Babka na oleju
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | 6 zł | prosty | 60 min. | ? |
Składniki:
- 5 jajek- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 1/5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przyrządzić:
Jajka ubijamy z cukrem, aż cały cukier się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Następnie na koniec wlewamy olej i dalej mieszamy.Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy około 50 minut przy temp. 175C.
Uwagi:
Możemy dodać bakalie przed wylaniem na blachę. Babka, z uwagi na mąkę ziemniaczaną jest sucha, jeśli chcemy aby była bardziej wilgotna to dajmy więcej pszennej a mniej ziemniaczanej.Czas przygotowania:
Przy termoobiegu możemy zmniejszyc czas do 40-45 minut.
Pierożki z roszponką i pleśniowym serem
Masz ochotę na przekąskę, a znudziły ci się „klasyki” jak koreczki czy standardowe kanapki, możesz spróbować czegoś bardziej wyszukanego a prostego zarazem. Efektowne przekąski umilą nam niejedno towarzyskie spotkanie. Ciasto francuskie to wdzięczna baza do szybkich potraw, wystarczy je rozmrozić i faszerować według upodobania. Pierożki z tego ciasta ze smażoną roszponką i wyrazistym serem pleśniowym można przygotować szybko i zająć się czymś przyjemniejszym.

Pikantna kebabczeta z sosem
Danie popularne w Bułgarii i stąd pochodzi jego nazwa. Mielone mięso wieprzowe doprawione różnymi ziołami to chyba najpopularniejszy przepis na tę potrawę. Jeżeli chcemy trochę poeksperymentować, warto pójść w kierunku fety, czosnku i cebuli. Sos jogurtowo – majonezowy z curry podkreśli smak i nada atrakcyjności tej potrawie.
Komentarze
Zgłoś 23.05.2005 Żeberko
czy ta babka jest wilgotna czy bardziej piaskowa Ja szukam przepisu na taką wilgotną bo syn właśnie taką lubi- ale jeszcze nie trafiłam -wszystkie jakie piekłam to na drugi dzień są suche ;-( Pokaż więcej
czy ta babka jest wilgotna czy bardziej piaskowa Ja szukam przepisu na taką wilgotną bo syn właśnie taką lubi- ale jeszcze nie trafiłam -wszystkie jakie piekłam to na drugi dzień są suche ;-(
Zgłoś 12.04.2006 niki11
Babka super, wilgotna była przez trzy dni-polecam.
Zgłoś 14.04.2006 Leszczu
Moim zdaniem babka jest super.....polecam......była w sam raz....ani za sucha ani za mokra poprostu palce lizac.....zaluje tylko ze nie dodalam tam bakali a tak byla cool:*
Zgłoś 25.01.2008 galaxia
ciacho wyrosło cudnie:)
a jak smakuje to napiszę innym razem
:*
buziak
Zgłoś 22.04.2011 kasia
Mozna dadac zurawina suszona i dodac 1 do 2 lyzek wedlug uznania kakao i wymieszac mysle ze bedzie super a co do zurawina moze byc razem lub osobna