Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka herbaciana

Tekst i foto Bunia 25-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złśredni50-60 min.średnia

Składniki:


25 dag mąki, 10 dag cukru, 8 dag margaryny, 2 zółtka, 1 szkl. mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (może być również z pomarańczy), szczypta soli, likier cytrynowy (gotowy)

Jak przyrządzić:


Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Margrynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, sody i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wlewać stopniowo zimną herbatę (całą szklankę) - nadal je ucierając. Na koniec dodać rodzynki i lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Zimną babkę polać lukrem cytrynowym.

Potrzebne przybory:


Forma do babek, mikser

Jak podawać?


Na święta, na jesienne wieczory przy herbatce - to świetne ciasto.

Uwagi:

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.08.2005 egeria

pychotka! wspaniała babeczka :)

Zgłoś 01.09.2005 Bunia

Cieszę sie,ze babka wyszła i ze smakuje :-). Polecam Ci jeszce torcik jabłkowo- śmietanowy, też pycha. Pozdrawiam serdecznie Bogusia- Bunia

Zgłoś 06.11.2005 aga

BARDZO FAJNY PRZEPIS,SZYBKO SIE ROBI TA BABECZKE.JEST BARDZO SMACZNA.POLECAM!

Zgłoś 10.11.2005 jokl

czy może ktoś podać ilości w szkl. łyżeczkach i tym podobne, a nie w gramaturze.....??? Dzięki

Zgłoś 09.02.2006 Gosia

Czy do tej babki nie dodaje się piany z białek?

Zgłoś 05.11.2006 Zielona

babka dobra ale z 1 porcji wychodzi bardzo niska. i bez polewy byłaby za mało słodka.w skali akademickiej 4

Zgłoś 05.11.2006 Zielona

piany się nie dodaje

Zgłoś 03.02.2007 LuiMa

Bardzo nam smakowała. Bardzo dobra - ta babka :) tylko można ograniczyć rodzynki - trochę za dużo ich w przepisie.

Życzymy wszystkim Łakomczuchom Oliwkowym smacznego!

Zgłoś 06.07.2007 ANUSIA

UDAŁA SIE CHYBA -JA NIE JADAM CIAST- ALE CZAS PIECZENIA CHYBA ZA DŁUGI PROPONUJĘ OK.50 CO NAJWYŻEJ

Zgłoś 26.04.2008 Myrcha

Przykro mi, ale w moim odczuciu ta babka to strata czasu i składników. Owszem, ciasto pięknie wyrosło, może nawet za bardzo, jest puszyste i lekko wilgotne. Jednak smakowo zdecydowanie nie mój ... Pokaż więcej

Przykro mi, ale w moim odczuciu ta babka to strata czasu i składników. Owszem, ciasto pięknie wyrosło, może nawet za bardzo, jest puszyste i lekko wilgotne. Jednak smakowo zdecydowanie nie mój typ. Herbaty prawie wogóle nie czuć, za to na pierwszy plan wybija się posmak sody i proszku do pieczenia. Ciasto przypomina trochę niedorobiony piernik. Jeśli ktoś lubi napakowane sodą amerykańskie i angielskie wypieki powinien czuć się usatysfakcjonowany.

Zgłoś 09.04.2011 mia

U nas babka weszła do kanonu potraw często robionych. Smakuje bardzo wszystkim. Dzieciom najbardziej lukier:)