Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka budyniowa

Tekst i foto kaka 22-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni75 min.?

Składniki:

3 budynie waniliowe, po półtorej szklanki śmietanki, cukru i mąki, 6 jaj, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder

Jak przyrządzić:

Utrzeć żółtka z cukrem, partiami wsypywać na przemian budyń oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać śmietankę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni. Piec ok. 45 min. Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2006 hghghghgh

Kto lubi budyń?

Zgłoś 23.03.2006 budyńman

Ja lubię

Zgłoś 02.04.2006 ~wiola~

wszyscy uwielbiają to ciasto...seryjnie pyyyyszotka :P

Zgłoś 29.06.2006 Dynia

a czy zamaiast śmietanki można dodać masło?? a jeśli tak to ile i jaka to ma byc śmietanka (ile %)??

Zgłoś 03.10.2006 Eowina

pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Piekła ją moja ciocia, tle że używała budyniu o smaku owocowym i wtedy babka miała fajny, jak na ciasto, różowy kolor. Z tymi kolorami to można by poeksperymen... Pokaż więcej

pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Piekła ją moja ciocia, tle że używała budyniu o smaku owocowym i wtedy babka miała fajny, jak na ciasto, różowy kolor. Z tymi kolorami to można by poeksperymentować i zrobić babkę dwu- a nawet trzykolorową.

Zgłoś 26.10.2006 Moniqe

Babki z budyniem zawsze wychodza mi z wielgachnym zakalcem :((

Zgłoś 22.11.2006 asia

bez śmietany jest lepsze

Zgłoś 15.02.2007 poczatkujacy

ciasto bardzo proste i zarazem smaczne:) pycha!!!!

Zgłoś 28.11.2007 anita

a jak to ma być śmietana?kremowka-30% czy inna?słodka?

Zgłoś 28.12.2009 ada

cukier jest WANILINOWY , a nie waniliowy pozdrawiam :)