Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka górnicza

Tekst i foto Dosia 30-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-5-6 złprosty60 min.średnia

Składniki:

- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu lub słodkiego dżemu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki sody

Jak przyrządzić:

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem. Potem dodać miód lub dżem. Mąkę, sodę, kakao i cynamon przesiać przez sito i dodać do masy wraz z mlekiem. Można dodać bakalie. Wszystko wymieszać i dać do blachy wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut. Ciasto jest upieczone jak odchodzi od blachy. Blaszka około 25cm/30cm lub forma na babkę.

Potrzebne przybory:

mikser i piekarnik

Uwagi:

Ciasto można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorowymi koralikami. Na dużą blachę najlepiej upiec z podwójnej porcji. Zawsze sie udaje i jest bardzo pulchne. Można piec w wąskich foremkach.

Czas przygotowania:

Przygotowanie 15-20 minut, pieczenie 45 minut
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.02.2005 @

Proponuję sodę rozpuścić w mleku.

Zgłoś 02.02.2007 kaja

bardzo serdecznie polecam wszystki ten przepis babka jest przepyszna.

polecam dodac duzo bakalii...

naprawde warto upiec;)

Zgłoś 09.01.2016 gość

witam, zawsze piekłam z dżemem a dziś po raz pierwszy z miodem ,a zamiast cynamonu dodałam 1 łyżeczkę przyprawy do piernika pyyyyyyycha a w ogóle super ciasto