Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Babeczki w trzech smakach

17.04.2012

Do puszystych, niewielkich babeczek potrzebna jest tylko odrobina kulinarnej fantazji, bo tylko od nas zależy, jaki nadamy im wygląd i smak. Pokryte kremem toffi, słodkie z lekką orzechową nutą, z bitą śmietaną i egzotycznymi owocami, z masą żurawinową... Domowe babeczki mogą też być inspiracją twórczą dla dzieci, bo przecież to one posiadają największą wyobraźnię.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

1 i pół szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
3 jajka,
pół szklanki mleka,
łyżeczka cukru waniliowego.

Nadzienie:

100 g suszonej żurawiny,
łyżka soku z cytryny,
100 g krówek,
2 łyżki śmietanki,
łyżeczka masła,
kilka połówek orzechów włoskich,
200 ml śmietanki 30-36%,
łyżka cukru,
miks owoców z puszki lub świeże owoce.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, ciągle mieszając dodawać pojedynczo jajka.

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

Ciasto mieszać, aż powstanie gładka masa.

Papierowe foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Upieczone babeczki odstawić do wystygnięcia.

Żurawinę włożyć do rondelka (kilka owoców zostawić do dekoracji), podlać 4 łyżkami wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować.

Tak przygotowaną masą żurawinową wyłożyć na 1/3 upieczonych babeczek i udekorować owocami żurawiny.

Krówki rozpuścić razem z masłem i śmietanką i gorącą masą polać połowę pozostawionych babeczek.

Udekorować połówkami orzechów włoskich.

200 ml śmietanki z łyżką cukru ubić na sztywno i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować pozostałe babeczki.

Na wierzchu położyć owoce.

Jak podawać?

Babeczki ułożyć na jednym półmisku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.04.2012 ola

az slinka cieknie, ale nie nie nie, wakacje za pasem, trzeba wage zrzucac a nie przybierac

Zgłoś 17.04.2012

Babeczki są ok;) Tu mam cos jeszcze lepszego. Ta wiedza otworzy Ci oczy www.steelfuckers.blogspot.com

Zgłoś 17.04.2012 Gabi

Może smakowo są dobre, ale nie mają apetycznego wyglądu, są nie dopracowane.

Zgłoś 18.04.2012 Znafca babeczkóf

Babeczki w naturze występują w kilku smakach ale najważniejsze to : Śledziowy, karpiowy i szprotkowy. Każdy z tych trzech smaków bywa zabarwiony pomidorową nutką zwaną też sosem indiańskim.

<... Pokaż więcej

Babeczki w naturze występują w kilku smakach ale najważniejsze to : Śledziowy, karpiowy i szprotkowy. Każdy z tych trzech smaków bywa zabarwiony pomidorową nutką zwaną też sosem indiańskim.

Smacznego !

Zgłoś 11.04.2013 Babeczka w czwartym smaku

Ja podjeżdżam trochę śledzikiem.