Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka piaskowa

Tekst i foto matg1988 21-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
110 złśredni90 min.?

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- 4 jaja,
- łyżka proszku do pieczenia,
- olejek waniliowy,
- sok z cytryny,
- kostka margaryny,
- sól.

Jak przyrządzić:

Mąke wyrobić z margaryną i szczyptą soli później dodać do utartych jaj z cukrem, sokiem z cytryny i olejkiem.mieszać mieszać itd., potem rozlać do formy i piec ok. 1 h.

Potrzebne przybory:

Forma do babek, mikser, miska.

Jak podawać?

Z cukrem pudrem lub polewą czekooladową.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.02.2010 kucharz

Benio

Ilona ma racje to forum jest dla ludzi którzy nie maja nic praktycznie z gotowaniem a chcą gotować lub dla tych co juz się trochę nauczyli i chcą poznawać inne potrawy.

Fachow... Pokaż więcej

Benio

Ilona ma racje to forum jest dla ludzi którzy nie maja nic praktycznie z gotowaniem a chcą gotować lub dla tych co juz się trochę nauczyli i chcą poznawać inne potrawy.

Fachowe i konkretne rtecepty moze my poznawać w wyspecjalizowanych stronach lub ksiażkach.

PRAWDA jest tak że wiele tutaj podawanych recept są kiepsko przetłumaczonych z innych serwisów lub nie miłay praktycznego zastosowania.

Jak mozesz odebrać informacje " rewelacyjny przepis, wspaniale smakuje jak bede miała czas to spróbuje zrobić" - słowa takei to kpina i dla kogoś kto nie rozumie zapędzenie w koszta.

DUŻO bardzo DUŻO przetestowałem internetowych przepisów i ogólnie mozna powiedzieć że są kopiami do czegoślub z czegośbez zastanowienia. DUŻO jest niepraktycznych i nie sprawdzonych przepisów gdzie babka piaskowa wychodzi jak biszkoptowa i odwrotnie. Są jakieś pojęcia a tu dla kogoś kto sie nie zna śa to informacje nieprzydatne i kosztowne.

Pogardzam opiniami które nie byly sprawdzone lub przez kogoś kto nigdy nie jadł czegos dobrego wystawioną opinią " smaczne lub mniam mniam " co to za określenia, smaczne dla jednego bedzie twardy chleb dla innego francuskie pieczywo, mniam mniam to dotyczy bebiko, czy moze jakieś reklamowej galaretki. Dorosłi oczekują czegoś więcej np.: smak przypominający..., ciasto spręzyste czy twarde amoze suche..., problem był czy nie...,

Jak widać Benio prosze spóbować nei na zasadzie ja mu udoiwodnie tylko na zasadzie ja to potrafie i jestem z tego dumny bo lepiej znać pare dobrych potraw niz mieć ksiażkę kucharską i ciagle wnia zagladać i nie umieć potem ugotować

z uszanowaniem dla innych czytelników którzy eksperymentują i chcą poznawać tajniki kuchni.

Zgłoś 09.08.2005 Adam Polok

Uwazam, ze babka jest fantastyczna

Zgłoś 28.08.2005 andzia

babka jest cool

Zgłoś 20.05.2006 e-milka

jestem dosyć młoda, a babka się udała!!

Zgłoś 25.08.2006 Ilona

To jest zwykła kpina! Przy tak małej ilości mąki a dużej margaryny (!) babka wyszła z zakalcem i bardzo tłusta (przesiąknięta tłuszczem)!!!! Jednak dobrze ludzie mówią - prawie nikt nie podaje s... Pokaż więcej

To jest zwykła kpina! Przy tak małej ilości mąki a dużej margaryny (!) babka wyszła z zakalcem i bardzo tłusta (przesiąknięta tłuszczem)!!!! Jednak dobrze ludzie mówią - prawie nikt nie podaje swoich sprawdzonych przepisów innym. Dlaczego otrzymałam sprawdzony przepis od koleżanki na murzynka i zawsze wychodzi wspaniały - lepszy niż z cukierni?

Zgłoś 16.12.2006 Natalijka

Francja pisze do polokow !!!

Czes jestem polka i zyje w Francji od 14 lat. Stracilam duzo jezyka ale jedna rzec jest pewna : babka jest jednym z mojich ulubionych ciast, i bardzo wam dzie... Pokaż więcej

Francja pisze do polokow !!!

Czes jestem polka i zyje w Francji od 14 lat. Stracilam duzo jezyka ale jedna rzec jest pewna : babka jest jednym z mojich ulubionych ciast, i bardzo wam dziekuje za wasze przepisy bo tym sposobem moge reklamowac polska kulture mojim przyjacieli. Niech zyje Polska i jej fantastyczne pszepisy !!

Zgłoś 20.03.2007 Benia

ILONO natknęłam się już po raz któryś na tym forum na twój krytyczny komentarz. To nie jest prawda że ludzie na tym serwisie nie podają dobrych przepisów. Sama bardzo dużo czerpię przepisów stąd... Pokaż więcej

ILONO natknęłam się już po raz któryś na tym forum na twój krytyczny komentarz. To nie jest prawda że ludzie na tym serwisie nie podają dobrych przepisów. Sama bardzo dużo czerpię przepisów stąd i jeszcze nie zdarzyło mi się trafić na przepis do niczego. Trzeba mieć jednak jako takie pojęcie o pieczeniu, bo jak go brak to nie pomoże nawet cudowny przepis od twojej kolerzanki

Zgłoś 06.04.2007 Kawka

Babka jest poprostu rewelacyjna....na początk myslalam, ze nic z tego nie wyjdzie...myliłam sie :)!!...Dobra i szybka w przygotowaniu naprawdę polecam :D...A ta Ilona nawyrazniej nie potrafi got... Pokaż więcej

Babka jest poprostu rewelacyjna....na początk myslalam, ze nic z tego nie wyjdzie...myliłam sie :)!!...Dobra i szybka w przygotowaniu naprawdę polecam :D...A ta Ilona nawyrazniej nie potrafi gotowac... :D

Zgłoś 07.04.2007 Izabellis

Ja mam lepsy przepis:P

2 szkl mąki

łyżeczka proszko do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3/4 kostki masła

pychotka:PP piec w 170 stop ok 50 minut

Zgłoś 07.04.2007 Izabellis

aha 4 jaja i 5 łyżek gorącego mleka

olejek rumowy

:)

to uzupełenieni przepsiu:)

Zgłoś 07.04.2007 kajka

Babka bardzo dobra, prosta i tania. Polecam!!!

Zgłoś 09.04.2007 Paula

Baba jest super mój brat nie je żadnego innego ciasta w święta tylko babe

Zgłoś 29.04.2007 ag@

Właśnie upiekłam tą babkę, z tym że trzymałam ją ponad półtorej godziny :) Ale było warto. Pięknie wyrosła i w smaku również jest całkiem dobra. Oprócz "normalnych" składników dodałam ... Pokaż więcej

Właśnie upiekłam tą babkę, z tym że trzymałam ją ponad półtorej godziny :) Ale było warto. Pięknie wyrosła i w smaku również jest całkiem dobra. Oprócz "normalnych" składników dodałam jeszcz 2/3 startej tabliczki czekolady. Efekt przyzwoity :) I ciasto bajecznie łatwe, o ile nie liczyć późniejszego zmywania naczyń ;D

Zgłoś 16.02.2008 szulgan

świetny przepis, ale ucieranie było tak ciężkie że utarłem jajka, cukier margarynę i mąkę razem bo inaczej nie dałbym rady utrzeć samej mąki z margaryną. Babka wyszła świetna.

Zgłoś 12.12.2007 aj_em

zgadzam sie! najpierw trzeba umiec gotowac a dopiero potem narzekac.... (wiem jakie mialam poczatki, ale czlowiek caly czas sie czegos nowego uczy) babke mam zamiar wytestowac jeszcze w tym tygo... Pokaż więcej

zgadzam sie! najpierw trzeba umiec gotowac a dopiero potem narzekac.... (wiem jakie mialam poczatki, ale czlowiek caly czas sie czegos nowego uczy) babke mam zamiar wytestowac jeszcze w tym tygodniu...

Zgłoś 28.02.2008 Monika84

nigdy nie piekłam babki piaskowej mam nadzieje że za Waszą pomocą mi się uda:) napisze później co i jak pozdrawiam:)))

Zgłoś 22.03.2008 gjjk

Babka wyszła cudowna,dziękuję za przepis, juz podałam go dalej!

Zgłoś 24.03.2008 Nika14

Pyszka to moja pierwsza babka piaskowa w życiu i wyszła genialnie (to opinia mojej rodziny i moja) Dziękuje :)

Zgłoś 05.04.2008 monika

proponuję zamiast margaryny szklankę oleju,a także 1/2 szkl.mąki zastąpić mąką ziemniaczaną-wtedy będzie naprawdę babka piaskowa

Zgłoś 13.09.2008 zona bartka:)

babke upiekl moj maz!!! ja po pracy zmeczona w ciazy zachailo mi sie babki..moj maz laik!! nie znosi gotowania upiekl cudo dziekuje!!

Zgłoś 06.02.2010 kucharz

Ilona

faktycznie przepis jest trochę trącony - to znaczy nie sprawdzony lub nie dookładny

Powodem twojego zakalca mogło być zła temperatura pieczenia nie powinna być w pierwsztch mi... Pokaż więcej

Ilona

faktycznie przepis jest trochę trącony - to znaczy nie sprawdzony lub nie dookładny

Powodem twojego zakalca mogło być zła temperatura pieczenia nie powinna być w pierwsztch minutach ok 5-10 min 220-230 stC a potem do końca pieczenia nie mniej jak 180 stC.

Olej czy margaryna w tym nie maistotnego znaczenia liczy sie tylko tłuszcz ale przt cieście maślanym tłuszcz jest potrzebny do ucierania i ma istotną wartość w pieczeniu.

Jednak polecam mniejsza ilość oleju dokładnie nie więcej jak 100 ml na 2,5 szklanki mąki a przy ciut miększej i smaczniejszym smaku zastosować 2 szkalnki maki normalnej i 0,5 szkalnki maki ziemniaczanej. A jeśłi do pieczenia czegoś pod krem, budynie, marmolady lub ciasto pączowe składniki proporcji mąki odwrócone