Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka drożdżowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 23.04.2012

Kojarzy się nam z dzieciństwem. By była lekka, puszyste, ze złotą wypieczoną skórką – taka jak u babci - musimy włożyć trochę pracy i cierpliwości. Ciasto powinno być wyrabiane tak długo, aż będzie odstawać od ręki, musi też mieć czas na wyrośnięcie. Po spełnieniu tych warunków efekt murowany. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia babki drożdżowej nie da się z niczym porównać.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
614 złwymagający120 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
5 żółtek,
5 dag drożdży,
pół kostki masła,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
pół szklanki rodzynek,
szklanka mleka.

Lukier:

szklanka cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki wrzącej wody.

Masło i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Kilka łyżek ciepłego mleka połączyć z pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru.

Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn i wymieszać.

Następnie dodać utarte żółtka i pozostałe ciepłe mleko.

Ciasto wyrabiać rękami i podczas wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło.

Gdy ciasto będzie odstawać od dłoni, dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.

Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Formę do babek wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babkę około 50 minut.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wrzącej wody.

Upieczoną i wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować bakaliami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.08.2009 marta

pycha casto, swietny przepis

Zgłoś 21.08.2009 Maja

a skąd wziąć te papierówki??????

Zgłoś 22.08.2009 nuytrem

Właśnie się piecze. :)

Zgłoś 23.08.2009 edward

znam ten przepis, pyszne ciasto!!!!!

Zgłoś 26.08.2009 kiwi

Właśnie upiekłam ale wersję z brzoskwiniami! Bo mi obrodziły w tym roku:) ale pycha......tylko nie dodałam cynamonu - wiadomo nie pasują do brzoskwinek! Świetny przepis, polecam i dziękuję!

... Pokaż więcej

Właśnie upiekłam ale wersję z brzoskwiniami! Bo mi obrodziły w tym roku:) ale pycha......tylko nie dodałam cynamonu - wiadomo nie pasują do brzoskwinek! Świetny przepis, polecam i dziękuję!

Zgłoś 20.08.2009 Kaśka

Potwierdzam papierówki świetnie nadają się do ciast, do przetworów też

Zgłoś 24.07.2010 Ka

doskonaly przepis na szybkie i pyszne ciasto

dzieki

Zgłoś 04.08.2012

ciasto te robię bardzo czesto i zawsze jest pyszne.

Zgłoś 04.08.2013 ela

ciasta według tego przepisu piekę już od kilku lat. Przepis przekazałam swoim znajomym. Wszyscy chwalą sobie takie ciasto.Pychota.

Zgłoś 24.08.2013 mmniam

super!

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/omlet-biszkoptowy-z-truskawkami-i-bita.html

zapraszam