Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Babka puchowa

Tekst i foto nini 01-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40-50 min.dużo

Składniki:

- 6jajek,
- 25dag margaryny,
- 2szkl cukru,
- 2szkl mąki ziemniaczanej,
- 6 pełnych łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek oleju,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.

Jak przyrządzić:

Margarynę utrzeć z cukrem,po czym wbijać kolejno jajka. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia,wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać ciasto do sporej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 40-50 min w temp 175 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Koniecznie trzeba użyć margarynę w kostce.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.02.2004 kozłówna

mam ten przepis od 4 lat .Babka zawsze wychodzi.Smacznego

Zgłoś 16.02.2005 majka

ja mam trochę inny przepis ale mi zawsze wychodzi i jest naprawdę ok.

2szkl mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

6 jajek

2 szkl cukru

2 łyżki octu 10%
Pokaż więcej

ja mam trochę inny przepis ale mi zawsze wychodzi i jest naprawdę ok.

2szkl mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

6 jajek

2 szkl cukru

2 łyżki octu 10%

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ważne jest to ,aby ubić na puszystą masę całą babkę, i na sam koniec dodać ocetbedzie miało charakterystyczny zapach i wygląd, zrobi się bardziej puszyste piec 40 min . Zyczę smacznego:)

Zgłoś 20.05.2005 Alis

Mnie też często ta babka nie udawała się,ale wiem jaki błąd robiłam.Doświadczony cukiernik doradził mi,aby babki ''nie przebijać''.Wystarczy dobrze ubić margarynę z cukrem i ... Pokaż więcej

Mnie też często ta babka nie udawała się,ale wiem jaki błąd robiłam.Doświadczony cukiernik doradził mi,aby babki ''nie przebijać''.Wystarczy dobrze ubić margarynę z cukrem i 1 jajkiem następnie dodać reszte składników/olej, całe jaja,mąkę itd./ i wymieszać łyżką. Swoją drogą to jest bardzo duża babka,dla początkujących radzę zrobić z 1/2 przepisu.

Zgłoś 22.12.2005 LDhuNt3R

babeczka ładnie wyszła...i wszytskim smakowała..thx

Zgłoś 14.04.2006 Ania

ello!! babaka była wysmienita:) najlepiej polac ja czekolada mniam mniam dziekuje za wspanialy przepis

Zgłoś 27.01.2007

JEJ wielkość jest w sam raz na taką zwyczajną formę babkową! Niezła trzeba choć raz ją upiec by się przekonać samemu! Mi osobiście przypomina konsystencją bo nie kolorem babkę marmurkową także p... Pokaż więcej

JEJ wielkość jest w sam raz na taką zwyczajną formę babkową! Niezła trzeba choć raz ją upiec by się przekonać samemu! Mi osobiście przypomina konsystencją bo nie kolorem babkę marmurkową także polecam! Jest żółciutka bo jak na 6 jajach! inna niż te które robiłam dotychczas i wogóle polecam babeczki na mące ziemniaczanej!

Zgłoś 15.01.2012 kasaja5

Babka wyszła wyśmienita, puszysta i pachnąca...

Zgłoś 16.06.2007 tunkia

babka przepyszna, robiłam już kilka razy i zawsze się udawała, rodzince bardzo smakuje

Zgłoś 12.01.2008 Magdusia

Właśnie upiekłam tę babkę ! Jest super,polecam...Jakoś za bardzo się nie wczuwałam, i wyszła bardzo puszysta i pycha :) Polecam ten przepis !!!

Zgłoś 24.01.2010 pinka

Supeer :)