Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka orzechowo-czekoladowa

Tekst i foto Dadzix 21-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1010 złprosty? min.bardzo dużo

Składniki:

- 120g mielonych midgałów,
- 120g (1 i pół opakowania) czekolady miętowej,
- 5 białek,
- 6-7 łyżek cukru,
- 1 szklanka mąki,
- pół kostki margaryny,
- i już..:)

Jak przyrządzić:

1. Czekoladę zetrzeć na tarce, dokladniej na duzych oczkach.
2. Dodać migdały, mąkę i cukier.
3. Powyższe wymieszać i dodać (najlepiej baardzo roztopione) masło.
4. Wszystko razem dookładnie wymieszać, a jeśli nie wyjdzie oczekiwany efekt, czyli prawie równomierna masa zmiksować, ale delikatnie!
5. Z białek ubić pianę.
6. Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
7. Tak powstałą masę wlać/włożyć do formy na bakę lub do zwykłej okrągłej blachy!
8. W nagrzanym uprzednio piekarniku (120`)piec ok. 30-40 min.
9. Czy ciasto jest juz upieczone, możemy poznac nakłuwając je wykałaczką... Jeśli jest sucha babka gotowa!

Potrzebne przybory:

Jedynym szczególnym przyborem jest foremka do babki, którą można zastąpic zwykłą blaszką!

Jak podawać?

W przypadku gorzkiej czekolady mozna przełożyc dowolnym kremem i jakimś dżemem...;)

Uwagi:

Naprawdę polecam, jest łatwa w przygotowaniu, zwłaszcza że robię ją juz prawie nałogowo, a mam 15 lat!
Składniki nie są drogie, a jeśli chodzi o tę trudno dostępną (czego nie ukrywam) czekoladę miętową, to można ją zastąpić zwykła gorzką lub mleczną.
Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.08.2004 Kok

Czekolada mietowa jest latwo dostepna ty idioto!!!!

Zgłoś 23.09.2004 Lola

ale po co te niezdrowe nerwy?

Zgłoś 26.07.2005 marta

no jeszcze zależy jaka miętowa... czy to "coś" w miętowym nadzieniem, czy może o (przepyszną!!) czekoladę z takimi miętowymi "chrupeczkami... a może jeszcze coś innego????????

... Pokaż więcej

no jeszcze zależy jaka miętowa... czy to "coś" w miętowym nadzieniem, czy może o (przepyszną!!) czekoladę z takimi miętowymi "chrupeczkami... a może jeszcze coś innego????????

Zgłoś 11.11.2005 irma

a czy to ma byc babka migdałowa czy orzechowa

Zgłoś 19.02.2007 mint

Dlaczego ta babka nazywa się orzechowo- ... Do jej wykonania nie użyto ani jednego orzecha!!!

Zgłoś 30.09.2010 edi@

a dodaje się do tego przepisu proszek do pieczenia????