Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka marmurkowa

Tekst i foto miliuda 17-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 1 szklanka maki pszennej,
- niepelna szklanka maki ziemiaczanej,
- 20 dag margaryny,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 3/4 szklanki mleka lub smietany,
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
- 1 łyżka kakao,
- tluszcz i tarta bulka do formy.

Jak przyrządzić:

Margaryne utrzec z cukrem. Dodac zoltka, dodac make pszenna i ziemiaczana przesiane z proszkiem do pieczenia i ucierac do uzyskania puszystej masy. Mase polaczyc z mlekiem, ubic sztywna piane z bialek i delikatnie wymieszac z ciastem. 2/3ciasta wlac do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka. Reszte ciasta wymieszac z kakao i wylac na wierzch jasnego ciasta. Piec okolo 45 min. w umiarkowanie goracym piekarniku. Posypac cukrem pudrem lub polukrowac.

Potrzebne przybory:

Mikser.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2004 monia30

ja dzis własnie robiłam ta babke/przepis dostałam od siostry/,ale zamiast zapachu waniliowego dałam rumowy i na koniec polałam ja czekolada/polewa własnej roboty/.MUSZE przyznac,ze babka jest p... Pokaż więcej

ja dzis własnie robiłam ta babke/przepis dostałam od siostry/,ale zamiast zapachu waniliowego dałam rumowy i na koniec polałam ja czekolada/polewa własnej roboty/.MUSZE przyznac,ze babka jest pyszna!!Polecam.

Zgłoś 16.04.2005 Ela

Babka dobra,proszku dodałam płaską łyżkę.Jedyny minus to trochę za dużo cukru,moim zdaniem wystarczy jedna szklanka.

Zgłoś 05.12.2004 Renata

Zapomnialas ile proszku do pieczenia !!!!

napisz

Zgłoś 29.01.2006 Paula

Bardzo dobra babka piekłam ją wczoraj a dzisiaj juz nie ma.

Zgłoś 26.03.2006 waldi

jaka konkretnie temperatura bo umiarkowana może być różna i czy piekarnik mósi być rozgrzany

Zgłoś 25.04.2006 magda

Kilka minut temu uwierciłam to ciasteczko tylko pech chciał, że akurat jak wkładałałam ciasto do piekarnika to piekarnik sie zepsuł i musiałam biec do sasiadki:))) miejmy nadzieje,że bedzie choc... Pokaż więcej

Kilka minut temu uwierciłam to ciasteczko tylko pech chciał, że akurat jak wkładałałam ciasto do piekarnika to piekarnik sie zepsuł i musiałam biec do sasiadki:))) miejmy nadzieje,że bedzie chociaż dobre:)))

Zgłoś 25.04.2006 magda

babka sie upiekła ale niestety zakalec:((((( pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec:((((((((

Zgłoś 28.04.2006 KRISTIANA

Babka prosta w wykonaniu,mnie jednak nie wyszła.Wyszedł mi natomiast zakalec,dlaczego nie wiem robiłam zgodnie z przepisem.Również struktura ciasta jest taka zbita,szkoda tego masła i jajek,któr... Pokaż więcej

Babka prosta w wykonaniu,mnie jednak nie wyszła.Wyszedł mi natomiast zakalec,dlaczego nie wiem robiłam zgodnie z przepisem.Również struktura ciasta jest taka zbita,szkoda tego masła i jajek,które użyłam.

Zgłoś 16.12.2006 aNNIE

Trzeba pamiętać o tym , że ciasto wkłada się do nagrzanego piekarnika - to pozwoli uniknąć zakalca

Zgłoś 05.04.2007 hevia

doskonała babka :) myślałam że nie wyjdzie...bo jak mam obliczać ilość łyżek masła to...wrrr więc dałam niepełną szklankę i wyszło:) a jednak wyszła niesamowita. Prawie jak biszkopcik:))- trzyma... Pokaż więcej

doskonała babka :) myślałam że nie wyjdzie...bo jak mam obliczać ilość łyżek masła to...wrrr więc dałam niepełną szklankę i wyszło:) a jednak wyszła niesamowita. Prawie jak biszkopcik:))- trzymałam w 180 stopniach przez 40 min. Dziękuję za przepis, jak by go nie było to ja nie wiem z czego bym ciasto zrobiła :) Jejku jest północ :)))heheh a może dlatego wyszło??

Zgłoś 23.04.2007 sylwia

DLA WSZYSTKICH DOBRA RADA: jeżeli ciasto ma zbyt gęstą konsystencje( ciasto piaskowe) to dodajcie odrobiny śmietany by je rozrzedzić.

Zgłoś 29.11.2007 KG

Wyszla bardzo dobrze,ale tej masy mialam zbyt duzo.Wystarczylo by na dwie.Oczywiscie czas pieczenia sie tez wydluzyl.Dalam tylko 1 szkl.cukru,ale mimo wszystko byla zbyt slodka.Dalam tez proszek... Pokaż więcej

Wyszla bardzo dobrze,ale tej masy mialam zbyt duzo.Wystarczylo by na dwie.Oczywiscie czas pieczenia sie tez wydluzyl.Dalam tylko 1 szkl.cukru,ale mimo wszystko byla zbyt slodka.Dalam tez proszek dopieczenia -1.5 lyzeczki, bo w przepisie brak.

Zgłoś 16.03.2008 Alinka

witam, pierwszy raz w życiu robiłam babkę, i muszę przyznać że zaczynam dopiero piec ciasta, więc doświadczenie i wiedze tą dopiero zdobywam, co do tej babki to wyszła mi pyszna. Zrobiłam według... Pokaż więcej

witam, pierwszy raz w życiu robiłam babkę, i muszę przyznać że zaczynam dopiero piec ciasta, więc doświadczenie i wiedze tą dopiero zdobywam, co do tej babki to wyszła mi pyszna. Zrobiłam według instrukcji, dodałam 1,5 łyżki proszku i wsadziłam do nagrzanego piekarnika. Babka rewelacja, pychotka!!!

Mam tylko pytanie, ja urzyłam mleka, a gdybym chciała urzyć śmietany to ile procentowej? Pozdrawiam

Zgłoś 26.07.2008 agusia

zakalec i to dwa razy pod rzad.......................................................:(agusia

Zgłoś 15.09.2010 nina

jajka i mleko muszą mieć temperaturę pokojową to nie bedzie zakalca a ciasto zawsze wkładamy do nadrzanego piekarnika.