Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka na oleju

Tekst i foto Dmosek 19-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złprosty60 min.?

Składniki:

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- 1/5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przyrządzić:

Jajka ubijamy z cukrem, aż cały cukier się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Następnie na koniec wlewamy olej i dalej mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy około 50 minut przy temp. 175C.

Uwagi:

Możemy dodać bakalie przed wylaniem na blachę. Babka, z uwagi na mąkę ziemniaczaną jest sucha, jeśli chcemy aby była bardziej wilgotna to dajmy więcej pszennej a mniej ziemniaczanej.

Czas przygotowania:

Przy termoobiegu możemy zmniejszyc czas do 40-45 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.05.2005 Żeberko

czy ta babka jest wilgotna czy bardziej piaskowa Ja szukam przepisu na taką wilgotną bo syn właśnie taką lubi- ale jeszcze nie trafiłam -wszystkie jakie piekłam to na drugi dzień są suche ;-( Pokaż więcej

czy ta babka jest wilgotna czy bardziej piaskowa Ja szukam przepisu na taką wilgotną bo syn właśnie taką lubi- ale jeszcze nie trafiłam -wszystkie jakie piekłam to na drugi dzień są suche ;-(

Zgłoś 12.04.2006 niki11

Babka super, wilgotna była przez trzy dni-polecam.

Zgłoś 14.04.2006 Leszczu

Moim zdaniem babka jest super.....polecam......była w sam raz....ani za sucha ani za mokra poprostu palce lizac.....zaluje tylko ze nie dodalam tam bakali a tak byla cool:*

Zgłoś 25.01.2008 galaxia

ciacho wyrosło cudnie:)

a jak smakuje to napiszę innym razem

:*

buziak

Zgłoś 22.04.2011 kasia

Mozna dadac zurawina suszona i dodac 1 do 2 lyzek wedlug uznania kakao i wymieszac mysle ze bedzie super a co do zurawina moze byc razem lub osobna