Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka kurpiowska

Tekst i foto SPRĘŻYNKA542 15-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty80 min.400 kcal

Składniki:

1 kg ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, cebula, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, granulowany czosnek, sól, pieprz, tłuszcz do formy.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, opłukać. Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o małych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć 5 minut, przestudzić. Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Wymieszać, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gotową masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C.

Jak podawać?

Po upieczeniu i po wyjęciu babki z formy dekoruję środek sałatą i pomidorami.

Uwagi:

Do surowej masy można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu babka będzie bardziej pulchna i delikatna. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.