Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babeczki nadziewane karmelem

Tekst i foto Oregano 09-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:


duża puszka mleczka zagęszczanego słodzonego,
kupowane w sklepie babeczki (same spody, które można wypełnić)

Jak przyrządzić:


Karmel:
Puszkę z mlekiem zagęszczanym wsadzić do garnka z wodą tak, żeby puszka była cała zakryta i gotować przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolewać wody. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Następnie należy wypełnić spody babeczek karmelem i dowolnie urozmaicić deser :)

Potrzebne przybory:



Jak podawać?



Uwagi:


Można dodać orzechy, migdały, wiórki kokosowe.

Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2005 kac

Ambitne

Zgłoś 09.11.2005 jola

Zgłoś 01.01.2006 bromba

oj.no smakowite....

Zgłoś 19.03.2006 pokryfka

No tak , zrobienie karmelu nie jest trudne, natomiast uzyskanie mleka karmelowego jest praco i czasochłonne. By uzyskać takie mleko karmelowe , trzeba mleko gotować z cukrem tak długo aż zgęstni... Pokaż więcej

No tak , zrobienie karmelu nie jest trudne, natomiast uzyskanie mleka karmelowego jest praco i czasochłonne. By uzyskać takie mleko karmelowe , trzeba mleko gotować z cukrem tak długo aż zgęstnieje i w dodatku trzeba to ciągle mieszać (ufff...godzina na gorącym garem ) by masa się nie przypaliła , no i na końcu zabarwiamy czy też "dosmaczamy" to karmelem przez nas osobiście przyrządzonym...no cóż....sprawa prosta ....ale ile czasu nam to zajmie...no i efekt bywa różny:D

Zgłoś 10.04.2006 Oregano

Pokryfka: Jakie mleko karmelowe? Przecież tu trzeba zrobić karmel! żadne mleko. Puszke (zamkniętą, z mlekiem zagęszczonym w środku) wstawiamy do garnka i mamy ja z głowy, bo nie ma co mieszać pr... Pokaż więcej

Pokryfka: Jakie mleko karmelowe? Przecież tu trzeba zrobić karmel! żadne mleko. Puszke (zamkniętą, z mlekiem zagęszczonym w środku) wstawiamy do garnka i mamy ja z głowy, bo nie ma co mieszać przecież. Czegoś nie rozumiecie?

Zgłoś 25.07.2006 virek

dobrze było by dać pod karmel kwaśnego powidła śliwkowego

Zgłoś 04.09.2006 Ewcia

Od kiedy gotowane mleko skondensowane nazywamy karmelem? Karmel to nazwa "palonego" cukru, natomiast mleko skondensowane nazywamy kajmakiem.

Zgłoś 24.04.2007 Asienka

Prawdziwa kucharka wszystko gotowe to sie nazywa poswiecenie!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 18.01.2008 kaśka

żeś się bardzo wysiliła że chciało ci się do sklepu iść . dziwe ci sie

Zgłoś 14.02.2008 nikitka

Oj dziewczyny - od kiedy Wy tak wszysko same przygotowujecie?! Trzeba sobie ulatwiac zycie, pomysl sie liczy, to ze smakuje oraz zaoszczedzony czas, ktory mozna przeznaczyc na zajadanie babeczek... Pokaż więcej

Oj dziewczyny - od kiedy Wy tak wszysko same przygotowujecie?! Trzeba sobie ulatwiac zycie, pomysl sie liczy, to ze smakuje oraz zaoszczedzony czas, ktory mozna przeznaczyc na zajadanie babeczek z rodznka czy przyjaciolmi, czyz nie?

Zgłoś 04.07.2008 Agusia

Każdy wie jak gotować mleko zagęszczone, aby był karmel, ale nie wszyscy wiedzą jak zrobić babeczki.

Zgłoś 18.04.2012 ada

Rozmaite foremki na bialamysz.pl