Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babcine bezy

Tekst i foto Nana 26-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
102 złprosty60 min.wysoka

Składniki:

2 białka, pół szklanki cukru.

Jak przyrządzić:

Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier.
Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temp. 150 stopni.

Potrzebne przybory:

woreczek na krem lub strzykawka, mikser

Jak podawać?

Jak tylko się uważa za stosowne :D

Uwagi:

Najprostszy przepis na bezy, jaki znam. Błyskawicznie się robi, nie da się zepsuć.

Czas przygotowania:

Pieczenie - 45 minut, przygotowanie - 15 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2007 marco

jestem vardzo zaskoczony to jest najprostrzy przepis na bezy jaki widzialem i go odrazu wyprubuje bo bezy nigdy mi nie wychodzxily ale z tym przepisem napewno sie udac\dza

Zgłoś 16.02.2010 marta

ja jak pieke bezy (nie lubie calkiem suchych w srodku) to one sa miekkie z zewntarz, ale sztywnieja odrazu po wyjeciu z piekarnika.

wiec nie martwic sie zawczasu:) nie wiem w jakiej tem... Pokaż więcej

ja jak pieke bezy (nie lubie calkiem suchych w srodku) to one sa miekkie z zewntarz, ale sztywnieja odrazu po wyjeciu z piekarnika.

wiec nie martwic sie zawczasu:) nie wiem w jakiej temp. bo pieke na oko a moj piekarnik falszuje mi temp.

najlepsze bezy sa zanuzone w bita smietane, gdy sie rozpuszcza, zmiekna.. slodkie wysmienitosci (smietane ubic bez cukrow) plus jakies owoce ,np. mango . deser gotowy.

zamiast bezikow mozna rozsmarowac mase na blasze np 1.5 cm grubosci i zapiekac, gdy sie skonczy piec, zarumieniony placek szybko wyjac poki jest jeszcze lekko miekki i zrobic rolade z bita smietana i owocami(nie martw sie o goraco, bo placek ostygnie zanim smietana go poczuje). Gdy jest zimny i sztywny przekroic na 3 paski i przelozyc smietana. tez mniam.

Zgłoś 30.01.2007 natalia

na poczatku bezy wygladaly apetycznie a podkoniec pieczenia rozlalay sie po calej blasze i tyle bylo :]

Zgłoś 29.03.2007 Arletta

Jak bezy się rozlewają na blasze to znaczy, że piana z białek była za mało ścisła.

Ja dodaję do piany szczyptę soli, trzyma jak nie wiem :)))

BEZY wyszły bomba!!! Dodałam barwnik r... Pokaż więcej

Jak bezy się rozlewają na blasze to znaczy, że piana z białek była za mało ścisła.

Ja dodaję do piany szczyptę soli, trzyma jak nie wiem :)))

BEZY wyszły bomba!!! Dodałam barwnik różowy i zrobiłam na urodziny córki 36 małych bezików :)

Zgłoś 29.05.2007 natka

Pieke juz 35 min i niedosc ze sa zolte a nawet juz sie spiekaja na ciemniejszy to jeszcze sa miekkie jak wata u was tez tak bylo?

Zgłoś 06.07.2007 adas

prawdopodobni mialals za wysoka tempeature, ma sie piec w ok 120-130 stopniach

Zgłoś 30.10.2007 Paulcia

mozliwe jest wogole ubicie tej piany recznie probue juz pol godziny i chyba nic z tego nie bedzie

Zgłoś 03.11.2007 ys

Paulcia - a masz trzepaczkę? Jak tak, to trzep białka w swoim kierunku, to będą sztywne.

Ja mam sposób na gazowy piec - po prostu uchylam lekko drzwiczki - bezy rumienią się na kolor cap... Pokaż więcej

Paulcia - a masz trzepaczkę? Jak tak, to trzep białka w swoim kierunku, to będą sztywne.

Ja mam sposób na gazowy piec - po prostu uchylam lekko drzwiczki - bezy rumienią się na kolor cappucino i są suchutkie. :)

Zgłoś 03.11.2008 Martynoo

Uuu mi się białko nie chciało ubić... :(

Zgłoś 05.11.2008 młody93

Mi tam bezy z tego przepisupo raz 10 lbo i dwunasty( w tym na 18. brata) wyszły naprwde znakomite...trzeba pamiętać tylko że do białek zawsze szczypta soli.... piec na papierze do pieczenia jesl... Pokaż więcej

Mi tam bezy z tego przepisupo raz 10 lbo i dwunasty( w tym na 18. brata) wyszły naprwde znakomite...trzeba pamiętać tylko że do białek zawsze szczypta soli.... piec na papierze do pieczenia jesli ma sie termoobieg to troszke mniejsza temp. i pod koniec pieke z otwartymi dzwiczkami(mniej więcej ostatnie 1 minut)

Zgłoś 31.10.2008 Maki

ja własnie wykonoje bezy beda pycha

Zgłoś 12.11.2008 klaudusia

piekłam ok 35 min a one zaczęły ładnie rosnąc i nagle zaczęły robić się żółte a gdy je wyjęłam od spodu spaliły się i zrobiły się płaskie jak placki i miękkie CO TAKIEGO ŹLE ZROBIŁAM ??PROSZĘ O ... Pokaż więcej

piekłam ok 35 min a one zaczęły ładnie rosnąc i nagle zaczęły robić się żółte a gdy je wyjęłam od spodu spaliły się i zrobiły się płaskie jak placki i miękkie CO TAKIEGO ŹLE ZROBIŁAM ??PROSZĘ O ODP.(bo bardzo lubię bezy)!!!!!!!!

Zgłoś 13.11.2008 zuu

ja piekłam beziki (małe) w temp 90 stopni ok 60min, bo jak dałam na większą temperaturę to zrobiły się całe brązowe, więc dla małych bezików ta temperatura jest optymalna.

:)

... Pokaż więcej

ja piekłam beziki (małe) w temp 90 stopni ok 60min, bo jak dałam na większą temperaturę to zrobiły się całe brązowe, więc dla małych bezików ta temperatura jest optymalna.

:)

Zgłoś 20.12.2007 dwarf82

Też dzisiaj zrobiłem bezy i pewnie jeszcze zrobię bo mam dużo jajek :) Wyszły pyszne.Dodałem mielone orzechy i aromat.Teraz wcinam przed kompem.Pozdrawiam!

Zgłoś 17.01.2008 Smykul

Pierwszy raz robilam bezy wedlug tego przepisu i wyszly genialnie...lepszych w zyciu nie jadlam...goraco polecam ten przepis...=)

Zgłoś 09.02.2008 Karo0 & Do0mii

.. No to fajnie... My zrobilismy wszystko jak trzeba a one na kurza kupke smakuja xD ale trzeba zjesc szkoda cukru haha =D .. Wyobrazamy sobie ze jemy kurczaka albo rosol xD

Zgłoś 25.02.2008 Pytanie...;)

ile z tego przepisu wyjdzie bezów??

Zgłoś 25.02.2008 Piotrek

Mi to chyba nie wyszl0o bo przed chwila wylaczyl sie piekarnik... a robily sie juz 45min napewno... No a jak je dotykam to nie dosc ze sa popekane to jeszcze miekke w srodku...

Zgłoś 22.03.2008 Katie

Bezy były pyszne i tanie a niewiele trzeba było robić !!!!

Tylko przy jednym ubrudziłam ręce, przy wyciskaniu (śmiech)!!!

Ale warto było bo i mnie smakowało i rodzince też !!!!!!!!... Pokaż więcej

Bezy były pyszne i tanie a niewiele trzeba było robić !!!!

Tylko przy jednym ubrudziłam ręce, przy wyciskaniu (śmiech)!!!

Ale warto było bo i mnie smakowało i rodzince też !!!!!!!!

Zgłoś 25.03.2008 Maruś

Palce lizać

Zgłoś 09.04.2008 madzia:DD

no ja właśnie próbuje i mam nadzieje że wyjdą:)) przeczytałam wszystkie wasze komentarze i mam nadzieje że mi pomogą...

Zgłoś 13.04.2008 beta

Idę robić i dam znać jak wyszło. Tylko mam aż 6 białek (robiłam wczoraj faworki) to chyba muszę dodać 1,5 szkl. cukru?

Zgłoś 14.04.2008 monia

Mam pytanko. czy jak ubijemy na maksa pianie to wtedy dodajemy cukru czy najpierw ubic potem cukier?

Zgłoś 16.05.2008 ZielonyDymek

Właśnie robię...to mój pirwszy raz...hi hi...ciekawe czywyjdą

Zgłoś 16.05.2008 ZielonyDymek

O co chodzi? Już godzina w piekarniku a jakieś są gumowe...

Zgłoś 25.05.2008 oliwia

wow!robi sie expresowo! i rzeczywicie nieda sie zepsuć

Zgłoś 26.05.2008 dajanka

ja bede robic dzisiaj pierwszy raz i zobaczymy czy wyjda ale sadze ze tak po wiekszosc komentarzy jest ze sa pyszne lub cos z tych zeczy

Mam nadzieje ze sie udadza bo mam juz ochote od ... Pokaż więcej

ja bede robic dzisiaj pierwszy raz i zobaczymy czy wyjda ale sadze ze tak po wiekszosc komentarzy jest ze sa pyszne lub cos z tych zeczy

Mam nadzieje ze sie udadza bo mam juz ochote od tygodnia

pozdrawiam

Zgłoś 26.02.2011 sucha

super przepis bezy robilam pierwszy raz i wyszly smaczne dziekuje za przepis

Zgłoś 25.06.2008 ANIA

dajanko czy ci wyszły te beziki czy ci smakowały?warte grzechu??

Zgłoś 25.06.2008 Michał

Właśnie wstawiłem do piekarnika zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Zgłoś 26.06.2008 ANIA

Michał jak beziki ?czy się udały?pochwal się swoimi umiejętnościami kulinarnymi .POZDRAWIAM>

Zgłoś 27.06.2008 Marta Elka

Mimo to, iż nie posiadam strzykawki itp. nie poddałam się i zrobiłam je. Nakładałam masę łyżeczką. Oczywiście nie zmieniło to smaku :) Są świetne ! :))

Zgłoś 14.07.2008 Pascal

Ja robie tez pierwszy raz i zobaczymy :) pojade zgodnie z przepisem :D jak wyjdą to się odezwe :d

Zgłoś 20.07.2008 monika m

dzien dobry ja zrobiłam bezy wedugł pana\pani przepisu ale uważam że jak ktos lubi bezy w środku lejące to niech piecze je 30 35 min bo sięwtedy nie przypalą

Zgłoś 20.07.2008 ania51069

wyszly mi przepyszne bezy dziekuje za przepis :) i polecam

Zgłoś 23.07.2008 Ela

pycha

Zgłoś 04.08.2008 Milusia12

Moje sie pieką:) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ubrudziłam sie przy tej robocie niesamowicie. Jak mi wyjdą dobre to każdemu wyjdą (dlatego ze mam 12 lat).

Zgłoś 05.08.2008 lola 965858

Zajebisty Przepis :)

Zgłoś 14.11.2009 KasIa

No mam 12 lat i robie je sama... Mam nadzieje że wyjdą!

;]

Zobaczymy pieką się! ;]

Chociaż to szczeże w to wątpie... ;(

Zgłoś 28.09.2008 Izuchna

widziałam, że nie może być pięknie, po 45 min. nie są gotowe :(

Zgłoś 28.09.2008 Izuchna

No, moje bezy już w piekarniku, trzymam za nie kciuki!

Zgłoś 26.08.2008 kuka

Niestety da sie zepsuc poniewaz ja zrobilem i wyszlo mi za rzadkie jak woda

Zgłoś 06.09.2008 monika

Poraz pierwszy w zyciu robilam bezy.. i w dodatku zamiast cukru dalam slodzik w proszku, bo jestem na diecie:/ Bezy wyszly rewelacyjne, przepis super:)))))))))))))

Zgłoś 19.09.2008 natasza

witam , wiec tak

ile trzeba ubijać to białko

żeby nie rozlało sie

prosze bardzo mi szybko odpisac

bo chce sobie teraz zrobic czekam pozdro

Zgłoś 19.09.2008 do bezofanki

prosze napisz mi czy musi byc uchylony piekarnik

i czy można tam do białka cos dodac jakiś sok czy cos czekam

na odpowiedz papap pozdro

Zgłoś 13.09.2008 bezofanka

wow! pierwszy raz mi bezy wyszły! Tylko przepis troche udoskonaliłam. żeby bezy nie kleiły się dodałam troche soli. blache posmarowalam masłem żeby sie do niej nie przyklejały. temperatura nie w... Pokaż więcej

wow! pierwszy raz mi bezy wyszły! Tylko przepis troche udoskonaliłam. żeby bezy nie kleiły się dodałam troche soli. blache posmarowalam masłem żeby sie do niej nie przyklejały. temperatura nie większa niż 120 stopni, i 'piec' przy uchylonym piekarniku ok. godziny. mniam! koniecznie ubijajcie białka do czasu aż: jak obracasz naczynie to białko nie wylewa się z niego, jest sztywne. bo inaczej będą sie rozlewać, a wiele jest na to skarg. powodzenia i smacznego :)

Zgłoś 17.11.2010 Magdalen

Zrobiłam bezy, ale dodałam 3 białka i dałam trochę więcej cukru i wyszły naprawdę smaczne! Cieszę się, że mi się udały, bo pierwszy raz robiłam bezy. Łatwe, szybkie i dobre :)

Zgłoś 15.02.2010 bexa

Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale po wyjęciu z piekarnika w środku bezy były miękkie.Dlaczego?

Zgłoś 14.11.2009 KasIa

Super wyszły!

Zgłoś 14.11.2009 KasIa

Super wyszły!

Zgłoś 09.07.2009 Plombinka

No, wyszly! Pierwszy raz sprobowalam i udalo sie! A Mama zawsze mnie straszyla slodka jajecznica :) Sa leciutko zlotawe, ale prawie biale! Siedzialy 75 min. Najlepiej zrobic porcje z 3 bialek i ... Pokaż więcej

No, wyszly! Pierwszy raz sprobowalam i udalo sie! A Mama zawsze mnie straszyla slodka jajecznica :) Sa leciutko zlotawe, ale prawie biale! Siedzialy 75 min. Najlepiej zrobic porcje z 3 bialek i piec na jednej blasze na samym srodku.

Najlepszy do nich bedzie malo slodki krem kawowy i surowe, czerwone porzeczki, juz mi slinka cieknie :)

Zgłoś 09.07.2009 Plombinka

No to posluchalam Waszych rad i zebralam je do kupy. Zostalo mi 7 bialek z drozdzowych buleczek. Wrzucilam do robota, wlaczylam na max, wsypalam sol, a potem powoli 2 szkanki cukru. W sumie miks... Pokaż więcej

No to posluchalam Waszych rad i zebralam je do kupy. Zostalo mi 7 bialek z drozdzowych buleczek. Wrzucilam do robota, wlaczylam na max, wsypalam sol, a potem powoli 2 szkanki cukru. W sumie miksowalo sie ok. 5 minut. Wyszlo bardzo sztywne (a, dodalam pare kropel zapachu cytrynowego, z braku cytryny). Potem lyzka na papier do pieczenia, posypany cukrem-pudrem. Teraz siedza w piekarniku na termoobiegu w temp. ok 110-115 st. z uchylonymi drzwiczkami.....czekamy....dam znac, co z tego wyszlo.

Zgłoś 05.12.2009

pierwsze bezy w zyciu sie pieka....100 st z termoobiegiem. a ile bylo zabawy i smiechu przy nakladaniu....cale rece w klejacej lsniacej masie:) trzymajcie kciuki zeby sie pieknie wysuszyly :)

Zgłoś 24.10.2009 Anita

Pyszne są te beziki:) Aż czuć, że babuni!!

Pozdrawiam i życzę smacznego tym, co jeszcze tego nie przyrządzili.

Anita.

Zgłoś 24.10.2009 Anita

Beziki są pyszne. Wyszły lekko pozłacane. Do białek dodałam 2 szczypty soli. Polecam, naprawdę mocne i nic się nie zepsuło! Piekłam ok. godziny pod koniec tak z 3 min przed wyjęciem uchyliłam pi... Pokaż więcej

Beziki są pyszne. Wyszły lekko pozłacane. Do białek dodałam 2 szczypty soli. Polecam, naprawdę mocne i nic się nie zepsuło! Piekłam ok. godziny pod koniec tak z 3 min przed wyjęciem uchyliłam piekarnik i tak się piekło do końca:) Bezy sa wyśmienite. Mój mąż dawno czekal az samemu upiekę mu te bezy(śmiech) Pozdrawiam i napiszę jeszcze jak będe robić po raz 2;]

Anita.

Zgłoś 22.11.2009 gabi

mm..wyszły wyśmienite :D

Zgłoś 22.11.2009 gabi

mm..wyszły wyśmienite :D

Zgłoś 31.07.2009 Izka

Idę robić , ciekawe co z tego wyjdzie? Mam nadzieję że pyszne beziki :P:P

Zgłoś 31.07.2009 Izka

Bezy wyszły rewelacja !!! Nic się nie przypaliło , nic się nie roztopiło ,piekłam godzinkę w 100 , w elektrycznym piekarniku z termoobiegiem :-)Dzieciaki były zachwycone , myślały że z cukierenk... Pokaż więcej

Bezy wyszły rewelacja !!! Nic się nie przypaliło , nic się nie roztopiło ,piekłam godzinkę w 100 , w elektrycznym piekarniku z termoobiegiem :-)Dzieciaki były zachwycone , myślały że z cukierenki przyniosłam :D

Zgłoś 17.08.2009 olga

ja robiłam bezy pierwszy raz. piekłam 45 minut z termoobiegiem tem.ok 120 stopni. wyszły super tylko w środku troche sie kleiły nie wiem czy za krótko nie piekłam.z wierzchu chrupiące pychotka!!... Pokaż więcej

ja robiłam bezy pierwszy raz. piekłam 45 minut z termoobiegiem tem.ok 120 stopni. wyszły super tylko w środku troche sie kleiły nie wiem czy za krótko nie piekłam.z wierzchu chrupiące pychotka!!czekam na komentarz mojego męża:):)

Zgłoś 23.12.2009 ursus

ciekawe wygląda że może być smacznie

Zgłoś 09.01.2010 paulinka :))

dzisiaj skorzystam z tego przepisu :) mam nadzieje że bezy wyjdą pyszne :))

Pozdrawiam ;**

Zgłoś 21.01.2010 madziab

bezy wyszły wyśmienite pierwszy raz robiłam i bałam sie że nie wyjdą. Bezy wyszły i zjedzone były w ekspresowym tempie.

Zgłoś 23.01.2010 iwona

jestem w rtakcie robienia,wlasnie sa w piekarniku!!!!białka byly sztywne,nakladalam łyzeczka,piec nastawilam na 120c z termoobiegiem,czekam....!!!!

Zgłoś 31.01.2010 Lenka

Brzmi prosto ;)

zaraz zabieram się do pracy

Robiłam już dwa razy ale nie za tego przepisu i z piekarnikiem gazowy

teraz z elektrycznym i termoobiegiem

napisze czy wyszły... Pokaż więcej

Brzmi prosto ;)

zaraz zabieram się do pracy

Robiłam już dwa razy ale nie za tego przepisu i z piekarnikiem gazowy

teraz z elektrycznym i termoobiegiem

napisze czy wyszły

Zgłoś 05.03.2010 Bezofan

Zobaczymy,jakie wyjdą. Jak zrobię,to podzielę się opinią.

Zgłoś 03.04.2010 k & mama

Wstawiłyśmy do pieca placek (robimy tort bezowy :)

zobaczymy co z tego wyjdzie, bo znając nasz szalony piekarnik od góry się spalą, a od spodu nie dopieką...

ale póki co jesteśmy dob... Pokaż więcej

Wstawiłyśmy do pieca placek (robimy tort bezowy :)

zobaczymy co z tego wyjdzie, bo znając nasz szalony piekarnik od góry się spalą, a od spodu nie dopieką...

ale póki co jesteśmy dobrej myśli!

Wesołych Świąt! :))

Zgłoś 16.05.2010 bezik

robię pierwszy raz, mam nadzieję, że wyjdą.

zaraz wstawiam do piekarnika :)

Zgłoś 23.01.2011 viola

nie trzeba suszyc aż 5 godzin,wystarczy 45 minut,wyszly mi,gdy pod koniec ubijania samej piany dodaję powoli cukier,piana ma się rwać wówczas masa jest gotowa.Piekę okolo 45 minut przy uchylonyc... Pokaż więcej

nie trzeba suszyc aż 5 godzin,wystarczy 45 minut,wyszly mi,gdy pod koniec ubijania samej piany dodaję powoli cukier,piana ma się rwać wówczas masa jest gotowa.Piekę okolo 45 minut przy uchylonych drzwiczkach.Pycha.

Zgłoś 03.12.2010 Maja

to najgłupszy przepis jaki widziałam. Po włożeniu ubitego białka z cukrem do 150"C białka i cukier się rozpuszczą, wyjdzie z tego jedna płaska, wielka na całą blachę beza, czyli nic. Bezy t... Pokaż więcej

to najgłupszy przepis jaki widziałam. Po włożeniu ubitego białka z cukrem do 150"C białka i cukier się rozpuszczą, wyjdzie z tego jedna płaska, wielka na całą blachę beza, czyli nic. Bezy trzeba suszyć o3 3 do 5 godzin w tem max 75"C ewentualnie w ostatniej fazie pieczenia na 10 minut można dać na 100"C, żeby dobrze dosuszyć. I piekarnik najlepiej z termoobiegiem (wtedy łatwiej). Ubić pianę z białek i cukru na sztywno to nie sztuka, sztuką w bezie jest wysuszenie tak, żeby zachowała nadany jej kształt.

Zgłoś 28.12.2010 noemaaa

PO WYJĘCIU STWARDNIEJĄ!!! Więc nie martwcie się,że są gumowate. W minutke wysychają na zewnątr piekRNIKa;))

Zgłoś 10.02.2013 gość

a nie trzeba dodać szczypty soli? a w jakiej temperaturze się to robi?

a poco do woreczka?