Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka górnicza

Tekst i foto alexa 08-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- pół kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki słodkiego dżemu,
- płaska łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody.

Jak przyrządzić:

Margaryne,jajko,cukier i dżem utrzeć mikserem na gładką mase ,następnie dodać mąke , sode, kakao ,mleko(zimne)można też dodać bakalie.wszystko dokładnie wymieszać mikserem i wlać do formy okrągłej z kominkiem. Piec około 1 godziny w temp.do 200stopni max. Wyciągać z blaszki ciepłe a po przestygnięciu oblać polewą czekoladową.

Uwagi:

Bardzo proste,tanie i szybkie ciasto.Jeszcze nikomu sie nie nieudało.Jeśli ktoś lubi cynamon można dodać pół łyżeczk.W czasie świąt dodaje 1 łyżeczke przyprawy do pierników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2003 lamia

super jest bardzo smaczna, polałam ją lukre mlecznym pychotaaaa..!!!

Zgłoś 04.03.2003 Gra

Jeżeli ta babka mi wyjdzie to będzie sukces. Jeszcze Zadna mi nie wyszła. Mam chyba na nie uczulenie

Zgłoś 01.02.2003 Bettina

Ja znam to ciasto pod inną nazwą - "Śmietnik" - dlatego, że jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu. I również dodałam na święta przyprawy do piernika - bardo dobre! Polecam to ci... Pokaż więcej

Ja znam to ciasto pod inną nazwą - "Śmietnik" - dlatego, że jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu. I również dodałam na święta przyprawy do piernika - bardo dobre! Polecam to ciasto i nie ma znaczenia jak je nazwiemy - ważny jest efekt końcowy. Smacznego :-))

Zgłoś 17.01.2003 dorota

Żeby byla gornicza trzeba piec 2 razy dluzej

Zgłoś 11.01.2003 paolax

Bo pewnie jest ciemna jak węgiel... żartuję

Zgłoś 09.01.2003 ewa

dlaczego ona jest górnicza?

Zgłoś 17.08.2004 patrycja_p

0Własnie robie to ciasto zobaczymy czy wyjdzie :P

Zgłoś 03.05.2005 gosita

mniam mniam..........;-)

Zgłoś 22.07.2005 papaja

Bardzo dobra, wlasnie upieklam, ale pieklam tylko 45 min i w zupelnosci wystarczylo, babka wyglada apetycznbie i mam nadzieje ze entuzjazm nie przejdzie z pierwszym kesem:) dobra:)

Zgłoś 16.09.2005 Kazia

No,no,no.Zapowiada się dobre i dosyć szybkie ciato.Już się biore do pieczenia jego.Mam nadzieje że mi wyjdzie.Naprwde fajny przepis.

Zgłoś 10.10.2005 evenka

Niedawno pieklam podobne ciasto , tyle , ze skladniki byly podane w troszke innych proporcjach + proszek do pieczenia. Zastanowilo mnie to polaczenie z soda , ale skladniki nie "pogryzly si... Pokaż więcej

Niedawno pieklam podobne ciasto , tyle , ze skladniki byly podane w troszke innych proporcjach + proszek do pieczenia. Zastanowilo mnie to polaczenie z soda , ale skladniki nie "pogryzly sie" ;-) Po upieczeniu wierzch ciasta oblalam lukrem mlecznym - wyszlo super.

Zgłoś 06.11.2005 Synthia

Bardzo pyszna babka. Z reguły nie lubię ciast kakaowych, ale to mi bardzo smakowało, jest taka pulchniutka i mięciutka, myślę, że dzięki sodzie właśnie jest taka, bo gdyby byl proszek do pieczen... Pokaż więcej

Bardzo pyszna babka. Z reguły nie lubię ciast kakaowych, ale to mi bardzo smakowało, jest taka pulchniutka i mięciutka, myślę, że dzięki sodzie właśnie jest taka, bo gdyby byl proszek do pieczenia nie byłaby tak jędrna. Pozdrawiam Synthia z Kutna.

Zgłoś 12.11.2005 Ajajaj

Babeczka super, mimo że mi nie wyszła.

Zgłoś 05.02.2007 evelinka

Naprawdę super ciasto-puszyste,wilgotne i bardzo smaczne.Polecam przepis !!

Zgłoś 24.03.2007 mariola22

Super babeczka piekę razem w piekarniku z babką piaskową i jogurtową wszystkie 3 zawsze wychodzą , polecam

Zgłoś 03.04.2007 lucjatojalucja

UDAŁO SIE! szok, bo mi sie zadko udaje. Puszysta,nie za sucha, bez zakalca, fajny smak! Polecam.Dzieki za przepis! Aha, no i jeszcze baardzo prosta w wykonaniu, bez brudzenia 10 misek itd.

Zgłoś 15.11.2008 irena

witam -przepis bardzo tani i napewno dobry ale jak dla nowicjusza to troche niezrozumialy bo margaryna powinna byc pisana w jakiej ilosci to zn.w gramach opakowania teraz sa po 500gr.czy to znac... Pokaż więcej

witam -przepis bardzo tani i napewno dobry ale jak dla nowicjusza to troche niezrozumialy bo margaryna powinna byc pisana w jakiej ilosci to zn.w gramach opakowania teraz sa po 500gr.czy to znaczy ze polowa to 250gram? POZDRAWIAM RANDIA

Zgłoś 09.01.2008 bush

Nawet ,nawet to ciasto przed chwilą wydrukowałem i zaraz będe robić.