Babeczki w trzech smakach
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 25 zł | średni | 45 min. | wysoka |
Składniki:
Ciasto:1 i pół szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
3 jajka,
pół szklanki mleka,
łyżeczka cukru waniliowego.
Nadzienie:
100 g suszonej żurawiny,
łyżka soku z cytryny,
100 g krówek,
2 łyżki śmietanki,
łyżeczka masła,
kilka połówek orzechów włoskich,
200 ml śmietanki 30-36%,
łyżka cukru,
miks owoców z puszki lub świeże owoce.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, ciągle mieszając dodawać pojedynczo jajka.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Ciasto mieszać, aż powstanie gładka masa.
Papierowe foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Upieczone babeczki odstawić do wystygnięcia.
Żurawinę włożyć do rondelka (kilka owoców zostawić do dekoracji), podlać 4 łyżkami wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować.
Tak przygotowaną masą żurawinową wyłożyć na 1/3 upieczonych babeczek i udekorować owocami żurawiny.
Krówki rozpuścić razem z masłem i śmietanką i gorącą masą polać połowę pozostawionych babeczek.
Udekorować połówkami orzechów włoskich.
200 ml śmietanki z łyżką cukru ubić na sztywno i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować pozostałe babeczki.
Na wierzchu położyć owoce.
Jak podawać?
Babeczki ułożyć na jednym półmisku.
Polędwiczki w szynce parmeńskiej

Rolada herbaciana
Puszyste, biszkoptowe rolady zawsze zachwycają i są ozdobą każdego stołu. Nadziane owocami, bitą śmietaną, kremami skuszą każdego. Kakaowo – herbaciana rolada ze smażonymi jabłkami i aromatycznymi bakaliami to przepis bardzo pomysłowy. Rolada nie jest zbyt słodka, ma ciekawy smak, trochę wytrawny, bardzo dobrze komponuje się z jabłkami, a zapachu dodają bakalie.
Komentarze
Zgłoś 17.04.2012 ola
az slinka cieknie, ale nie nie nie, wakacje za pasem, trzeba wage zrzucac a nie przybierac
Zgłoś 17.04.2012
Babeczki są ok;) Tu mam cos jeszcze lepszego. Ta wiedza otworzy Ci oczy www.steelfuckers.blogspot.com
Zgłoś 17.04.2012 Gabi
Może smakowo są dobre, ale nie mają apetycznego wyglądu, są nie dopracowane.
Zgłoś 18.04.2012 Znafca babeczkóf
Babeczki w naturze występują w kilku smakach ale najważniejsze to : Śledziowy, karpiowy i szprotkowy. Każdy z tych trzech smaków bywa zabarwiony pomidorową nutką zwaną też sosem indiańskim.
<... Pokaż więcejBabeczki w naturze występują w kilku smakach ale najważniejsze to : Śledziowy, karpiowy i szprotkowy. Każdy z tych trzech smaków bywa zabarwiony pomidorową nutką zwaną też sosem indiańskim.
Smacznego !
Zgłoś 11.04.2013 Babeczka w czwartym smaku
Ja podjeżdżam trochę śledzikiem.