Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka herbaciana

Tekst i foto hubert żak 17-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-60 min.?

Składniki:

Ciasto: 25 dag mąki, 10 dag cukru, 8 dag margaryny Palma, 2 żółtka, 1 szklanka mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, szczypta soli. lukier: 12 dag cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, masło i tarta bułka do formy.

Jak przyrządzić:

Rodzynki przebrać, umyć, wyłożyć do garnuszka z herbatą i gotowac 5 minut. Palmę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto włożyć do babkowej formy posmarowanej palmą i posypanej tartą bułką. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Zimną babkę pokryć lukrem i życzymy smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.07.2006 Pascal

Hubercie czy moge korzystac twoje przepis w przyszłościowym programie mym?

Zgłoś 07.08.2006 Krystyna Bolkowiec

Hubert przepis jest przewspaniały,ciasto wyszło przepyszne.Polecam wszystkim gorączyście.

Zgłoś 19.09.2006 Cytrynka123

Babka jest fantastczna, ciasto niesamowicie delikatne, smak niesamowity i na dodatek ten lukier cytrynowy... Po prostu pycha!!!

Zgłoś 02.10.2006 mysia

hubercie, bardzo brzydko jest pisać sobie samemu komentarze, podszywjąc się pod inne osoby. Mam wątpliwości czy te twoje wypociny dadzą się zjeść, czytam juz drugi przepis i mam powżne wątpliwoś... Pokaż więcej

hubercie, bardzo brzydko jest pisać sobie samemu komentarze, podszywjąc się pod inne osoby. Mam wątpliwości czy te twoje wypociny dadzą się zjeść, czytam juz drugi przepis i mam powżne wątpliwości czy to takie pyszne...znam się na pieczeniu i bałabym się zaryzykować i wypróbować twój przepis...

Zgłoś 18.10.2006 ola

bardzio dobre ciasto gratuluję

Zgłoś 19.12.2006

hm...przepis ściągnięty słowo w słowo ze Złotej Kolekcji margaryny Kasia :-)