Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babcine gofry

Tekst i foto Maska 12-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

- 250 g cukru
- 80 g cukru pudru
- 20 g drożdży piekarskich
- 3 jajka
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 1/4 puszki piwa
- 200 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 400 ml śmietany Rama Cremefine do ubijania
- wiśnie w syropie lub konfitury

Jak przyrządzić:

Jak to zrobić:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem.
2. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką.
3. Dodaj rozpuszczone masło i cukier.
4. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem.
5. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny.
6. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto.
7. Aha, a moja babcia na przykład dekorowała gofry szachownicą: w co drugą krateczkę wkładała po wisience dobrze odsączonej z soku na przemian z łyżeczką bitej śmietanki.
8. Posyp cukrem i smacznego!

Czas przygotowania:

Czas przygotowania: 10 min.
Czas oczekiwania: 2 godz.
Czas smażenia : kilka minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.04.2005 texowa

Super przepis. Brawa dla prawdziwego autora - PASCALA ! ! !

Zgłoś 16.07.2005 koala

Zapewne sam pascal nie jest autorem przepisu, tylko podal go dalej, wiec nie rpzesadzajmy z takim osądzaniem ;/

Zgłoś 16.08.2005 kam

Czy te gofry są gumowiate ???

Zgłoś 01.09.2005 justine

a nawet jesli to przepis Pascala to co w tym zlego ze ktos go podal w internecie??? dla mnie to np good bo chce zjesc gofry a nie mam z kad wziac przepisu...

Zgłoś 08.10.2005 Ewa

gofry są gumowate i bardzo slodkie !!! NIE POLECAM!!!

Zgłoś 20.11.2005 Miglanz

Zgłoś 07.06.2006 bloom

są pycha,przepyszne

trudno się im oprzeć takich dobrych nigdy nie jadłam

Zgłoś 15.06.2006 yo

nie nadają się do elektrycznych gofrownic, za mała tęperatura:( w środku pozostają surowe.

Zgłoś 15.06.2006 yo

nie nadają się do elektrycznych gofrownic, za mała tęperatura:( w środku pozostają surowe.

Zgłoś 16.08.2006 beciagie

a może by tak rozdzielić w przepisie, co jest cukrem pudrem a co zwykłym????

Zgłoś 22.08.2006 kamila

blee nie polecam slodkie i jak nieswierze

Zgłoś 08.10.2008 Tolcia

texowa jak jesteś taka mądra to podaj przepis przez Ciebie wymyślony, a jak się nie podoba, nie wchodź na tą stronę, z której również jak inni, zrzynasz przepisy.

pozdrawiam autora i wsz... Pokaż więcej

texowa jak jesteś taka mądra to podaj przepis przez Ciebie wymyślony, a jak się nie podoba, nie wchodź na tą stronę, z której również jak inni, zrzynasz przepisy.

pozdrawiam autora i wszystkich, którzy chcą się podzielić wiedzą kulinarną.

Zgłoś 10.03.2008 Ewelina

Naprawdę super są te przepisy.Ten kto tą stronę zrobiła musi być bardzo mądrym człowiekiem :) i doskonałym kucharzem.