Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Baba drożdżowa

Tekst i foto Arek 18-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złwymagający120 min.dużo

Składniki:

- mąka pszenna 1 kg,
- drożdże instant, 2 opak.,
- mleko, ok. 1 szklanki,
- oliwa z oliwek,
- rodzynki,
- kieliszek koniaku,
- cukier (ilość dowolna, lecz nie więcej niż 1 i 1/2 szklanki),
- 6 żółtek.

Jak przyrządzić:

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (mleka nie powinno być dużo, tak by tylko zmieszać), w kopczyku mąki zrobić dołek i wlać drożdże -odstawić na 20 min do przegryziena się. W międzyczasie zrobić kogel mogel z 6 żółtek z cukrem (dobrze rozetrzeć, cukier nie może piszczeć). Mąkę z drożdżami rozmieszać ręką, dodając kogel mogel, resztę ciepłego mleka i oliwę (oliwy ok. 1/3 szklanki). Tak długo wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki(nie będzie się kleiło), i jeszcze trochę by napompować powietrzem. Odstawić do wyrośnięcia przykryte CZYSTĄ! ściereczką w ciepłe miejsce. Rodzynki (cała szklanka) zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, odstawić do odsączenia reszty wody. Gdy ciasto wyrośnie zwiększy objętość 3 krotnie, wsypać rodzynki i kieliszek koniaku i razem wszystko zagnieść. Taką masę przełożyć do form najlepiej tortowych wysmarowanych tluszczem i tartą bułką. Formy powinny być wysokie,można użyć garnków emaliowanych. Delikatnie ułożyć wierzch smarując białkiem z jajek. Piec w piekarniku nagrzanym ok 30 minut. Stan bab można sprawdzić patyczkiem.

Potrzebne przybory:

Duża miska, dwie duże formy, zamiennie garnki, silne ręce i DUŻO SERCA!

Jak podawać?

Z masłem, bez masła z mlekiem, kakao, herbata.

Uwagi:

Ja używam dwóch garnków małego 3litra i dużego 5 litra. Wychodzą dwie baby, mała i duża. Pyszne na śniadanie z masłem i szkalanką mleka.
Aha baby w czasie pieczenia rosną ok. 4 krotnie.

Czas przygotowania:

Wszystko robić czystymi rękami, tzn. wyrabiać ciasto. Miksery, roboty kuchenne wysiadają.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.07.2005 Kamyk

Nie wiem dlaczego ale nie zabardzo mi ty babka smakowała !!Ja bym wniosła małe zmiany do przepisu!!

Pozdro:)

Zgłoś 30.04.2006 marecki

Czeste konkretne braki w przepisach-czyli.-brak temperatury i czasu wypieku,a to jest ważne aby sie udało i smakowało

Zgłoś 13.01.2008 granat

Wielkie podziękowania dla autora.

Zrobiłam babę z tego przepisu i była pyszna :)

Część ciasta zamieniłam na świąteczny makowiec i był znakomity. Skórka nie odchodziła i nie pękł w... Pokaż więcej

Wielkie podziękowania dla autora.

Zrobiłam babę z tego przepisu i była pyszna :)

Część ciasta zamieniłam na świąteczny makowiec i był znakomity. Skórka nie odchodziła i nie pękł w trakcie pieczenia.

Z takiej porcji ciasta jak w przepisie udało mi się zrobić babę i 2 makowce :)

Pozdrawiam

Zgłoś 22.10.2009 ggreggg

Wielka prośba do wszystkich autorów przepisów: nie podawajcie ilości

składników w stylu - 2 opakowania droźdzy, pół pudełka tego czy owego. Opakowania i pudełka są różne ale na każdym jest... Pokaż więcej

Wielka prośba do wszystkich autorów przepisów: nie podawajcie ilości

składników w stylu - 2 opakowania droźdzy, pół pudełka tego czy owego. Opakowania i pudełka są różne ale na każdym jest napisana

masa w gramach.