 duża cebula, oliwa z oliwek, vegeta, zimne piwo.

Jak przyrządzić:

Owoc awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę. Cebulę drobno posiekać, nałożyć do wnętrza owocu w miejsce po pestce, nawet z małą "górką". Skropić oliwą, posypać obficie vegetą (zarówno cebulkę, jak wnętrze owocu). Zjadać łyżeczką, KONIECZNIE popijając ZIMNYM piwem.

Jak podawać?

Znakomita przekąska, zaostrzająca apetyt, a dla mniej głodnych może stanowić nawet "dańko" główne, ponieważ awokado jest kaloryczne.

Uwagi:

BAAARDZO PYSZNE!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2003 shakthi

apetyczne i zaletą jest że na surowo (ale jeszcze nie próbowałam)

Zgłoś 31.07.2004 mniami

mhmmm..musze sprobować

Zgłoś 26.01.2005 florek

tradycyjnie; zamiast vegety proponuje musztarde francuska (albo sos vinegret z czosnkiem) tez pycha!

Zgłoś 15.02.2005 rekin

Jak ktoś dba o linię to nie trzeba skrapiać oliwą , bo awokado samo w sobie jest tłuste. Ja skrapiam sokiem z cytryny (smacznie kwaskowe i nie ciemnieje jeśli chwilkę poleży:)

Zgłoś 11.03.2005 iwa

ale po co ta cebula???

sól + pieprz i obficie polać sosem vinegret.

Zgłoś 24.07.2005 koala

Proponuje sprobowac z czerwona cebula- jest na surowo delikatniejsza niz ta tradycyjna

Zgłoś 01.08.2005 Lila

Spróbuje

Zgłoś 04.11.2005 Aneta

no trzeba sprobowac,tymbardziej ,ze do tej potrawy nie trzeba byc mistrzem kulinarnym

Zgłoś 15.03.2006 ala

wystarczy skropic obrane avocado sokiem cytryny pare kropel olivyi posolic , podawac jako surowka ,czy jarzynka do miesa,lub ryby.

Zgłoś 02.04.2006 koleś

najlepsze z tego wszystkiego jest ....piwo:)

Zgłoś 28.01.2007 ela

Ja też lubię avocado,ale jej je trochę inaczej.Wyłuskuję miąższ ze skórki,ugniatam z wyciśniętym przez praskę czosnkiem,skrapiam cytryna i solę.Po wymieszaniu nakładam pastę na posmarowaną masłe... Pokaż więcej

Ja też lubię avocado,ale jej je trochę inaczej.Wyłuskuję miąższ ze skórki,ugniatam z wyciśniętym przez praskę czosnkiem,skrapiam cytryna i solę.Po wymieszaniu nakładam pastę na posmarowaną masłem bułeczkę.Polecam ,pycha. Pozdrawiam.