Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka cytrynowa

Tekst i foto Aneta 31-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3/4 kostki margaryny,
- 5 jajek,
- 1 cytrynę,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do posmarowania formy,
- lukier,
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok z połowy cytryny.

Jak przyrządzić:

Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzec na drobnych oczkach i wycisnąć sok,dodac do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 50 min. w 175C. Ostudzone ciasto polać lukrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.04.2004 malenstwo

pycha ... polecam goraco

Zgłoś 09.04.2004 Makłowicz

Pycza palce lizać!!!!

Zgłoś 16.07.2004 Gacek

robiłem kilka dni temu naprawdę pycha polecam i jeszcze ten pyszny smak

Zgłoś 03.11.2004 eluuu

Czy tą utartą skórkę z cytryny też dodajemy do babki?

Zgłoś 29.11.2004 ANETA

Starta skórke z cytryny dodajemy do ciasta.Pozdrawiam.

Zgłoś 07.03.2005 arionAVE

wlasnie pieke ta podobno smakowita babke :) ciekawe co mi wyjdzie :D mam nadzieje zeeeee cos pysznego :)

Zgłoś 24.03.2005 kaja

Babka faktycznie jest pyszna!! dzięki za przepis:)

Zgłoś 11.04.2005 gerda

Dobra, chociaż trochę mało puszysta. Warto spróbować! Ja upiekłam na Wielkanoc i wszystkim smakowała!

Zgłoś 22.04.2005 lena

Pyszna babka ,puszysta i delikatna.Polecam bo jest smakowita.

Zgłoś 17.08.2005 ANKA

kurcze jezeli taka pyszna to dlaczego mi wyszedl zakalec? :( a naprawde nie pieke ciasta po raz pierwszy. moze to wina soku z cytryny?

Zgłoś 28.09.2005 martol22

Baba po prostu SUUUUUUUUUUUPEROWA. ja dodałam jeszcze odrobinę śmietany i nie ubijałam piany z białek tylko dawałam całe jajka. wyszła bardzo puszysta, aromatyczna a przede wszystkim PRZESMACZNA... Pokaż więcej

Baba po prostu SUUUUUUUUUUUPEROWA. ja dodałam jeszcze odrobinę śmietany i nie ubijałam piany z białek tylko dawałam całe jajka. wyszła bardzo puszysta, aromatyczna a przede wszystkim PRZESMACZNA. Dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam.

Zgłoś 12.10.2005 paula

A można wlac ciasto do małych foremek na babeczki i zrobic tak babeczki cytrynowe? Mój synek chce koniecznie babeczki cytrynowe... :/

Zgłoś 12.10.2005 paula

Można.... :) Babunie pierwsza klasa wyszły, tylko to ucieranie i ubijanie jest bardzo męczące... :D Suuuper!!:)

Zgłoś 16.10.2005 Ewa

babeczka całkiem dobra i łatwa do zrobienia,polecam :)

Zgłoś 24.10.2005 anetka

Wyglądała ładnie ale nie smakowała mi...Pierwszy raz robiłam babkę cytrynową i chyba już nie zrobię:(

Zgłoś 27.11.2005 Pioterek85

Składniki:

- 2 szklanki mąki,

- 1 szklanka cukru pudru,

- 3/4 kostki margaryny,

- 5 jajek,

- 1 cytrynę,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- tłus... Pokaż więcej

Składniki:

- 2 szklanki mąki,

- 1 szklanka cukru pudru,

- 3/4 kostki margaryny,

- 5 jajek,

- 1 cytrynę,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- tłuszcz do posmarowania formy,

- lukier,

- 1 szklanka cukru pudru,

- sok z połowy cytryny.

powtórzony jest

"- 1 szklanka cukru pudru"

o co chodzi?? a może tak powinno być??

a może zamiast szklanki cukru pudru to drugie co jest powtórzone chodzi o jdną szklanke zwykłego cukru??

Zgłoś 06.12.2005 ANETA

Szklanka cukru pudru idzie do ciasta a druga szklanka na lukier.Pozdrawiam.

Zgłoś 07.12.2005 kasiarka

Gratuluję wszystkim tym, co nie musieli po upieczeniu tej babki, spożywać jej w formie zakalca. Ja nie należę do tych szczęśliwców. Dziękuję za przepis, ale więcej nie skorzystam!

Zgłoś 11.02.2006 asiula

babka jest super taka pyszna piekę ją co tydzień a moja córecxzka najbardziej za nią przepada jest super dzięki za przepis

Zgłoś 04.06.2011 UWwiFfoiykaKLgUQDgc

Obiekt_int.. Not so bad :)

Zgłoś 28.03.2006 Aniutka

Babka jest fantastyczna! Polecam każdemu, prosta i przepyszna!!!

Zgłoś 14.04.2006 olcia

Rzeczywiscie babeczka jest smaczna:) Właśnie robię lukier,aby "postawic kropkę nad i" :)

Zgłoś 24.02.2007 Nusia

Przedchwilo upiekłam wyszedł zakalec , a cytryny wogóle nie czuć.

Zgłoś 15.07.2006 AsiorkA

ej a co z tym lukrem co>

Zgłoś 05.08.2006 :)

Lukier robisz ze szklanki cukru pudru i soku wyciśniętego z połówki cytryny.

Zgłoś 03.03.2007 Kasiek

Przepyszna! Szybka i łatwa w przygotowaniu. No i udała mi się świetnie, chociaż to dopiero trzecie ciasto w mojej karierze ;) Dzięki za świetny przepis!

Zgłoś 03.03.2007 Izunia

Wyrosla fajnie, ale w środku jest zakalec... Myślę, ze to przez ten sok z cytryny. Szkoda

Zgłoś 12.10.2007 Sylwia

Bardzo, bardzo dobra !!!!!!

Zgłoś 26.09.2006 X

Zrobiłam babkę ze skórką pomarańczową i lukier amaretto.Palce lizać!Polecam!

Zgłoś 26.09.2006 wiska

Moze być..chociaż myslę że autorce wychodzi o wiele lepsza.Ja nie umię piec, ale :) podbiłam serce męża...Dzięki.

Zgłoś 21.02.2007 Kasienka

Nie wiem jak zrobić lukier. Znam składniki lukru ale jak zrobić . . .

Zgłoś 08.10.2006 misiek

baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaba super udala mi sie przepis super:))))))

Zgłoś 07.11.2006 aga

babka pewnie byłaby dobra, gdyby nie wyszedł mi zakalec, niestety nie udała mi się i nie wiem co robię zle skoro wszsytko jest jak w przepisie.

Zgłoś 24.02.2007 Nusia

Po prostu pychota !

Zgłoś 11.02.2007 niebieskiduszek

dobre ciasto, latwe i szybkie:) polecam

Zgłoś 07.02.2007 Aga ;)

ciacho przeeepyszne! aromat ciasta cudowny przez dodanie świeżych cytryn. Proste, szybkie jednym słowem rewelacja!

Zgłoś 30.12.2006 Irenia

Pyszności :))) Czegoś takiego jeszcze nie jadłam! A była chwila strachu, bo środek nie chciał powstać ;). Ciasto jednak urosło jak należy i jest mięciutkie. Dzięki wielkie za przepis!

... Pokaż więcej

Pyszności :))) Czegoś takiego jeszcze nie jadłam! A była chwila strachu, bo środek nie chciał powstać ;). Ciasto jednak urosło jak należy i jest mięciutkie. Dzięki wielkie za przepis!

Zgłoś 06.04.2007 zliper

własnie sie robi...;) juz nie moge sie doczekac, pierwszy raz to robiłem...

Zgłoś 07.04.2007 VerkoV

Wczoraj robiłam. Wyszła bez zakalca i w smaku całkiem dobra. Jedynie co to za mało czuć tą cytrynę. Ale ogólnie POLECAM bo jest łatwa do zrobienia i smaczna:)

Zgłoś 07.04.2007 natkax

no niestety... - zakalec :(:(

Zgłoś 07.04.2007 Agat(k)a

Pycha babka... po raz pierwszy wyszła mi bez zakalca... tylko czas przygotowania był dłuższy oczywiście gdyż trzeba doooobrze ucierać ;-) pozdrawiam

Zgłoś 07.04.2007 Dj Robix

wlasnie je robie chyb bedzie pyszne pozdro

Zgłoś 16.05.2007 Agnieszka

SSSSSuper ale można dodać suszone pomaraścze w kostkach na lukier pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DAJĘ 6

Zgłoś 16.05.2007 ANETA

JAK WYJDZIE ZAKALEC NIE ZRAŻAĆ SIĘ WIDOCZNIEZA MAŁO UTARTE.

FAKT UCIERANIE JEST MĘCZĄCE ALE POTRZEBNE PRZEPRASZAM ŻE NIE POINFORMOWAŁAM WCZEŚNIEJ

Zgłoś 26.06.2007 ala

ummmm...bardzo dobra babka i muze powedzieć ze wszystko zrobiłam mikserem zaszczędziłam czasu i tez wyszło pychotka BEZ ZAKALCA:)

Zgłoś 24.05.2009

Zgłoś 07.11.2007 aniak

ważne,żeby babka się udała:

1. margaryna musi być miękka-nie z lodówki(najlepsza kasia)

2. jajka z lodówki schłodzone(żeby piana się lepiej ubiła)

3. troszkę więcej proszku ... Pokaż więcej

ważne,żeby babka się udała:

1. margaryna musi być miękka-nie z lodówki(najlepsza kasia)

2. jajka z lodówki schłodzone(żeby piana się lepiej ubiła)

3. troszkę więcej proszku do pieczenia

4. trochę aromatu cytrynowego dodać razem z sokiem z niekoniecznie całej cytryny

5. piekarnik musi być nagrzany przy wkładniu babki do piekarnika,min.120 stopni, a po włożeniu zwiększyć do 175.

6.w połowie pieczenia zrobić lekkie nacięcie przez cały środek babki na całej jej długości

jeśli dobrze utrze się i składniki dobrze się wymieszają wtedy nie wyjdzie zakalec:)smacznego!!!

Zgłoś 06.12.2008 Agniecha

Babka boska, takiej mi sie właśnie chciało.Nie ma to jak upiec sobie ''marzenie''.

Przepis super, nie ma szans aby nie wyszła.

Pozdrawiam

Zgłoś 18.11.2007 LAMPART

BARDZO DOBRE. POLECAM:))

Zgłoś 13.11.2008 Dorota

Witam .Dzisiaj babkę zrobiłam z córką i wyszła!!!!Poprostu PYCHA!!!Bardzo dziękuję.

Zgłoś 15.02.2008 MoNiQ

Babeczka wyśmienita, gorąco polecam !

Zgłoś 15.02.2008 Somebody

Proponuje dodać sok z dwóch cytryn bo z jednej nic nie czuć !!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.02.2010 anka:):)

babka bardzo dobra i puszysta, polecam!!!!!!!!!

Zgłoś 22.01.2008 Niutek

Pycha pycha!!!!!!!! ;D

Zgłoś 27.01.2008 gg/graz

istotnie Aniak ma we wszystkim racje- chyba profesjonalistka

musi wyjsc i basta

Zgłoś 13.02.2008 Rupaczek

Ja także nie wiem co nalezży zrobić z tymi składnikami na lukier. Czy ktoś może napisać jak to trzeba zrobić dokładnie? Pozdrawiam, Rupaczek.

Zgłoś 19.03.2008 Patryk

Ja lukier robię z 1białka i szklanki cukru pudru wszystko roztrzepię widelcem w miseczce na jednolitą masę i polewam ciasto najlepiej żebyciasto było ciepłe

Zgłoś 21.03.2008 SYLWIA!#

PYSZNAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czekam tylko jescze żeby wystygła, aby polać ją lukierem :p

Zgłoś 26.03.2008 nieistniejaca29

poprostu PYCHA!!! i do tego prosta w wykonaniu. Bardzo dziekuje:)

Zgłoś 02.07.2011 FhzKdDLQQL

Obiekt_int.. Super :)

Zgłoś 20.05.2008 OJKA

Pyyycha polecam gorąco jest taka delikatna, puszysta jednym słowem pyszna u mnie to był hit rodzinny zjedzony w 2 godz.!!!!!

Zgłoś 07.07.2008 Toha

Witam,

ciasto zrobiłam i mimo że popełniłam ten błąd co i kilka osób przede mną, czyli dodałam soku z cytryny do ciasta, to wyszło bardzo smaczne, nie zakalec i pachnie cytryną.

Po... Pokaż więcej

Witam,

ciasto zrobiłam i mimo że popełniłam ten błąd co i kilka osób przede mną, czyli dodałam soku z cytryny do ciasta, to wyszło bardzo smaczne, nie zakalec i pachnie cytryną.

Polecam, aczkolwiek ciasto dosyć "zapychające", więc niezbędna herbata!

Zgłoś 02.02.2011 dzagaaa

Dobry przepis, polecam rowniez :)

Zgłoś 17.11.2010 M*

ja od kilku lat robię babkę cytrynową i zdradze wam pewien sekret-margarynę można rozgrzać a potem do takiej letniej nie przestudzonej jeszcze dodawać cukier z żółtkami i szybko mieszać, na koni... Pokaż więcej

ja od kilku lat robię babkę cytrynową i zdradze wam pewien sekret-margarynę można rozgrzać a potem do takiej letniej nie przestudzonej jeszcze dodawać cukier z żółtkami i szybko mieszać, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia-ale Uwaga miesza się mąkę pół na pół ziemniaczaną ze zwykłą! Sama starta skórka do aromatu nie wystarczy, trzeba dodać olejek cytrynowy, ja dodaję zawsze cały, nie mylić z aromatem, który jest silniejszy, i którego nie trzeba tyle, jednak do babki nadaje sie bardziej olejek ze względu na tłuszcz, którego babka potrzebuje. Białka ubite na sztywną piankę dodaje się zawsze na końcu, piecze się taką babkę 40-50minut maksymalnie w temp,170 stopni. Po upieczeniu taką gorącą szybko wyciąga się z piekarnika, oczywiście nie w chłodne miejsce! i przykrywa folią aluminową oraz deską drewnianą, ciasto w ten sposób po całkowitym ostygnięciu jest bardziej wilgotne, nie kruszy się i lepiej smakuje, poza tym można już śmiało nakładać na nie lukier. SMACZNEGO

Zgłoś 02.08.2009 *@>#^%

a mnie wyszedł zakalec więc stwierdzam że przepis jest do d... . dzięki i pozdr!

Zgłoś 17.01.2010 gośka

niestety zakalec. a długo ucierałam,więc nie wiem o co chodzi....

Zgłoś 10.03.2010 Łuukasz

tak, tą skórke także dodajemy do babki :) Pozdrawiam !

zapraszam na WWW.WYPIEKI24.BLOG.ONET.PL

Zgłoś 10.03.2010 Łuukasz

tak, tą skórke także dodajemy do babki :) Pozdrawiam !

zapraszam na WWW.WYPIEKI24.BLOG.ONET.PL

Zgłoś 10.03.2010 Łuukasz

tak, tą skórke także dodajemy do babki :) Pozdrawiam !

zapraszam na WWW.WYPIEKI24.BLOG.ONET.PL

Zgłoś 31.03.2010 Patusia

własnie ją zrobiłam i wstawiłam do kuchenki.

jestem ciekawa czy wyjdzie zakalec...oczywiście mam nadzieje że nie;p

brawa za super przepis, który jest w dodatku bardzo prosty;)

Pokaż więcej

własnie ją zrobiłam i wstawiłam do kuchenki.

jestem ciekawa czy wyjdzie zakalec...oczywiście mam nadzieje że nie;p

brawa za super przepis, który jest w dodatku bardzo prosty;)

chciałabym zrobic niespodziankę mężczyznom w moim domu,..mam nadzieje,ze sie uda;p

ps. jeśli wyjdzie to zagości twój przepis także na moim stole wielkanocnym;)

ciepło pozdrawiam!

Zgłoś 02.04.2010 Dana

Dzieki za przepis, babka udała się świetnie,ja piekłam w tradycyjnej formie na babkę(tylko w tej wiekszej), a nie w keksówce i wyszła świetnie, bez zakalca

Zgłoś 23.04.2011 YxbXqvGQnSvaZr

Obiekt_int.. OMG! :)

Zgłoś 25.03.2011 aJPJGsQen

Obiekt_int.. Reposted it :)

Zgłoś 23.12.2010 kassa

bardzo dobry przepis, ciasto wyszło i jest piękne:))

Zgłoś 08.04.2012 krysia

Świetny przepis, robiłam już dwa razy i zawsze super wychodzi. W tym roku jedną porcję podzieliłam na mniejsze i wyszły pyszne malutkie babeczki do koszyczka, a z drugiej zrobiłam królika w spec... Pokaż więcej

Świetny przepis, robiłam już dwa razy i zawsze super wychodzi. W tym roku jedną porcję podzieliłam na mniejsze i wyszły pyszne malutkie babeczki do koszyczka, a z drugiej zrobiłam królika w specjalnej formie i też bardzo dobrze wyszło. Dziękuję Ci, Oliwko, Twoje przepisy zawsze się sprawdzają.