Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka na białkach

Tekst i foto Izza 14-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

- 7 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 3/4 szkl. mleka (letniego),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 szkl. krupczatki.

Jak przyrządzić:

Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać stopiony, przestudzony tłuszcz i mąkę z proszkiem oraz na koniec mleko.
Piec ok. 40 min temp.200.
Polać polewą czekoladową.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.04.2006 olek

Piekłam na święta. Bieluśka i trochę ścisła - może być bo nigdy nie wiem co zrobić z białkami. Przezornie dałam jedną łyżeczkę proszku więcej i nic nie było czuć, że jest za dużo.

... Pokaż więcej

Piekłam na święta. Bieluśka i trochę ścisła - może być bo nigdy nie wiem co zrobić z białkami. Przezornie dałam jedną łyżeczkę proszku więcej i nic nie było czuć, że jest za dużo.

Zgłoś 30.03.2007 Klaudia

Fajny przepis ale jeszcze go nie kosztowałam

Zgłoś 06.02.2009 LLucia

witam.Świetny przepis ,zwłaszcza jak ktoś lubi tatara i zostaje białko.Tę babkę piekałam już kilkakrotnie na blasze średniej wielkości,tylko zamiast polewy zasypuję owocami i zalewam galaretką ... Pokaż więcej

witam.Świetny przepis ,zwłaszcza jak ktoś lubi tatara i zostaje białko.Tę babkę piekałam już kilkakrotnie na blasze średniej wielkości,tylko zamiast polewy zasypuję owocami i zalewam galaretką prawie wystudzoną ,tak żeby nie wchłonęło jej ciasto.Pycha!