Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka dwukolorowa

Tekst i foto dorotka 28-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 6 jajek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić:

Całe jajka ubić dokładnie z cukrem. Ciągle ubijając, dolewać olej. Na koniec wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Odlać połowę do innego naczynia i dodać kakao i wymieszać. Wylać naprzemiennie na wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formę babkową z kominem.
Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!

Uwagi:

Polecam tę babkę bardzo gorąco, robiłam ją już kilkanaście razy i zawsze się udała!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.11.2007 irena

Proponuję podzielić ciasto na 3 części i do kazdej dać inny kolor, np, 1 część 2 łyżki kakao, do 2 kisiel truskawkowy, do 3 części kisiel agrestowy lub cytrynowy. Do formy wlewać część kakaowa n... Pokaż więcej

Proponuję podzielić ciasto na 3 części i do kazdej dać inny kolor, np, 1 część 2 łyżki kakao, do 2 kisiel truskawkowy, do 3 części kisiel agrestowy lub cytrynowy. Do formy wlewać część kakaowa następnie na to część cytrynową i na to część truskawkową, dalej postępować jak w przepisie . Smacznego

Zgłoś 11.11.2007 odczulamm

zamiast maragryny lepiej uzyc jakiegos dobrego masla np kerrygold, naprawde zupelnie inny smak ma ciasto