Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka makowa

Tekst i foto Zwierzuś 09-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 5 jajek
- 1 szkl. maku
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki margaryny Kasia

Jak przyrządzić:

Żółtka i cukier utrzeć "do białośći", dodać margarynę (najlepiej o temp. pokojowej, wtedy łatwo się rozciera). Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, potem mak a na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie mieszamy łyżką. Formę podłużną do babek lub tortownicę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 45 min. Pod koniec najlepiej sprawdzic patyczkiem, czy nie ma już surowego ciasta. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, jeżeli oczywiście zdążymy bo ciasto znika w mgnieniu oka...

Potrzebne przybory:

najlepiej makutra i pałka, ale za pomocą miksera też wyjdzie

Uwagi:

Myślę, że babka najlepsza jest świeża, choć nie próbowałam nigdy z dnia następnego bo po prostu już jej nie było.
Miłego pieczenia i wcinania, Pozdrowionka dla wszystkich, którzy zechcą spróbować mojego przepisu! Nie jest on mojej twórczości ale jest prosty i zawsze wychodzi. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.06.2005 pati2410

a jaki ten mak ma byc ?gotowny,mielony?bo ja niemam zielonego pojecia pozdrawiam

Zgłoś 28.06.2005 zwierzuś

suchy - prosto ze sklepu, pozdrowionka

Zgłoś 14.08.2005 Aneta

Babka wyszła mi pyszna,dodałam odrobine mleka ,bo ciasto było troche za geste.Ogólnie przepis jest dobry.Pozdrawiam.

Zgłoś 19.12.2005 misie-3

jestem uzależniona od niej

:)

Zgłoś 15.03.2006 misia

dziękuje za przepis napewno go wyprobuje

Zgłoś 28.05.2006 ana

Zwierzusiu; babka wyszła pyszna właśnie zajadam jest jeszcze lekko ciepła mniam ładnie z twojej strony że podzieliłaś sie sprawdzonym przepisem serdecznie pozdrawiam

Zgłoś 29.11.2006 magda

Na drugi dzień też babka jest super. Świetny przepis: łatwy i błyskawiczny w wykonaniu!

Zgłoś 16.02.2010 Zwierzuś

kostka Kasi ma 250g

Zgłoś 14.11.2007 gosia

narobiliscie mi wszyscy ochoty ide piec :)

Zgłoś 22.11.2007 kika

ja mam zamiar upiec ja w sobote i napewno jest pyszna bo czytam komentarze napisze jak wyszla i czy smakowala :):):):)

Zgłoś 18.12.2007 marzena

Babka jest pyszna !!! Moj synek sie zajada. Zgodnie z wcześniejszymi komentarzami ciasta nie ma tego samego dnia. Gorąco polecam

Zgłoś 25.03.2008 irena

Tą babkę znam pod nazwą Piegusek, Zrobiłam ja dlatego,że jest naprawdę smaczna, Polecam

Zgłoś 20.01.2010 moniś

upiekę ją jutro dla teściowej na dzień babci od wnuków:)dziękuje za przepis pozdrawiam!

Zgłoś 27.01.2010 kasjana

a ja sie zastanawiam ile jest tej polowy margaryny Kasi :) tzn ile wazy, bo nie mieszkam w kraju i Kasi nie sprzedaja u nas :D

Zgłoś 01.04.2010

a może być mak mielony?

Zgłoś 25.07.2011 joka

Matko Boska ,ale błędów nawaliłaś ``Lena ``aż bije po oczach

Zgłoś 12.12.2010 Lena

Super smakuje Tesz jako Tort .

Podzielic na trzy czesci 600 ml slodkiej smietany ubic z migdalomi i na wieszch dac marcepanowe przykrycie

Super na urodzina dpa tych kturzy lubia ba... Pokaż więcej

Super smakuje Tesz jako Tort .

Podzielic na trzy czesci 600 ml slodkiej smietany ubic z migdalomi i na wieszch dac marcepanowe przykrycie

Super na urodzina dpa tych kturzy lubia bardzo slodko.

Pozdrawiam