Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka kawowa

Tekst i foto Dorota 06-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
16 porcji? złprosty75 min.470 kcal

Składniki:

- 10 dag orzechów włoskich,
- 20 dag czekolady,
- 5 jaj,
- 25 dag cukru pudru,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 15 dag mąki pszennej,
- 15 dag polewy czekoladowej,
- proszek do pieczenia,
- 2 łyżki cappucino,
- 250 ml oleju słonecznikowego,
- 50 ml likieru migdałowego,
- 100 ml ajerkoniaku.

Jak przyrządzić:

Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonego w 100 ml wrzątku cappucino utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babę (2,5 l pojemności). Piecz ok. 70 min. w temp. 175 stopni C. Rozpuścić polewę. Połową polej ciasto. Pozostałą rozsmaruj na marmurowej płytce, kiedy zastygnie, zrób z niej piórka, udekoruj ciasto.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2003 Taroti

czy zamiast dwóch likierów może być 150ml ajerkoniaku o smaku migdałowym- przywiozłam taki ze Słowacji?

Zgłoś 08.11.2002 Dorota

ucierając, wbijaj po jajku. przepraszam, że przeoczylam to :)))

Zgłoś 07.11.2002 sandra

"z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonego w 100 ml wrzątku cappucino utrzyj ciasto" a jajka też? Osobno żółtka i białak czy... Pokaż więcej

"z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonego w 100 ml wrzątku cappucino utrzyj ciasto" a jajka też? Osobno żółtka i białak czy razem???

Zgłoś 24.03.2005 Ewa

Nic z tego nie rozumiem .A gdzie jaja?Wszystko razem wybełtać?