Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka majonezowa

Tekst i foto mandarynka 14-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

- 5 jajek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 5 płaskich łyżek majonezu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek śmietankowy.

Jak przyrządzić:

W jednym naczyniu ubić białka, w innym żółtka z cukrem.
Do ubitych żółtek dodawać na przenian dwa rodzaje mąki, majonez, olejek, proszek do pieczenia i na koniec ubite białka. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki.

Piec w podłużnej foremce (keksówce) 40- 45 min. w temp. 180 C.

Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:

2 miseczki, 2 szklanki, 1 łyżla, 1 łyżeczka, mikser, foremka do pieczenia.

Jak podawać?

Posypaną cukrem pudrem.

Uwagi:

Jest pulchna i ma bardzo delikatny, dobry smak.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.05.2004 Blue7

ta babka jest ostatnio bardzo modna :)

znajoma mamy tez podrzucila nam przepis, mowiac, ze to ciasto "rozplywa sie w ustach" :) trzeba bedzie zrobic :)

Zgłoś 16.05.2004 Kristiana

Piekłam tą babkę niedawno, z tym,że ja dodałam do połowy ciasta kakao i aromat waniliowy.Smakowała wszystkim bardzo,była wilgotna i puszysta.Teraz spróbuję upiec tą,napewno też będzie dobra.

... Pokaż więcej

Piekłam tą babkę niedawno, z tym,że ja dodałam do połowy ciasta kakao i aromat waniliowy.Smakowała wszystkim bardzo,była wilgotna i puszysta.Teraz spróbuję upiec tą,napewno też będzie dobra.

Zgłoś 16.05.2004 monia30

faktycznie babka jest super,taka puchata i wilgotna.Ja tez zawsze robie ja z poława kakao ,tyle,ze w moim przepisie jest cały słoik majonezu/260gr/.

Zgłoś 20.05.2004 mania

smaczna ta babka, z tym że ten przepis jest tu juz bodajże 3 lub 4 raz;)

Zgłoś 20.08.2005 Aga

Upiekłam tą babkę - jest pyszna. Może troszkę za słodka, ale to żaden problem i minus dla niej. Super puszysta a przy tym wilgotna. Majonezu tak na oko wrzuciłam - troszkę mniej niż pół słoika ... Pokaż więcej

Upiekłam tą babkę - jest pyszna. Może troszkę za słodka, ale to żaden problem i minus dla niej. Super puszysta a przy tym wilgotna. Majonezu tak na oko wrzuciłam - troszkę mniej niż pół słoika (o pojemności 400ml) na pewno było to więcej niż 5 łyżek. a formę zawsze wysypuję mąką bo nie lubię posmaku bułki tartej. Polecam!

Zgłoś 26.08.2005 Aga

upieklam drugi raz ale dodalam o 1/3 niej cukru i majonez z biedronki i wyszedl zakalec wiec nie polecma takich zmian :) przedtem mialam majonez winiary i byl ok

Zgłoś 10.11.2005 lena

majonez musi byc jakis dobry bo z tuch biedronkowo-dyskontowych zawsze cos nie wyjdzie ciasto smakowite

Zgłoś 10.11.2005 mela

trala lala ciasto bardzo dobre

Zgłoś 25.06.2007 Marzenka

właśnie to ciasto wstawiłam do piekarnika, za 40 minut okaże sie co z tego będzie..jednakże nie do końca robiłam wszystko co w w/w przepisie, ja nie dziliłam ciasta..najpierw ubiłam białka, dod... Pokaż więcej

właśnie to ciasto wstawiłam do piekarnika, za 40 minut okaże sie co z tego będzie..jednakże nie do końca robiłam wszystko co w w/w przepisie, ja nie dziliłam ciasta..najpierw ubiłam białka, dodalam do nich cukier, żółtka i dalej według przepisu. czekam...

Zgłoś 01.06.2010 Anka

Ja robie polewe z masla.

3 lyzki masla

3 lyzki wody

3 lyzki kakao

i jak kto woli to 3 lyzki cukru,ja robie z 2 to nie jest taka slodka.