Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka Agi

Tekst i foto AGAR 20-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

Ciasto: 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bułka tarta (troszkę do posypania posmarowanej blaszki), ewentualnie cukier puder. Polewa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru.

Jak przyrządzić:

Ciasto: wszystkie składniki wrzucamy razem i miksujemy na jednolitą masę (margaryna najlepiej wcześniej wyjęta z lodówki, żeby zmiękła). Podłużną blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, resztki bułki wysypujemy i wlewamy ciasto. Można ciasto podzielić na 2 części i do jednej dosypać kakao. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika, najlepiej kontrolować przez sprawdzanie patyczkiem. Polewa:
wszystkie składniki wkładamy do garnka i rozgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż margaryna się roztopi. Uwaga! Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.06.2007 ilonka

hej!babka pięknie wyrosla i jest nawet smaczna.Ciekawa jestem co powie mój chłopak jak ją spróbuje.Dzięki i pozdrawiam;)

Zgłoś 29.09.2008 aga

zapomniałam dopisac do polewy 3 łyżki kakao ( 3łyzki wody, 3 łyżki margaryny , 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao)